کناف یا گچبرگ چیست و چگونه اجرا میشود؟
ساخت و ساز و دکوراسیونهای مدرن امروزی کارها را زیباتر، راحتتر و ایمنتر کردهاست. این مسئله باعث شده تا طراحان و معماران داخلی به جای استفاده از مصالح سنتی از مصالح جدید و به روز استفاده کنند. “کناف ها” یکی از همین این مصالح ساختمانی مدرن هستند که در طراحی دکوراسیون داخلی به وفور استفاده میگردند. این صفحات روکشدار گچی یا “گچبرگها” را میتوان در دیوارها و سقفهای کاذب برای دکوراسیون استفاده کرد و طرح و مدلهای مختلف ایجاد نمود. با ما در مقاله “ کناف یا گچبرگ چیست و چگونه اجرا میشود” همراه باشید و از نحوهی اجرای کناف در ساختمان آگاه شوید. ما ابتدا کناف را تعریف کرده و سپس از نحوهی اجرای آن در ساختمان صحبت خواهیم کرد.
کناف چیست؟
سیستمهای ساخت و ساز خشک (بدون استفاده از آب) یکی از مصالح نوین هستند که جایگزین مصالح سنتی شدهاند و در اروپا به صورت فراگیر رواج یافتهاند. کناف یکی از همین مصالح بدون آب و در واقع روکشهای کاغذی است که برای ایجاد سقفهای کاذب، دیوارهای کاذب، ایجاد دکور برروی سقف یا دیوار استفاده میشود.
این محصول در واقع نام برندی آلمانی است که آن را تولید میکند. این شرکت آلمانی در سال ۱۹۳۲ توسط دو برادر به نامهای «کارل و آنفوس کناف» تأسیس شد. با توجه به قدمت ۸۰ سالهاش، میتوان آن را یکی از شرکتهای بینالمللی مشهور و شناخته شده در صنایع ساختمانی دانست که بیش از ۱۸۰۰۰ هزار نفر در دفاتر و کارخانه های آن در سرتاسر جهان فعالیت میکنند.
از ویژگیهای این شرکت میتوان به سرعت در تصمیمگیری، ابداع و نوآوری در صنعت ساختمان، سرمایهگذاریهای پیوسته و حمایت از ایدههای نوین کارکنانش اشاره کرد. این شرکت کارش را در منطقهی « زارلاند » (Sarland) کشور آلمان شروع کرد و با توسعه و تنوعی که در تولیداتش ایجاد نمود، توانست در سطح بینالمللی فعالیتهای مختلفی انجام دهد که عبارتند از:
- عایقهای صوتی و حرارتی
- استخراج سنگ آهک و تولید مصالح مرتبط با این مادهی ساختمانی
- مصالح و مواد ساختمانی بر پایه گچ و سیمان
- تجهیزات و ماشین آلات تولید کننده مصالح فوق
مزایای کاربرد کناف در مقایسه با سیستمهای رایج در کشور چیست؟
اگر بخواهیم به صورت خلاصه به مزایای استفاده از کناف اشاره کنیم عبارتند از:
- مقاومت کناف در برابر زلزله
- ایمنی بیشتر کناف
- سرعت اجرای بالا
- اجرای راحت تر
- وزن کمتر و کاهش هزینه حمل و نقل
- افزایش سطح مفید زیر بنا
- عایق حرارتی و صوتی مناسب
- قابلیت فرمپذیری بالا در دکوراسیون داخلی
- قابلیت تغییر فضاهای قدیمی و تبدیل به کاربری جدید با پتانسیل بالا
- قابلیت بازیافت بیش از ۷۵ درصد مصالح
- کاهش نخالههای ساختمانی
- کاهش گروههای کارگری در ساختمان
- قابلیت عبور راحت تأسیسات از فضای مابین دیوارها
- دسترسی راحت به تأسیسات ساختمان
- رنگپذیری آسان
- استفاده بهینه از منابع با توجه به جنبههای زیست محیطی
ابزارهای مورد استفاده در کناف کاری چیست؟
در این بخش تعدادی از ابزارهای پرمصرف کنافکاری را به شما معرفی خواهیم کرد:
دستگاه برش قرقرهای، سوهان گرد، جک نگهدارنده، جک بالابر، گاری حمل پنل، دستگیره حمل پنل، ریسمان رنگی، گردبر، پخزن، رنده، اره چاقویی، دستگاه برش طولی، غلتک سوزنی، همزن رنگ، تیغ برش، چکش پلاستیکی، پیچ زن کناف، انبر پانچ، قیچی، کاردک زاویه دار، کمچه، کاردک پیچگوشتیدار، ظرف آمادهسازی بتونه، ماله استیل، سنباده دستهدار، سنباده مالهای، لیسه استیل از ابزارهای مورد نیاز برای ساخت و اجرای کناف هستند.
اجرا و نصب سقف کاذب
- ✔اجرای انواع سقف کاذب اداری، تجاری، فروشگاه و خانه
- ✔اجرای کناف کاری، رابیتس کاری و گچبری
- ✔ساخت سقف کاذب کناف
- ✔طراحی و اجرای باکس نور، نور مخفی و نورپردازی سقف کاذب
کنافکاری چگونه اجرا میشود؟
کنافکاری به چهار شیوه مختلف انجام میگردد که هر کدام بنا به نوع کاربرد آن با یکدیگر متفاوت است. در ادامه به طور خلاصه هرکدام را معرفی کرده و به نحوه انجام آنها نیز اشاره خواهیم کرد:
-
کناف کاری دیوار کاذب پوششی
این شیوه بیشتر در بازسازی منازل و ساختمانهای قدیمی استفاده میگردد. این سبک خود به دو بخش تقسیم میشود:
-
با سازه
-
بدون سازه
دیوارهای پوششی با سازه خود به دو گروه مجزا تقسیم میگردد:
الف: دیوارهای پوششی با سازه متصل به دیوار زمینه
در این شیوه، صفحههای روکشدار گچی بر روی یک زیرسازی فلزی که به دیوار زمینه متصل است، پیچ میشوند. در این شیوه یک فاصله آزاد میان صفحهها و دیوار زمینه وجود دارد که از آن، برای عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، استفاده میکنند.
این نوع پوشش کاری راه حل مناسبی جهت غلبه بر مشکلات اجرایی دیوار زمینه، نظیر ناصافی دیوار و یا شرایط نامناسب جهت اتصال پرلفیکس (رطوبت، میزان جذب، آلودگی و…) است. به طور مثال با این روش میتوان یک پوشش برای دیوارهای برشی بتونی (که پوشش با سایر اندودها بر روی آن دارای محدودیت است) ایجاد نمود. با استفاده از این ساختار، پوشش کاری با ارتفاع تا ۱۰ متر قابل اجرا هستند.
ب:دیوارهای پوششی با سازه مستقل از دیوار زمینه
به لحاظ ساختاری، دیوارهای پوششی با سازه مستقل از دیوار زمینه، مشابه دیوارهای جداکننده کناف هستند؛ با این تفاوت که دیوارها تنها در یک سمت ساختار نصب میگردند. مزیت اصلی این نوع ساختار، عدم وابستگی به شرایط دیوار زمینه است. این نوع پوشش کاری، در موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- در مقاومسازی دیوارهای بنایی در برابر حریق در ساختمانهای در حال بهره برداری
- زمانی که پوششکاری با ارتفاع بیش از سه متر باشد.
- هنگامی که نصب بارهای طرهای با بارگذاری و محاسبات استاتیکی مشخص، مورد نظر باشد.
- زمانی که فاصله تاسیساتی زیادی جهت تعبیه لایه عایق و یا عبور تاسیسات حجیم مورد نیاز باشد.
- وقتی که دیوار زمینه ناهموار، سست، دارای شرایط اتصال نامناسب، دارای آلودگی و یا شرایط نامساعد دیگری باشد.
- زمانی که استقلال کامل پوشش از دیوار زمینه مد نظر باشد (به طور مثال در بعضی از پروژههای مرمت و احیای ساختمانهای تاریخی، جهت حفاظت از دیوار زمینه در زمان بهره برداری امروزی از بنا، میتوان بدون آسیب به دیوار زمینه یک پوشش ایجاد نمود).
دیوارهای کاذب پوششی بدون سازه
نحوهی کار دیوار پوششی بدون سازه به این گونه است که ابتدا با کمک خمیر مخصوص (پرلفیکس) یک لایه از گچ پیش آماده را به طور مستقیم به دیوار وصل میکنند. سپس مرحلهی درزگیری را به صورت نواری توسط بتونههای مخصوص انجام میدهند. پس از اتمام این مرحله به راحتی میتوان عملیات کاشیکاری و کاغذ دیواری را انجام داد. از این شیوه برای مرمت و بازسازی استفاده میشود.
کناف کاری دیوار کاذب جداکننده
این شیوه برای جداسازی فضای داخلی ساختمان از دیوار کاذب جدا کننده استفاده میگردد و شامل قابهای فولادی سبک و پیش ساخته، به شکل C و U است. در این شیوه صفحات روکشدار گچی را در یک یا چند لایه توسط پیچهای مخصوص نصب میکنند. پس از نصب گچهای مخصوص در قابهای فولادی، تمامی درزها را توسط نوار بتونهکاری پر میکنند. پس از آمادهسازی این سبک، میتوان کاشیکاری، رنگ کاری، رنگ آمیزی و کاغذ دیواری را شروع کرد.
بازسازی خانه و ساختمان
- ✔بازسازی و تعمیرات ساختمان
- ✔مرمت بنا و تمام خدمات بنایی ساختمان
- ✔تخریب و بازسازی انواع دیوار و کف
- ✔خدمات بازسازی خانه، آپارتمان و واحدهای تجاری
-
سقف کاذب کناف مشبک
برای آمادهسازی سقفهای مشبک از تایلهای پوشالی و گچی استفاده میکنند. این تایلها توسط آویزهای مخصوص به سقف وصل میگردند. در ابتدا آویزها به شکل زیرسازی به سقف وصل میشوند.
سپس تایلهای درون شبکه که از قبل آماده شدهاند برروی سقف قرار میگیرند. این شیوهی کنافکاری از سادهترین و کاربردیترین شیوههای کنافکاری است. چون میتوان علاوه بر تنظیم ارتفاع، یکی از تایل ها را برداشت و به راحتی به تأسیسات الکتریکی داخلی دسترسی داشت.
-
سقف کاذب یکپارچه
سقفهای کاذب یکپارچه را اغلب به عنوان سقفهای کاذب جایگزین کرده و استفاده میکنند. برای زیرساخت کنافکاری این شیوه از زیرسازی فولادی استفاده میگردد.
به این صورت که در ابتدا صفحات کناف با کمک پیچ و مهره بر روی زیرسازی فولادی به صورت محکم نصب میشوند. پس از اتمام کنافکاری، مرحلهی درزگیری و بتونه کاری سقف شروع میشود. این شیوه نسبت به سایر روش ها با سرعت بیشتر اجرا میشود.
چون بدون فاصله بعد از خشک شدن بتونه میتوان رنگآمیزی را شروع کرد. در این شیوه هم به راحتی میتوان به تأسیسات الکترونیکی دسترسی داشت.
-
پایان مراحل کناف کاری
بعد از اینکه نصب دیوارها وسقف ها به اتمام رسید، باید سطح صافی برای رنگآمیزی آماده کرد.
برای آماده سازی این بستر در ابتدا باید ناهمواری هایی که در هنگام پیچ کردن ایجاد شده را هموار و محو نمود. استفاده از «ماستیک» می تواند یک سطح صاف و بدون ناهمواری را برای شما ایجاد کند. حتی در رنگ آمیزی هم میتواند نتیجهی بهتری ارائه دهد.
لذا باتوجه به این امر باید لایهای نازک به ضخامت یک الی دو میلی متر بر روی سطوح کار با ماستیک کناف انجام داد. پس از خشک شدن لایه ماستیک باید مرحلهی بعدی یعنی اجرای یک لایه آستر بر روی سطح کار را انجام داد تا رنگ روغن، کاغذ دیواری یا کاشیکاری بر روی سطح کار بهتر اجرا شوند.
عوامل موثر در هزینه کناف چیست؟
عوامل متعدد و متنوعی در این امر دخیل هستند. معمولا پس از بازدید از محل میتوان در مواردی همچون هزینه کارگر، هزینهی مواد و میزان کار صحبت کرد و قیمتی مناسب ارائه داد. این قیمت شامل قیمت پایه، هزینه رفت و آمد و عوامل پیشبینی نشده است. عوامل پیش بینی نشده شامل وسعت کار و تعداد مجریان اجرا و… است.
برخی متخصصین هزینه کناف را بر اساس قیمت مشخص بر هر مترمربع، و برخی دیگر بر اساس ترکیبی از میزان زمان مورد نیاز و حجم کار میدانند. علاوه بر این قیمت کار در خانه ای که بازسازی میگردد به مراتب بیشتر از یک منزل نوساز است. کار در هنگام بازسازی و تغییر دکوراسیون به مراحل مختلفی وابسته است که معمولاً قبل از انجام پیشبینی در مورد آن نشده است، لذا کار در منزل نوساز بسیار راحتتر و بیدردسرتر است.
علاوه بر این میتوان به هزینهی مواد هم اشاره نمود. هزینه مواد بین ۱۵ الی ۵۰ درصد کل هزینههای پروژه را در بر میگیرد، بنابراین متناسب با حجم و اندازهی کار هزینه متفاوت است.
سخن پایانی
بدون شک زیباسازی تنها به دکوراسیون داخلی منزل محدود نمیگردد، بلکه طراحی و دیزاین تمامی اجزا در این منظور مهم و کاربردی است. استفاده از دیوارپوش، کفپوش و سقفی مدرن از جمله عواملی هستند که به شما در رسیدن به این هدف کمک شایانی میکنند.
در این مقاله ما تلاش کردیم تا در ابتدا تعریف جامع و کاملی از کناف یا گچبرگ داشته باشیم، سپس تاریخچهی ساخت کناف را برای شما بازگو کرده و کاربردهای آن در دکوراسیون منزل و نحوهی نصب آنها را به شما بگوییم.
امید است که این مقاله پاسخ گوی نیاز شما باشد. همکاران ما در استادکار میتوانند خدمات بسیار باکیفیت با قیمت مناسب در این راستا به شما ارائه دهند. پس میتوانید با مراجعه به اپلیکیشن استادکار از خدمات ما در این زمینه بهره ببرید.
دانلود اپلیکیشن استادکار
- ✔نسخه IOS استادکار
- ✔نسخه اندروید استادکار
- ✔دریافت از اپ استور و سیب اپ
- ✔دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
تجربه ای که از رابیتس داشتم این بود که بعد از اجرا شبکه مبایل بسیار ضعیف شد در صورتیکه قبل از اجرای رابیتس کامل آنتن داشت
سلام لطفا آموزش نصب گچبرگ هم بزارید.
من گچ برگ جی برد خریداری کرده بودم احساس میگردم خودم میتونم با دلر انجام بدم. چون خود شرکتشون انجام نمیداد.
یعنی باید افراد متخصص این حوزه باشه یا با آموزش دیدن میتونیم انجام بدیم.
یکسری آموزش تو آپارات بود ولی گنگ و خلاصه توضیح داده بودن