در این مطلب میخوانید:
یکی از مهمترین قطعاتی که در خودروها وجود دارد، کاربراتور است چرا که وظیفه دارد تا مخلوطی متناسب از سوخت و هوا را به موتور برساند. در خودروهای مختلفی از این سیستم استفاده میشود، لذا آموزش تنظیم کاربراتور پراید میتواند برای دارندگان این خودرو بسیار مناسب باشد. قصد داریم در این مقاله مطالبی را در این باب عنوان کنیم و در ارتباط با روش تنظیم کاربراتور پراید، توضیحاتی را ارائه نماییم. با استادکار همراه باشید .
کاربراتور پراید چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که گفته شد، کاربراتور پراید را میتوان قطعهای دانست که مسئولیت ترکیب کردن هوا و سوخت در خودرو را برعهده دارد. قطعات کاربراتور پراید نیز به همین منظور در این سیستم تعبیه شدهاند و هرگونه خللی در این قطعات، دارندگان خودرو را به تعمیر کاربراتور پراید نزدیکتر میسازد. مخلوط هوا و سوخت، شکل پودر مانندی به خود میگیرند و به سمت سوپاپ گاز فرستاده میشوند. سپس این مخلوط به مخزن سیلندر خودرو وارد شده تا به هنگام تنفس موتور، به آن کمک کنند.

اگر بخواهیم نقشه کاربراتور پراید و وظیفه اصلی آن را به طور دقیقتری بررسی کنیم، باید بگوییم که تبدیل شدن سوخت و هوا به شکل پودر مانند، در کاربراتور پراید به دو نوع صورت میگیرد؛ یکی داغ شدن گاز و دیگری پخش کردن گاز در محیط خلاء.

سازوکار و عملکرد کاربراتور اینگونه است که قسمتی به نام ونتوری در کاربراتور، جریان هوا را سرعت میبخشد و از فشار هوا میکاهد. زمانی که فشار کاربراتور از فشار موجود در جو کمتر میشود، اختلاف فشار در ابتدا سبب جا به جایی سوخت از پیاله به کاربراتور میشود، سپس فشار مولکولهای بنزین موجود در ونتوری کم خواهد شد و بنزین از شکل مایع به شکل گاز تبدیل خواهد شد.
در نقشه کاربراتور پراید مدارهایی نیز دیده میشوند که هرکدام وظیفه خاصی را به عهده دارند و کارکرد کاربراتور پراید بر پایه کارایی و عملکرد این قسمتها صورت میگیرد.
مدار ایجاد شتاب، مدار واسطه یا ارتباط، مدار شناور، مدار قدرت، مدار کلیدی دهانه ۱، مدار کلیدی دهانه ۲، مدار منتقل کننده دهانه ۲ و مدار دور آهسته، از مدارهای تعبیه شده در کاربراتور پراید به شمار میآیند که سازوکار هریک از آنها به شکل زنجیرهای به هم مرتبط است. در صورت بروز هرگونه نقص و مشکل در روند کارکرد آنها ممکن است کل زنجیره دچار مشکل شود، لذا برای ممانعت از این اتفاق لازم است که بخش کاربراتور در بازههای زمانی معین مورد بررسی قرار گیرد.
با توجه به نقش کلیدی کاربراتور در خودرو، اگر هرگونه مشکل در قطعات این سیستم ایجاد شود، لازم است که در اسرع وقت به تعمیر کاربراتور پراید به شکل فنی و تخصصی بپردازید.
بیشتر بدایند چگونه لاستیک ماشین را عوض کنیم؟

تنظیمات کاربراتور پراید به چه شکل انجام میشود؟
در تنظیم پراید کاربراتوری باید به نشانههایی که موتور خودرو نشان میدهد، توجه کنید. لذا به منظور سهولت در تشخیص این علائم، تعدادی از این نشانهها را عنوان می کنیم:
-
ممکن است از میزان کشش موتور کاسته شود
وقتی موتور خودرو در دورهای بالا و سرعت های زیاد کشش کمی دارد یا اصطلاحا کم میآورد، ممکن است بتوانیم این مشکل را در انسداد فیلترها در نتیجه آلودگی آنها جست و جو کنیم. آلوده بودن فیلتر نه تنها در کشش موتور اثر میگذارد و هوای مورد نیاز را به موتور نمیرساند، بلکه میزان مصرف سوخت را نیز افزایش میدهد. بنابراین باید سرپوش فیلتر را باز کنید و روزنههای آن را به خوبی بررسی نمایید و در صورت کثیف بودن و گرفتگی، در صدد تمیز کردن آن برآیید.
-
ممکن است کاربراتور خودرو به خوبی روشن نشود
در صورتی که با مشکل روشن نشدن یا درست روشن نشدن کاربراتور خودروی پراید مواجه باشید، میتوانید این ایراد را به برق رسانی خودرو نسبت دهید. گاهی نیز ممکن است تجمع مقدار زیادی از بنزین در کاربراتور، سبب لبریز شدن و سرازیر شدن سوخت یا به عبارت دیگر فلوت کردن کاربراتور شود. درست در همین زمان است که کنترل کردن مدار شناور کاربراتور ضروری تلقی میشود. البته سوپاپ الکتریکی کاربراتور هم میتواند در ایجاد این مشکل سهیم باشد و باید بررسی شود. خراب شدن ساسات و انسداد ژیگلورها نیز از دلایل دیگر روشن نشدن کاربراتور هستند و درصورتی که از وجود ایراد در آنها مطمئن شویم، باید آنها را تعمیر کنیم.
بیشتر بدانید توربو شارژ چیست؟

-
ممکن است خودرو در دور آرام خاموش شود
عدم کارکرد صحیح سوپاپ الکتریکی و همچنین شیلنگ خلاء ممکن است این مشکل را به وجود آورده باشد و بنابراین باید این بخشها را چک کنید. درصورتی که عکس این پدیده رخ دهد و در خاموش کردن موتور خودرو دچار مشکل شوید، احتمال وجود مشکل در قسمتهای الکتریکی خودرو زیاد است. اگر ایراد از برق خودرو نباشد، باید آن را در قسمت ژیگلور کاربراتور که مسئولیت ایجاد تناسب در میزان سوخت را دارد و همچنین نحوه تنظیمات دستی آن جست و جو کنید و این ایراد را هرچه سریعتر برطرف نمایید.
-
ممکن است بخش دهانه کاربراتور دچار مشکل شود
اگر دهانه کاربراتور خودرو گیر کند، بهترین کار این است که هواکش خودرو را مورد بررسی قرار دهید و سپس فیلترهای این بخش را در مکانی پاکیزه قرار دهید. بعد از آن لازم است که دهانه کاربراتور به شیوهای درست مورد وارسی قرار بگیرد. در بررسی دهانه کاربراتور باید دقت کنید که با باز و بسته کردن دهانه، این دهانه باید به سرعت سر جای اولیه خود باز گردد و اگر در روند این جا به جایی مشکلی وجود داشته باشد باید به سرعت حل شود.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، برای تنظیم کاربراتور پراید میبایست در ابتدا به نشانههای خودرو توجه نمایید. در نهایت باید بدانید که این قطعه، یکی از مهمترین قطعات خودرو است که میبایست تعمیر و تنظیم آنها را همواره در خاطر داشته باشید.
منبع: iran20.com
باسلام خودروی پراید دردورآرام(سلو) با دور بالایی کارمیکند که کم و زیاد کردن پیچ هوا و گاز هیچ تاتیری ندارد و مصرف بنزین سه برابر شده و دود سیاه زیادی میکند، با باز کردن کاربراتور متوجه شدم که درقسمت ژیگلور دور آرام که ساچمه میخورد فاقد فنر است(تعمیرکاراحتمالا فراموش کرده) آیا این باعث همان مشکل بوده؟ ضمنا دریچه کاربرات را بازکردم در زیر دریچه رو به بالا یعنی برعکس ونتوری یک ژیگلور وجود دارد که باز کردم اما بادهان هرچه به آن میدمم از قسمت سوراخ خود دریچه بسته است این ژیگلور چه نقشی دارد ژیگلور کوتاه ۱۱۰ میباشد
سلام.لوازم کاربرات ماشینم(پراید) عوض کردم ولی جواب نداد دوتا از سوزنا رو خراب کرد،دلیلش چی میتونه باشه؟؟
سلام منم پرایدم بنزین روشن نمیشه تو وسط روشن میکنم بعد میزنم گاز مشکل کجای کاربراته لطفا بگید
فیوز گاردون چک کن احتمالا از اونه..اگ نبود برو سراغ فیوز اگزوز
فیوز گاردون چک کن احتمالا از اونه..اگ نبود برو سراغ فیوز اگزوز
سلام پراید کاربراتوری مدل 81دارم
پرسرعت بالا وتعویض دنده وهنگام خالی کردن گاز در دور بالا گاز گیر میکنه وماشین گاز میخوره
پدالم سفت نیست ونرمه هم زمان روشنی وخاموش درکل خوبه فقط در دور بالا وسرعت بالا گاز گیر میکنه
ممنون میشم علت رو بگین چیه
سلام …دوستانی که پراید کاربراتوری دارن…درهیچ شرایطی سوزن و ژیگلورهای فابریک رو عوض نکنید…کاربراتور و مدارهاش رو با بنزین ویا فشاراب و مواد شوینده تمیز کنید…شیلنگ های خلا-واشرها(کف و نیم تنه کاربراتور)کنترل بشن
وکیوم های دریچه ساسات و دریچه دوم حتما کنترل بشن…پیچ دورآرام از حالت بسته نهایتا 3-4دور باز باشه بیشتر نه…
ممنون بابت مطالب خوب و ارزشمندتون و ابراز لطف شما
سلام ماشینم مدل ۸۲هستش ششماه قبل تعمیر کاربراتور کردم چند وقتی هست که گاز میخوره چک کردم سیم گاز هم جایی گیر ندارن خصوصا وقتی ماشین چند دقیقه کار کنه و روی. روال معمول داغ میشه گاز زیاد میخوره در حدی که دور موتور میاد روی ۴ مشکلش چیه
ممنون از شما