آموزش تمام روش های شستن و تمیز کردن ظرف مسی سوخته + نکات مهم
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که حین آشپزی غذایتان ته بگیرد یا بسوزد و با یک ظرف سوخته دست شما در حنا بگذارد! تمیز کردن ظرف سوخته یکی از چالشیترین امور خانهداری برای هر خانم خانهداری است. اما روشهای متفاوتی وجود دارد که در بسیاری از آنها بدون حتی بدون استفاده از مواد شیمیایی میتوانید از شر سوختگی ظرفتان خلاص شوید. در زیر به تعدادی از این روشها اشاره میشود.
نکتههای تمیز کردن ظرف سوخته
در اول گام لازم است یادآوری کنیم که بلافاصله پس از چسبیدن غذای سوخته به ظرف، اقدام به کندن آن با کاردک و چنگال و … نکنید، چرا که این کار تنها به بافت قابلمه یا ظرف شما آسیب میرساند و بهتر است برای پاک کردن آن اندکی زمان به خود دهید.
با توجه به میزان سوختگی و چسبندگی میتوانید روشهای مختلفی را به کار بگیرید که در دو نوع استفاده از مواد طبیعی و شیمیایی مورد استفاده قرار گرفته و میتواند خیال شما را از بابت پاک شدن این سوختگیها راحت کند.
استفاده از روشهای طبیعی برای تمیز کردن ظرف سوخته
سرکه و جوش شیرین
شاید معروفترین راهکار از بین بردن سوختگی ظروف، روشی باشد که بسیاری از ما از مادر و مادربزرگهایمان یاد گرفتهایم. در این روش از ترکیب سرکه و جوش شیرین برای پاک کردن ظرف استفاده میشود. موادی که برای این کار لازم داریم واضح است: ۱ فنجان سرکه سفید (با توجه به حجم ظرف و سوختگی ممکن است بیشتر هم باشد)، ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین، یک فنجان آب (باتوجه به حجم ظرف)، یک پد پاک کننده مانند اسفنج یا اسکاچ نرم.
- ظرف را تا میزانی که روی سوختگی را بگیرد از آب پر کنید.
- سرکه را اضافه کنید و بگذارید آب و سرکه همزمان بجوشد.
- سپس ظرف را از روی گاز برداشته و بگذارید از حرارت بیافتد.
- اکنون وقت اضافه کردن جوش شیرین و ساخت یک ترکیب جادویی فوق العاده برای تمیز کردن است! ۲ قاشق جوش شیرین روی آن ریخته و پس از آن شاهد کف کردن بوده و صدای ترکیب حاصل از این دو ماده و تولید گاز را میشنوید.
- حال لازم است که اندکی صبر به خرج دهید و حداقل ۲۰ دقیقه ظرف را به حال خود باقی بگذارید.
- پس از آن دوباره سراغ ظرفتان بیایید و با خالی کردن محتویات ظرف، با اسکاچ نرم یا ابر به تدریج سوختگیها را بکنید تا کمترین آسیب به ظرف شما برسد. ظرف را آبکشی کرده و با کمک این روش برق افتادن کف ظرف را ببینید.
در رابطه با این مقاله برق انداختن قاشق و چنگال استیل را نیز مطالعه کنید .
استفاده از نمک و آبلیمو
یکی دیگر از روشهای طبیعی که برای سوختگیهای سطحی و نه عمقی استفاده میشود، روش جوشاندن ظرف با آبلیمو و نمک است. این روش خصوصا در ظرفهایی با جنس روی که با جوشاندن و سوختن غذا سیاه شدهاند مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش میتوانید مقداری نمک و آبلیمو در ظرف ریخته و پس از جوشیدن و خنک شدن ظرف آن را با اسکاچ بکشید تا برق بیفتد.
استفاده از روغن و سیب زمینی
این روش شاید زیاد برای ما ایرانیها آشنا نباشد، اما یکی از روشهای نوین پاک کردن سوختگی ظروف برای سوختگیهای کم است. برای اینکه ظرفتان را به این شکل تمیز کنید، لازم است ابتدا مشتی نمک روی سوختگیها بپاشید و یک سیب زمینی خام را روی آن بکشید. سپس ظرف را با آب بشویید. این بار نوبت اضافه کردن روغن است.
اندکی روغن ته ظرف ریخته و اجازه دهید به مدت نیم ساعت ظرف با روغن بجوشد و روغن در سوختگیها نفوذ کند. اکنون میتوانید با یک اسکاچ نرم و مایع، نمک و روغن و سوختگیها را پاک کنید و ظرف را آبکشی کنید.
استفاده از سس گوجه فرنگی و نوشابه
جالب است بدانید که از روشهای طبیعی دیگری مانند پاک کردن جای سوختگی و برق انداختن ظرف استفاده میشود که از آن جمله می توان به استفاده از سس گوجه فرنگی اشاره کرد. با کمک یک لایه ضخیم از سس گوجه فرنگی میتوانید محل سوختگی را براق کنید.
این روش خصوصا برای سطوح و ظروف مسی بسیار پرکاربرد است و حتی میتوانید بدنه ظروف مسیتان را با استفاده از این روش برق بیاندازید. نوشابه هم یکی از موادی است که کاربردهای زیادی در آشپزخانه دارد. در تمیز کردن ظرف سوخته با نوشابه باید بدانید که با ترکیباتی که نوشابه در خود دارد میتواند تیرگی های حاصل از سوختگی را به خوبی پاک کرده و ظرفی تمیز به شما تحویل دهد.
در این روش نیز لازم است که مقداری نوشابه را کف ظرف سوخته بریزید و چند ساعت ظرف را کناری بگذارید. پس از آن میتوانید ظرف را بشویید و تمیزی و تیرگیهای حاصل از سوختگی را به راحتی از بین ببرید. استفاده از نوشابه برای برق انداختن ظروف مسی که جلای خود از دست داده و مات شده اند نیز امری متداول است.
برای پاک کردن ظروف به این روش، مقداری نوشابه روی دستمال ریخته و روی وسایل مسی بکشید و سپس آبکشی کنید و با پارچه ای تمیز، خشک نمایید. سیاهی ظروف نقره نیز با نوشابه به خوبی برطرف میشود؛ کافی است ظروف و زیورآلات خود را چند دقیقه در نوشابه خیس کنید و با آب و مایع ظرفشویی یا صابون بشویید و سپس آبکشی و خشک کنید تا کاملا برق بزند.
استفاده از روشهای شیمیایی برای تمیز کردن ظرف سوخته
آب و مایع ظرفشویی
این روش یکی از متداولترین و آسانترین روشی است که هر خانم خانهداری آن را میداند. این روش البته نیاز به زمان زیادی دارد و اگر میخواهید از ظرفتان همان روز استفاده کنید بهتر است روشهای دیگر را امتحان کنید. تمیز کردن ظرف سوخته با مایع ظرفشویی به این صورت است که ظرف را تا روی سوختگی از آب پر کنید و چند قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید.
با اسکاچ آن را به تمام سطح ظرف بکشید و بگذارید یک شب تا صبح به همان حال بماند. هر چه زمان بیشتری این ترکیب در قابلمه بماند، نتیجه بهتری میگیرید و راحت تر می توانید از شر سوختگی خلاص شوید. فردای آن روز به سراغ ظرف سیخ خورده رفته و با اسکاچ ابتدا مواد سوخته را بکنید. اگر باز هم ذراتی به ظرف چسبیده میتوانید از روش جوشاندن در جوش شیرین استفاده کنید و دوباره روی سوختگیها جوش شیرین بریزید.
استفاده از گازپاک کن
گاهی اوقات حجم سوختگی به میزانی است که نمیتوان با آب و مایع ظرفشویی به تنهایی امر پاک کردن ظروف سوخته را به انجام رساند. در این مواقع لازم است که از یک ترکیب کمکی مانند استفاده از گاز پاک کن یا محلولهای پاککننده کمک بگیرید. البته بهتر است برای ظروف تفلون که لایه نچسب دارند، این روش را مورد استفاده قرار ندهید، چرا که ممکن است سبب از بین رفتن لایه نچسب شود.
با استفاده از دستکش و جلوی پنجره باز، میزانی از محلول گاز پاککن را ته ظرف اسپری کنید، درب ظرف را گذاشته و نیم ساعت صبر کنید تا مواد شیمیایی آن اثر کند. پس از این مدت با یک اسفنج و اسکاچ باقی ماندههای سوختگی را پاک کرده و ظرف را آبکشی کنید.
جمع بندی
همانطور که در بالا مشاهده کردید، تمیز کردن ظروف سوخته کار آنچنان دشواری نیست و تنها به صبوری شما در حین پاک کردن بستگی دارد. اگر شما هم از آن دسته از خانمهای خانهداری هستید که با مسئله سوختگی ظروف و چسبیدن آن به ظرف روبرو شدید، بهتر است ما را از تجربیات خود باخبر کنید و به ما بگویید شما چگونه ظروف سوخته خود را تمیز میکنید؟
نظافت منزل
- ✔شستن دیوارها و پنجرهها
- ✔شستن و تی کشیدن کف
- ✔نظافت پذیراییو نظافت اتاقها
- ✔شستن سرویس بهداشتی و حمام
هنوز امتحان نکردم روی قابلمه مسی
سلام
ممنون از مطلب خیلی خوبتون
یه تجربه شخصی بگم
در مورد ظروف رویی یا همون روحی باید خدمتتون عرض کنم که من یه مرتبه که غذا سوخته بود و سیاه شده بود هر جوری که بگید سعید کردم قابلمه رو تمیز کنم نشد که نشد یه جایی یه بنده خدایی گفته بود بذار همون قابلمه رو روی حرارت یکی دو ساخت بمونه. گذاشتم روی گاز موند و سوخته های غذا تبدیل به دوده شد و دوده ها هم تبدیل به بخار شد و قابلمه مثل روز اول نوی نو شد، باور نکردنی بود ولی یه ایراد داشت که کل خونه رو دود میگیره و بعد از اینکه قابلمه تمیز شد به هیچ عنوان تا خنک نشده نه توش آب بریزید و نه با دستگیره پارچه ای یا پلاستیکی بگیریدیش چون دستگیره تون آب میشه و میسوزه.
ممنون.