رنگ‌های سرد چیستند و چگونه در دکوراسیون به کار می‌روند؟

1

رنگ‌های موجود در طبیعت به سه دسته رنگ‌های گرم، رنگ‌های سرد و رنگ‌های خنثی (نه سرد و نه گرم) دسته‌بندی می‌شوند. دسته‌بندی رنگ‌ها بر اساس ساختار تشکیل‌دهنده رنگ انجام می‌گیرد. بنابراین برای استفاده از رنگ‌ها، ابتدا باید با روانشناسی رنگ‌ها آشنا شوید. باید بدانید گرمی و سردی رنگ‌ها مربوط به دمای رنگ نیست.  بلکه با مباحث فیزیولوژیک و احساسات روانشناسی ارتباط دارد. در واقع مشاهده رنگ سرد، ضربان قلب را کند می‌نماید و فشار خون را پایین می‌آورد. در نتیجه بیننده با دیدن آن احساس سرما می‌کند.

به رنگ‌هایی رنگ سرد گفته می‌شود که برای شما احساس آرامش، طراوت، تسکین و امنیت به همراه داشته باشند. اما به‌طور کلی، رنگ‌هایی که نشان‌دهنده فصل زمستان باشند، رنگ‌های سرد نامیده می‌شوند. در ادامه در مورد ویژگی رنگ‌های سرد، تأثیر آن‌ها بر ذهن و روان انسان و علت تمایزشان از رنگ‌های گرم بخوانید.

آشنایی کلی با رنگ‌های سرد و تأثیرات روانی آن‌ها

رنگ‌های سرد شامل رنگ آبی، سبز، بنفش یا هر ترکیبی از این سه رنگ می‌شوند. این رنگ‌ها احساس تماس دست با آب سرد، یخ، برف و هر چیز سردی را در ذهن تداعی می‌کنند. ویژگی رنگ‌های سرد به گونه‌ای است که عموماً برای ایجاد فضا و جوی آرام و ساکت به کار می‌روند، به این رنگ‌ها، رنگ‌های غیرفعال نیز گفته می‌شود.

ارتباط بین رنگ‌ها و جداسازی آن‌ها به دو دسته گرم و سرد، در ارتباط با اصول مرتبط با نظریه رنگ صورت می‌پذیرد. یکی از ابزارهای مورد استفاده در نظریه رنگ، چرخی است که در آن رنگ‌های مختلف در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و نسبت به هم سنجیده می‌شوند. رنگ‌های سرد می‌توانند باعث ایجاد احساسات وهم‌آلود شوند. به همین سبب چنان‌چه در رنگ‌آمیزی یک اتاق کوچک به کار روند، باعث بزرگ‌تر به نظر رسیدن اتاق می‌شوند. همچنین سبب ایجاد تمرکز شده و عمق و فاصله را بیشتر نشان می‌‌دهد.

علاوه بر این با توجه به نظریه رنگ، می‌توان احساس آرامش را به کمک رنگ‌های سرد خلق کرد. همین امر، آن‌‌ها را به رنگ‌های ایده‌آل برای اماکنی مانند بیمارستان‌، دفتر کار و فضاهایی که میزان استرس نسبتاً بالایی دارند، تبدیل می‌کند. البته باید توجه داشت که لازم نیست برای اثربخشی، به صورت تک‌رنگ مورد استفاده قرار گیرند. بلکه به‌کارگیری آن‌ّا به صورت ترکیبی هم همان اثر را خواهد داشت.

برای آشنایی بیشتر با تأثیر روان‌شناختی رنگ‌ها، این مقاله را بخوانید: روانشناسی رنگ و تاثیر رنگها از نظر روانشناسی بر روان افراد

چرخ رنگ به صورت یک دایره برای نمایش رنگ‌های سرد و گرم
چرخ رنگ، دایره‌ای است که رنگ‌ها بر اساس فرکانس‌ (یا طول موج‌شان) دور تا دور آن چیده‌ شده‌اند. در این دایره، با رسم یک قطر می‌توان رنگ‌های سرد و گرم را تفکیک کرد.

جهت درخواست خدمات متنوع استادکار از جمله نقاشی ساختمان یا نمای ساختمان، اپلیکیشن استادکار را دانلود کنید:

دانلود اپلیکیشن استادکار

  • نسخه IOS استادکار
  • نسخه اندروید استادکار
  • دریافت از اپ استور و سیب اپ
  • دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
دریافت این خدمت از استادکار

آشنایی بیشتر با چرخه رنگ

دایره یا چرخه رنگ بر اساس سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی ساخته شده است. در ادامه به تعریف دسته‌بندی اصلی سه‌گانه رنگ‌ها در این چرخه خواهیم پرداخت.

۱. رنگ‌های اصلی

همان‌طور که اشاره کردیم، رنگ‌های اصلی شامل رنگ‌های قرمز، زرد و آبی می‌شوند. در تئوری رنگ، رنگ‌های اصلی نمی‌توانند با استفاده از ترکیب دیگر رنگ‌ها ساخته شوند. بلکه سایر رنگ‌ها از ترکیب مختلف این سه رنگ به وجود می‌آیند. چنان‌چه رنگ‌های اصلی با یکدیگر ترکیب شوند، رنگی جز سیاه یا خاکستری در طیف‌های مختلف حاصل نخواهد شد. در بین رنگ‌های اصلی، رنگ‌های قرمز و زرد از رنگ‌های گرم به شمار می‌روند. تنها رنگ سرد در میان رنگ‌های اصلی، رنگ آبی است.

در این مورد بیشتر بدانید: رنگ های گرم چه هستند و کاربرد هر‌یک در دکوراسیون چگونه است؟

۲. رنگ‌های ثانویه

رنگ‌های ثانویه شامل سبز، نارنجی و بنفش هستند. این رنگ‌ها از ترکیب مستقیم دو به دوی رنگ‌های اصلی به دست می‌آیند. به عنوان مثال رنگ بنفش یک رنگ سرد محسوب می‌شود، اما از دو رنگ قرمز و آبی که اولی گرم و دومی سرد است، تشکیل شده است.

۳. رنگ‌های درجه‌ سه

رنگ‌های درجه سه از ترکیب یکی از رنگ‌های اولیه با یکی از رنگ‌های ثانویه حاصل می‌شوند. برخی از رنگ‌های درجه سه شامل زرد- نارنجی، قرمز- نارنجی، و زرد- سبز (سبز چمنی) هستند. این رنگ‌ها ترکیبی از رنگ‌های گرم هستند. قرمز- بنفش (ارغوانی) نیز رنگ درجه سه‌ای است که از ترکیب یک رنگ گرم با یک رنگ سرد پدید آمده است. آبی- بنفش (نیلی)، آبی- سبز (فیروزه‌ای) هم ترکیبی از رنگ‌های سرد هستند.

خواندن این مقاله هم مفید است: 10 ترکیب رنگ برای دیوار مورد تایید طراحان داخلی

تمایز رنگ‌های سرد و گرم

به‌طور کلی سه رنگ آبی، سبز و بنفش رنگ‌های سرد، و زرد، نارنجی و قرمز رنگ‌های گرم شناخته می‌شوند. این شش رنگ تنها شامل رنگ‌های اصلی و رنگ‌های ثانویه هستند و رنگ‌های درجه سه، جایی در میان آن‌ها ندارند. البته نمی‌توان گفت دیگر رنگ‌ها تماماً خنثی به حساب می‌آیند.

بیشتر بخوانید: آیا رنگ‌های خنثی در دکوراسیون داخلی از مد می‌افتد؟

حقیقت این است که به غیر از سیاه، سفید و خاکستری، تمامی رنگ‌ها دارای دما هستند. اما این دما به صورت نسبی و با توجه به دیگر رنگ‌ها تعیین می‌شود و مطلق نیست. به عنوان نمونه، رنگ بنفش که رنگی سرد به شمار می‌آید، طیف گسترده‌ای را شامل می‌شود که ممکن است یک قسمت از این طیف، نسبت به قسمت دیگری از طیف گرم احساس شود.

برای توضیح بیشتر در مورد تمایز رنگ‌های سرد و گرم، تصویر زیر را که نشان‌گر طیف مختصر رنگ بنفش است، ملاحظه کنید. رنگ بنفشی که در میانه این طیف جای گرفته، نسبت به رنگ سمت راست خود سردتر و نسبت به رنگ چپ خود گرم‌تر است. با کمی دقت، می‌بینیم که رنگ‌هایی که درست در سمت راست و چپ رنگ بنفشِ وسط طیف قرار دارند، به ترتیب تمایل بیشتری به رنگ آبی و قرمز دارند.

با حرکت بیشتر به سمت انتهای طیف از چپ، رنگ بنفش میانه طیف، سردتر احساس می‌شود. تا جایی‌که به تدریج در انتهای طیفِ رنگ بنفش، به رنگ قرمز، یعنی رنگی که مشخصاً در برابر رنگ بنفش میانه تصویر گرم‌تر است، می‌رسیم.

همین نکته درباره انتهای طیف رنگ بنفش، از سمت راست، نیز صادق است. هرچه از میانه طیف به سمت راست نزدیک‌تر می‌شویم، رنگ بنفشِ میانه، گرم‌تر احساس می‌شود. تا این‌که در انتهای طیف به رنگ آبی می‌رسیم که مشخصاً نسبت به رنگ بنفش میانه، سردتر است. اگرچه رنگ‌های آبی و بنفش هر دو سردند، اما در مقایسه می‌توان گفت رنگ بنفشِ خالص، از آبیِ خالص گرم‌تر است.

بیشتر بخوانید: روش های ترکیب رنگها در نقاشی و ساختمان و ایجاد رنگ های سرد و گرم

طیف رنگ‌های سرد در کنار رنگ‌های گرم
عکس رنگ‌های سرد در کنار رنگ‌های گرم، تفاوت دمایی آن‌ها را به خوبی نشان می‌دهد.

برای بهره‌گیری از تجربه نقاشان حرفه‌ای برای نقاشی منزل و ساختمان، روی گزینه “دریافت این خدمت از استادکار” کلیک نمایید:

خدمات نقاشی ساختمان در استادکار

نقاشی ساختمان

  • رنگ آمیزی و نقاشی دیوار
  • رنگ آمیزی و نقاشی سقف
  • پتینه کاری دیوار
  • اجرای انواع رنگ‌های روغنی، اکرولیک و پلاستیک
دریافت این خدمت از استادکار

استفاده از رنگ‌شناسی برای ساخت رنگ‌های سرد در نقاشی ساختمان

شاید کمتر کسی باشد که از تأثیر رنگ دیوارها بر احساسات خود، بی‌خبر باشد. رنگ‌های مختلف یک فضا، تأثیرات مختلفی بر احساسات، رفتارها و واکنش‌های افراد بر جای می‌گذارند.

همین نکته، انتخاب رنگ برای دیوارهای یک اتاق را به مسئله‌ای با اهمیت تبدیل می‌کند. رنگ‌آمیزی و نقاشی دیوار، چیزی بیشتر از نونوار کردن آن است. همچنین انتخاب رنگ مناسب برای یک فضا، امری کاملا متفاوت با انتخاب یک رنگ به عنوان رنگ مورد علاقه شخص است. چراکه ممکن است به‌کارگیری رنگ مورد علاقه یک فرد، برای نقاشی دیوار، نتیجه کار را به چیزی بسیار نامطلوب تبدیل نماید.

به عنوان مثال برخی از افراد به رنگ‌های سرد علاقه دارند. این افراد ترجیح می‌دهند دیوارهای اتاق خواب یا محل کارشان با چنین رنگ‌هایی نقاشی شوند. اما باید دقت داشت استفاده از هر رنگ سردی نمی‌تواند برای دیوارهای اتاق مناسب بوده و نتیجه رضایت‌بخشی به دنبال داشته باشد. در ادامه به رنگ‌هایی از طیف سرد که بهره گرفتن از آن‌ها نتیجه مطلوبی به همراه دارد، اشاره خواهیم داشت.

این مقاله هم جالب است: راهنمای انتخاب بهترین رنگ برای اتاق ‌خواب کوچک شما

  • طیف رنگ آبی

رنگ آبی برای بسیاری از افراد، تداعی‌کننده غم و اندوه و سردی است. اما چنانچه این رنگ به درستی و همراه با سایه‌های متناسب مورد استفاده قرار گیرد، به رنگی ایده‌آل برای نقاشی دیوار تبدیل می‌شود. چراکه رنگ آبی می‌تواند ذهن را تحت تأثیر خود قرار دهد و باعث آرامش شود. رنگ‌های آبی تیره می‌توانند باعث تحریک مغز شوند و خلاقیت فرد را بیشتر کنند. علاوه بر این آبی‌های روشن‌تر می‌توانند باعث آرامش شده و تمرکز را بهبود بخشند.

افرادی که به کم‌خوابی مبتلا هستند، بهتر است برای رنگ‌آمیزی اتاق خواب خود از رنگ آبی استفاده کنند. زیرا این رنگ، آرامش و امنیت را به شما القا می‌کند. در نتیجه افراد می‌توانند با خیال آسوده به خواب بروند.

در این زمینه بیشتر بدانید: مکمل رنگ آبی در دکوراسیون چیست؟

دکوراسیون اتاق خواب با ترکیب رنگ سرد و خنثی و اکسنت وال به رنگ آبی
اگر نقاشی با رنگ‌های سرد در یک محیط، به صورت هوشمندانه انجام شود، ذهن را فعال و روح را آرام می‌نماید.

اگر قصد دارید نمای ساختمان خود را نقاشی کنید، با متخصصان استادکار تماس بگیرید:

نقاشی نمای ساختمان

نقاشی نمای ساختمان

  • نقاشی و رنگ آمیزی نمای ساختمان
  • نقاشی نمای سیمانی، بتنی، آجری، سنگی و...
  • نقاشی نما ساختمان با داربست و بدون داربست
  • رنگ آمیزی نما با رنگ های پایه آب و پایه حلال
دریافت این خدمت از استادکار

اما اگر این رنگ به درستی در رنگ‌آمیزی اتاق به کار نرود، ممکن است باعث بروز احساساتی مانند افسردگی، سرما و کرختی شود. برای پیشگیری از بروز چنین احساساتی می‌توان از رنگ آبی به عنوان رنگی تأکیدی استفاده کرد.

رنگ‌های تأکیدی در نقاشی ساختمان، رنگ‌هایی هستند که در کنار دیگر رنگ‌ها و در مساحت کمتری به کار می‌روند. علاوه بر این، می‌توان به جای استفاده زیاد از رنگ آبی از لوازم تزئینی با این رنگ استفاده کرد. به عنوان مثال بهره گرفتن از تابلوی نقاشی با رنگ‌های سرد، همان نتیجه‌ای را به همراه دارد که از رنگ آبی دیوار انتظار می‌رود.

  • طیف رنگ بنفش

رنگ بنفش یکی از رنگ‌های سرد دوست‌داشتنی و به نوعی اشرافی است. این رنگ کمتر از سایر رنگ‌ها در طبیعت دیده می‌شود. البته شاید در نگاه اول، متوجه سردی این رنگ نشوید و احساس کنید گرم است. اما رنگ بنفش، ویژگی رنگ‌های سرد را دارد. رنگ بنفش سمبل شجاعت، مدیریت و قاطعیت است.

این مقاله هم اطلاعات مفیدی به شما می‌دهد: رنگ سال ۲۰۲۲ چیست و چگونه آن را در دکوراسیون به کار ببریم؟

دکوراسیون اتاق پذیرایی با مبلمان بنفش و سفید
بنفش از ترکیب رنگ‌های سرد و گرم (آبی و قرمز) ساخته می‌شود. اگر این رنگ در اتاق پذیرایی به کار رود، حس مهربانی و صمیمیت میزبان را به مهمان منتقل می‌‌کند.
  • طیف رنگ خاکستری

هرچند خاکستری به عنوان یک رنگ خنثی شناخته می‌شود، اما به طور کلی خصوصیات روانی یک رنگ سرد را داراست. البته زمانی‌ می‌توان آن را از انواع رنگ سرد به شمار آورد که در ترکیبش، مقداری تناژ رنگی آبی دیده شود. اما استفاده از این رنگ بایستی با احتیاط انجام شود. استفاده‌ زیاد از خاکستری، باعث بروز احساساتی مانند کسالت و افسردگی در افراد می‌شود. به همین سبب بهتر است آن را با استفاده از یک رنگ گرم مانند زرد، نارنجی یا قرمزیا حتی با استفاده از  رنگ سرد دیگری مانند سبز یا بنفش به تعادل رساند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر، خواندن این مقاله مفید است: ست رنگ طوسی دکوراسیون با چه رنگ‌هایی بهتر است؟

دکوراسیون اتاق نشیمن با دیوار و مبلمان طوسی و قهوه‌ای و پرده‌های زرد
ویژگی رنگ‌های سرد، این است که اگر به تنهایی به کار روند، فضا را بی‌روح و افسرده نشان می‌دهند. اما اگر با رنگ‌های گرم ترکیب شوند، فضایی پویا و چشم‌نواز خلق می‌نمایند.

قرمز و نارنجی بهترین رنگ‌هایی هستند که می‌توانند رخوتی که از رنگ خاکستری به افراد القا می‌شود را از بین ببرند. این رنگ‌های گرم، انرژی کافی به فضا خواهند بخشید.

  • طیف رنگ سبز

رنگ سبز از نظر روانشناسی نشان‌دهنده طبیعت، طراوت، تازگی و زندگی دوباره است. این رنگ نیز مانند رنگ آبی، آرامش‌بخش بوده و هیچ نشانی از ترس و رنج در آن مشاهده نمی‌شود. این رنگ یادآور چمن‌ز‌‌ار، تازگی، طبیعت، زندگی، باروری، بهار، حاصل‌خیزی، شفابخشی، خوش‌شانسی، برد و قهرمانی است.

شما می‌توانید از رنگ سبز، برای محیط کار خود هم استفاده کنید. در واقع این رنگ با وجود سرد بودن، به شما انگیزه می‌دهد تا بیشتر کار کنید و از کار خود لذت ببرید. لازم است بدانید که رنگ سبز در هر طیفی که باشد، می‌تواند فروش محصولات را افزایش بدهد.

دکوراسیون اتاق نشیمن با دیوار سبز و مبلمان زرد و ترکیب رنگ‌های گرم و سرد
ترکیب رنگ‌های سرد مانند سبز با رنگ‌های گرم مانند قرمز یا زرد، برای ایجاد تحریک ذهنی، بی‌نظیر عمل می‌کند. به همین دلیل این ترکیب، در برخی مراکز آموزشی هم دیده می‌شود.

برای بهره‌گیری از خدمات نقاشان کارآزموده استادکار جهت نقاشی منزل و ساختمان، روی گزینه “دریافت این خدمت از استادکار” کلیک نمایید:

خدمات نقاشی ساختمان در استادکار

نقاشی ساختمان

  • رنگ آمیزی و نقاشی دیوار
  • رنگ آمیزی و نقاشی سقف
  • پتینه کاری دیوار
  • اجرای انواع رنگ‌های روغنی، اکرولیک و پلاستیک
دریافت این خدمت از استادکار

رنگ‌های سرد در چه فضاهایی استفاده می‌شوند؟

حالا که ویژگی رنگ‌های سرد را شناختیم، خوب است با مکان‌هایی که از این رنگ‌ها بیشتر استفاده می‌شود هم آشنا شویم.

  • مراکز درمانی

رنگ آبی به دلیل القای آرامش و تسکین درد بیشتر در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و مراکز درمانی استفاده می‌شود. اگر توجه داشته باشید، در مراکز درمانی، رنگ‌های سرد به وفور به چشم می‌خورند، چون به بیماران آرامش می‌دهند. همچنین در تسکین درد هم موثر هستند. حتی لباس پزشکان و پرستاران اتاق عمل هم به رنگ سبز است. چراکه می‌تواند تاثیرات روانی مثبتی روی ذهن بیماران داشته باشد.

  • فضاهای اداری

انواع رنگ سرد در فضاهای رسمی و اداری دیده می‌شوند. با این کار علاوه بر حفظ رسمی بودن محیط، حس آرامش نیز در آن مکان برقرار می‌گردد. رنگ‌هایی مانند آبی، خاکستری، سبز و سفید، رنگ‌هایی هستند که در بیشتر ادارات و شرکت‌ها دیده می‌شوند.

برای دریافت انواع خدمات از جمله نظافت فضای تجاری و اداری، با استادکار در تماس باشید:

نظافت اداری و تجاری

نظافت اداری و تجاری

  • نظافت اداره و سازمان
  • نظافت شرکت و محل کار
  • نظافت واحد های تجاری
  • نظافت مجتمع های تجاری و ساختمان های بزرگ
دریافت این خدمت از استادکار
  • طراحی و دکوراسیون داخلی

طراحان داخلی با توجه به ویژگی رنگ‌های سرد، این رنگ‌ها را برای عمق دادن به بخشی از محیط به کار می‌برند. گاهی هم از رنگ‌های تیره و سرد، برای کمتر دیده شدن بخشی از فضا در جهت برجسته کردن بخش دیگر بهره می‌گیرند. در ضمن از ترکیب رنگ‌های سرد با رنگ‌های گرم، برای پویانمایی و ایجاد حس سرزندگی استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: رنگ پیشنهادی برای هر قسمت خانه

سخن آخر

در این مقاله درباره رنگ‌های سرد و تاثیرات هر رنگ بر روح و روان افراد و به برخی از کاربردهای این رنگ‌ها اشاره نمودیم. شاید شما هم با خواندن این مقاله، به فکر نقاشی کردن محیط کار خود یا تغییر حال و هوای خانه افتاده باشید.

پس اگر تصمیم دارید رنگ محیط کار یا زندگی خود را عوض کنید، پیشنهاد می‌کنیم از همکاران خبره ما در استادکار کمک بگیرید. همکاران باتجربه ما علاوه بر دادن مشاوره در انتخاب بهترین رنگ، پروژه نقاشی را در کمترین زمان و با بهترین کیفیت انجام خواهند داد. برای ثبت سفارش خود، کافیست با ما تماس بگیرید یا در قسمت زیر، روی گزینه “دریافت این خدمت از استادکار” کلیک نمایید. به این ترتیب، همکاران ما در اسرع وقت به سفارش شما رسیدگی خواهند کرد.

خدمات نقاشی ساختمان در استادکار

نقاشی ساختمان

  • رنگ آمیزی و نقاشی دیوار
  • رنگ آمیزی و نقاشی سقف
  • پتینه کاری دیوار
  • اجرای انواع رنگ‌های روغنی، اکرولیک و پلاستیک
دریافت این خدمت از استادکار

منابع: stephensedge | colormatterscelebratingcolor

1 نظر
  1. smorter giremal می گوید

    Its fantastic as your other posts : D, regards for posting. “It takes less time to do things right than to explain why you did it wrong.” by Henry Wadsworth Longfellow.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.