انواع کاغذ دیواری و مزایا و معایب آن
اگر از دکوراسیون خانه، اتاق و یا دفتر کار خود خسته شدهاید و به دنبال راه حلی کم هزینه برای ایجاد تنوع در محیط میگردید، استفاده از کاغذ دیواری میتواند گزینه بسیار مناسبی برای شما باشد. در صورتیکه از این انتخاب مطمئن نیستید، پیشنهاد میکنیم حتما تا پایان این مقاله همراه باشید. در این مطلب به تعریف ویژگیها و انواع کاغذ دیواری، مزایای کاغذ دیواری و معایب کاغذ دیواری پرداختهایم. بنابراین حتم داریم پس از مطالعه این مطلب، دید کاملی از مزایا و معایب کاغذ دیواری به دست خواهید آورد و تصمیم نهایی را راحتتر خواهید گرفت. با استادکار همراه باشید .
تاریخچه استفاده از کاغذ دیواری
استفاده از کاغذ دیواری به قبل از قرن ۱۸ و دوره رنسانس بر میگردد، یعنی زمانی که اعضای قشر عادی جامعه، به جای استفاده از فرش و قالی برای پوشاندن دیوارهای سنگی خانهشان، به استفاده از کاغذ دیواری روی آوردند. از کاغذ دیواری علاوه بر تزئین دیوار، برای گرم نگه داشتن فضا نیز استفاده میشد.
انواع اولیه کاغذ دیواری به جای طرحهای مختلف، به تصویر مناظر طبیعی مزین بودند و دو تولید کننده اصلی آن نیز کشورهای فرانسه و انگلیس بودند. کشور چین نیز در اواخر قرن ۱۷ شروع به تولید کاغذ دیواریهای با کیفیتی کرد. البته از آنجاییکه روی این کاغذ دیواریها با دست نقاشیهای ظریفی کشیده میشد، قیمت نهایی آنها بالا میرفت و از آنها تنها در کاخها و قصرها استفاده میشد.
کاغذ دیواریهای طرح دار در قرن ۲۰ بسیار رایج شدند اما در نیمه قرن، به تدریج از محبوبیت آنها کاسته شد و برخی افراد رنگآمیزی دیوارها را به استفاده از کاغذ دیواری ترجیح میدادند. اما به هرحال کاغذ دیواری هنوز هم به عنوان یکی از گزینههای رایج و محبوب تزئین دیوارها در نظر گرفته میشود.
به خصوص از آنجاییکه در سالهای اخیر برخی از تولیدکنندگان اقدام به طراحی و تولید کاغذ دیواری با ویژگیهایی خاص از جمله قابلیت حذف امواج اینترنتی، محافظت از دیوار هنگام زلزله و یا قابلیت نورپردازی با لامپ ال ای دی کردهاند، تنوع و محبوبیت کاغذ دیواری هنوز با قدرت پا برجاست.
انواع کاغذ دیواری
کاغذ دیواری فایبرگلاس و یا کاغذی
این نوع کاغذ دیواری ارزانترین نوع است و برای پوشاندن عیب و ایرادات دیوار مناسب بوده و میتوان از آن به عنوان زیرساخت برای سایر انواع خاص کاغذ دیواری استفاده کرد. نصب و کندن این کاغذ دیواری آسان بوده و البته طول عمر آن نیز پایین است و به راحتی پاره میشود.
کاغذ دیواری چاپ شده
کاغذ دیواریهای چاپی در طرحهای مختلف در بازار وجود دارند. کاغذ دیواری با چاپ دیجیتالی در مقابل کاغذ دیواری با چاپ دستی قیمت مقرون به صرفهتری دارد و البته سریعتر هم پاره میشود. همچنین این نوع کاغذ به علت ماهیت پایه آبِ جوهرِ چاپ، در مقابل رطوبت آسیبپذیر است و برای فضاهایی مانند آشپزخانه و حمام مناسب نیست.
کاغذ دیواری وینیل
کاغذ دیواری وینیل از کاغذ چاپ شده که با یک لایه وینیل پوشانده شده، ساخته شده است. این نوع کاغذ دیواری به علت دوام و استحکامش، در حال حاضر پر استفادهترین نوع کاغذ دیواری است. هرقدر لایه وینیل روی این کاغذ ضخیمتر باشد، دوام آن نیز بالاتر خواهد بود. این نوع کاغذ دیواری در مقابل بخار و رطوبت نیز مقاوم بوده و قابل شست و شو است.
کاغذ دیواری مخملی یا بافتدار
کاغذ دیواری مخملی، دارای طرحها و بافتهایی از جنس مخمل است. این کاغذ دیواری، بسیار گران بوده، قابل شست و شو نیست و کندن آن نیز سخت است. بنابراین بهتر است از آن در اتاقهایی که رفت و آمد و فرسایش بالا ندارند، استفاده شود.
کاغذ دیواری سه بعدی
کاغذ دیواری سه بعدی به علت طراحیهای خاصی که روی آن انجام میشود و استفاده از سایه پردازی در قسمتهای مخصوصی از طرح، از فاصله نزدیک ۳-۴ متری برجسته و زنده به نظر میآید. این نوع کاغذ دیواری به خصوص اگر در مکانی زاویهدار و یا در ترکیب با نورپردازی خاص استفاده شود، جلوه بسیار به روز و جدیدی خواهد داشت. البته از معایب کاغذ دیواری سه بعدی، گران بودن آن است.
کاغذ دیواری بامبو
این نوع کاغذ دیواری از چوب طبیعی بامبو ساخته شده، به این صورت که چوبهای بامبو بر روی رولهای کاغذ چسبانده میشوند. رنگ این نوع کاغذ دیواری به علت طبیعی بودن چوب آن، از رولی به رول دیگر متفاوت است. از آنجاییکه این کاغذ دیواری قابل شست و شو نیست و ماهیت آن طبیعی است، نیاز به مراقبت ویژه دارد.
مزایای کاغذ دیواری
-
قیمت مقرون به صرفه
در بازار برای هر میزان بودجهای، کاغذ دیواری در انواع و طرحهای مختلف موجود است. بنابراین کاغذ دیواری در دسترس بیشتر اقشار جامعه هست. البته باید در نظر داشته باشید که هزینه نصب اولیه کاغذ دیواری در مقایسه با رنگآمیزی دیوار بالاتر است، اما از آنجاییکه کاغذ دیواری تا حدود ۱۵ سال یعنی تقریبا ۳ برابر رنگ طول عمر دارد، در بلند مدت به صرفهتر خواهد بود.
-
تنوع و زیبایی
کاغذ دیواری در طرحها، بافتها و جنسهای مختلف در بازار موجود است. تنوع و زیباییای که استفاده از کاغذ دیواری به منزل شما میبخشد، با رنگآمیزی ساده به سختی حاصل میشود.
-
نگهداری نسبتا آسان
تعداد معدودی از انواع کاغذ دیواری قابل شست و شو نیستند، اما بیشتر انواع رایج آن توسط آب و مواد شویندهای مثل شیشه شوی به آسانی تمیز میشوند. (در هنگام خرید به علامت قابلیت شست و شو بر رول کاغذ دیواری توجه کنید.)
-
پوشاندن ایرادهای دیوار
در صورتی که دیوار خانه یا محل کار شما، کثیف، قدیمی، پر خط و خش و در کل پر عیب و نقص شده است، میتوانید با نصب کاغذ دیواری، علاوه بر ایجاد تنوع، تمامی عیوب را به سادگی بپوشانید.
-
عایق صدا و حرارت
کاغذ دیواری عایق صدا و حرارت است و استفاده از آن باعث جلوگیری از اتلاف انرژی گرمایی میشود، همچنین در منازل و یا دفاتر پر سر و صدا، نصب کاغذ دیواری میتواند تا حد زیادی، مانع از بیرون رفتن صدای محیط شود.
معایب کاغذ دیواری
-
کوچک نشان دادن فضا
کاغذ دیواری با وجود اینکه از بهترین گزینهها برای ایجاد تنوع در دکوراسیون منزل یا محل کار است، در صورتیکه به جا و صحیح استفاده نشود، موجب کوچکتر و دلگیرتر دیده شدن فضا میشود. بنابراین هنگام انتخاب کاغذ دیواری باید از تناسب رنگ و طرح آن با محیط مطمئن شوید.
-
ایجاد قارچ و کپک
چسب کاغذ استفاده شده هنگام نصب کاغذ دیواری ممکن است با رطوبت و اکسیژن واکنش نشان دهد و باعث تولید قارچ و کپک شود.
-
نصب و حذف سخت
فرایند نصب کاغذ دیواری در مقایسه با رنگ زدن دیوار، وقت گیرتر و پر هزینهتر است و بهتر است برای این کار از نیروی متخصص استفاده شود. همچنین در صورت تصمیم به حذف کاغذ دیواری، کندن آن نیز کار آسانی نخواهد بود.
جمع بندی
در این مطلب ضمن مروری مختصر بر تاریخچه کاغذ دیواری، به انواع آن پرداختیم و مزایا و معایب آن را کامل توضیح دادیم تا افرادی که در حال بررسی گزینه کاغذ دیواری برای منزل و یا محل کار خود هستند، بهترین انتخاب را داشته باشند. به طور کلی مزایای استفاده از کاغذ دیواری بیشتر از معایبش بوده و در صورتیکه از آن به درستی استفاده شود و در هنگام انتخاب آن دقت شود، میتوان از معایبش چشمپوشی کرد.
کاغذ دیواری منزل من بعضی قسمتها بلند شده است . از جنس کاغذ است یا چسب به کار رفته شده ؟
مبشه توضیح بدید چرا این طوری شده است ؟
سلام کمال جان
کاغذ دیواری شما درست چسبیده نشده ، بیشتر به خاطر چسب اون هست که کاغذ دیواری لبش برمیگرده
رضا رحمتی – کارشناس سئو استادکار