علائم یاتاقان زدن خودرو چیست؟

1

پیش از آن که به علائم یاتاقان زدن خودرو بپردازیم، خوب است که بدانیم یاتاقان چیست و چه وظیفه‌ای برعهده دارد. یاتاقان‌ها در عملکرد صحیح موتور خودرو نقش تعیین کننده‌ای دارند و یاتاقان زدن به معنای از بین رفتن یا عمل نکردن آن‌ها است.

یاتاقان چیست؟‌

یاتاقان قطعه‌ای در موتور خودرو است که بین دسته پیستون و میل لنگ جای دارد. در واقع یاتاقان باعث می‌شود که این قطعات تماس مستقیم با یکدیگر نداشته و اصطکاک میان آن‌ها، کاهش پیدا کند.

یاتاقان‌ها و روغن موتور به صورت موازی از اصطکاک میان قطعات موتور می‌کاهند و از خوردگی آن‌ها به واسطه تماس مستقیم، جلوگیری به عمل می‌آورند. یاتاقان‌ها نه تنها از اصطکاک بین میل لنگ و سیلندر جلوگیری می‌کنند، بلکه مانع ایجاد اصطکاک زیاد بین میل لنگ و شاتون نیز می‌گردند.

در شرایطی که دمای یاتاقان‌ها از حد ظرفیت آن‌ها بالاتر رفته و از فرم اولیه و صحیح خود خارج شوند، دیگر قادر به انجام وظیفه‌شان نبوده و خودرو یاتاقان خواهد زد.

آگاهی نسبت به دلایل و علائم یاتاقان زدن خودرو، اهمیت بسیار زیادی دارد. به خاطر داشته باشید که عدم آگاهی در خصوص این وضعیت و ادامه دادن به رانندگی و فشار وارد آوردن به موتور اتومبیل، می‌تواند موجب سوختن موتور گشته و هزینه سرسام آوری برای مالک خودرو برجای بگذارد.

دلایل یاتاقان زدن

بالا رفتن دمای موتور

یاتاقان زدن به دلایل مختلفی می‌تواند اتفاق بیفتد. یکی از این دلایل که در بالا ذکر کردیم، افزایش دمای بیش از اندازه آن‌ها است. این افزایش دما و داغ کار کردن موتور، می‌تواند به دلایل مختلف از جمله بی آب ماندن موتور رخ دهد.

فرسودگی و طول عمر بالای قطعه

اما به جز آن فرسودگی و طول عمر بالای یاتاقان‌ها، نیز می‌تواند باعث عمل نکردن و یا شکستن آن‌ها شده و اتفاق ناگواری که نگران آن هستیم، رخ دهد.

عیب پمپ روغن

به علاوه، خراب شدن پمپ روغن نیز می‌تواند فرآیند روغن کاری را معیوب ساخته و ریسک خرابی یاتاقان‌ها را بالا ببرد. کثیف شدن فیلتر روغن نیز مانند خرابی پمپ، نتیجه مشابهی ایجاد خواهد کرد.

تعویض روغن انواع خودرو های ایرانی و خارجی تعویض روغن گیربکس روغن دنده و روغن ترمز در منزل و محل کار

تعویض روغن در محل

  • تعویض روغن خودروهای ایرانی و خارجی
  • تعویض صافی بنزین
  • تعویض فیلتر روغن، فیلتر هوا و فیلتر کابین
  • تعویض روغن گیربکس، واسکازین، تعویض روغن ترمز، ریختن ضد یخ و شیشه شور
دریافت این خدمت از استادکار

رانندگی ناصحیح

یکی از دلایل خراب و فرسوده شدن یاتاقان‌ها که اغلب از سوی رانندگان نادیده گرفته می‌شود، رانندگی نادرست است. رانندگی درست و صحیح به شکلی‌ست که دور موتور به محدوده قرمز نرسیده و حتی به آن نزدیک نشود. اما در صورتی که حین رانندگی، طوری به پدال گاز فشار بیاورید که موتور تحت فشار قرار گرفته و عقربه مربوط به دور موتور گاه و بیگاه به محدوده قرمز رنگ نزدیک شود، یاتاقان‌ها را در ریسک تخریب، فشار و فرسودگی قرار می‌دهید.

علائم یاتاقان زدن خودرو

علائم یاتاقان زدن خودرو را می‌توانیم طبق موارد زیر دسته بندی کنیم:

روشن نشدن موتور

در واقع زمانی که علی رغم استارت زدن، موتور خودرو روشن نمی‌شود؛ یکی از دلایل می‌تواند یاتاقان زدن باشد.

به گوش رسیدن صدای اضافی حین گاز دادن

اگر حین گاز دادن و بالا بردن دور موتور، صدایی شبیه به تق تق از سمت موتور خودرو به گوش می‌رسد، حتما در خصوص یاتاقان زدن اتومبیل خود مشکوک شوید. در این شرایط توصیه می‌شود که خودرو را متوقف ساخته و فورا درخواست تعمیرکار کنید. در غیر این صورت بهتر است که خودروی خود را بدون روشن کردن موتور، به نزدیک‌ترین تعمیرگاه مجاز و معتبر جهت انجام تعمیرات انتقال دهید.
به خاطر داشته باشید که توجه نکردن به چنین چیزی می‌تواند هزینه‌های بسیار سنگینی برایتان به بار آورده و مشکلات بزرگتری به وجود بیاورد.

روشن شدن چراغ چک روغن

البته همیشه نمی‌توانیم روشن شدن چراغ چک روغن را به یاتاقان‌ها ارتباط دهیم. اما در صورت روشن شدن این چراغ، باید به چنین موردی نیز مشکوک شده و پیگیری‌های لازم را انجام دهید.

کاهش قدرت موتور

اگر خودروی خود را کم جان‌تر از همیشه یافته و احساس می‌کنید به خوبی گاز نخورده و به شکل مطلوب پیش نمی‌رود، ممکن است یاتاقان‌ها مشکلی پیدا کرده باشند.

به خاطر داشته باشید که هر یک از این علائم به تنهایی ممکن است به دلایل دیگری ایجاد شده باشند. اما در هر صورت، به محض مشاهده هر یک از آن‌ها به تنهایی یا در کنار یکدیگر؛ باید حتما خودروی خود را به تعمیرکار بسپارید. از یاد نبرید که ادامه دادن به حرکت، وخامت اوضاع را بیشتر کرده و ممکن است دیگر با قطعات معیوب نظیر میل لنگ یا یاتاقان‌ها با تراشکاری اصلاح نگردند. در چنین شرایطی ناچار به تعویض قطعات شده و هزینه‌هایتان به شدت بالا می‌رود.

جلوگیری از یاتاقان زدن خودرو

برای جلوگیری از یاتاقان زدن خودروی خود، باید سرویس‌های روغن را به موقع انجام داده و چک آپ ماشین را درست سر زمان‌های مقرر پیگیری کنید. هر گونه نشتی یا عیب در رادیاتور، پمپ روغن و سیستم روغن رسانی و … خودروی شما را به چنین مشکلی نزدیک خواهد کرد.

شعار همیشگی و آشنای “پیشگیری بهتر از درمان است”، در مورد خودروها کاملا صادق بوده و همیشه برای فرار از هزینه‌های سنگین، باید پیرو این شعار باشید!

1 نظر
  1. رضا می گوید

    من ماشین bmw 3 series دارم دادم سرویس روغن سبک ریختن به اشتباه و بنده هم بعد ۳ ماه رانندگی غلط و فشار آوردن به موتور ماشين یاتاقان زد ،الان درستش کردم ماشین سابق نیست ،و ترس از این دارم که دوباره یاتاقان بزنه ، میزنه باز یا نه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.