سوالات مهمی که در مورد خرید و شارژ کپسول آتش نشانی باید بدانید
«مواد قابل اشتعال و اکسیژن» عناصر اصلی به وجود آمدن آتش هستند، اگر اکسیژن را از این مواد جدا کنیم آتشی هم به وجود نخواهد آمد. وظیفه اصلی کپسولهای آتشنشانی این است که به وسیله راهکارهای مختلفی همچون خفه کردن و یا کاهش میزان سطح اکسیژن باعث خاموش شدن آتش شوند. این یادداشت ضمن پاسخ به سوالات متداول پیرامون شارژ و خرید کپسول آتشنشانی، اطلاعات مهم و ارزشمندی در مورد انتخاب و خرید کپسول آتشنشانی و همینطور قیمت کپسولهای آتشنشانی به شما ارایه میکنید. هدف اصلی ما از نگارش این مطلب این است که شما بتوانید انتخاب درست و مناسبی هنگام خرید کپسول آتشنشانی داشته باشید.
کپسول آتشنشانی چیست؟
کپسول آتشنشانی وسیلهای برای خاموش کردن آتش است. بیشتر به شکل استوانهای فلزی ساخته و از موادی همچون آب، گاز، پودر و مواد ضداشتعال درون مخزن تحت فشار ذخیره میشود. روش استفاده از کپسول آتشنشانی به این صورت است که هنگام استفاده باید ضامنی که بر روی دسته و اهرم آن قرار دارد را بیرون بکشید و پس از فشار دادن اهرم کپسول مواد ضد اشتعال درون آن با فشار بالایی از درون کپسول به بیرون پرتاب میشود.
از کجا کپسول آتشنشانی بخریم؟
آتش شوخی بردار نیست بنابراین در انتخاب مراکزی که اقدام به تعویض و یا شارژ و فروش کپسولهای آتشنشانی میکنند باید هوشمند بود. تامین کنندههای بسیاری اقدام به فروش و یا شارژ کپسول آتشنشانی میکنند اما نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که باید از مراکزی اقدام به خرید و یا تعویض کپسول آتشنشانی کرد که دارای مجوزهای لازم از سازمان آتشنشانی و مراکز مورد تایید دیگر باشند. در استادکار با بررسی دقیقی که در بین سرویس دهندههای مختلفی که در این زمینه فعالیت میکنند، بهترین و معتبرترین مرکز خرید و فروش و شارژ کپسول آتشنشانی را گزینش کردهایم که شما میتوانید با خیال راحت برای شارژ کپسولهای آتشنشانی و یا خرید و تعویض آنها اقدام کنید.
چند نوع کپسول آتشنشانی داریم؟
انواع خاموش کنندهها یا کپسولهای آتشنشانی به هشت نوع اصلی طبقه بندی میشوند:
- خاموش کنندههای آبی
- خاموش کنندههای آب و گاز
- خاموش کنندههای پودری و هوا
- خاموش کنندههای پودری
- خاموش کنندههای پودر و گاز
- خاموش کننده گازی CO2
- خاموش کنندههای هالوژنه
- خاموش کنندههای مواد کفی
چند نوع آتشسوزی داریم؟
در آمریکا و ژاپن، مراجع رسمی حریق را در چهار دسته a، b، c و d تقسیمبندی کردهاند که این موارد در اروپا و استرالیا به پنج دسته a، b، c، d و e تقسیم شده است.
اطفاکننده های حریق دسته A:
دسته A که یکی از بزرگترین گونهها و جامعترین دستههای طبقهبندی انواع حریق محسوب میشود موادی هستند که پس از سوختن چیزی جز خاکستر باقی نمیگذارند. مواد این دسته در بیشتر موارد دارایترکیبات آلی طبیعی یا مصنوعی هستند. در اینجا میتوان به کاغذ، پارچه، چوب، پلاستیک اشاره کرد. خاموش کنندههای این مواد، دارای علامت A مثلث شکل و سبز رنگ، بر روی بدنه کپسول مورد نظر هستند و مبنای اصلی اطفا حریق در این نوع مواد اشتعالزا بیشتر خنک کردن آنها است که با روشهای مختلفی همچون پاشیدن آب انجام میشود.
اطفاکننده های حریق دسته B:
دسته b مایعاتی و یا حتی جامداتی هستند که به راحتی در هنگام سوختن قابلیت مایع شدن دارند عموم مواد نفتی و روغنهای نباتی جزو این دسته محسوب میشوند. راهحل اصلی جلوگیری از حریق اینگونه مواد عموماً خفه کردن آنها است.
اطفاکننده های حریق دسته C:
دسته c از مواد اشتعالزا، گازهای و یا مایعاتی هستند که به راحتی قابلیت تبدیل شدن به گاز را دارند. این دسته ارتباط نزدیکی با دسته دارد و به وسیله یک علامت مربع شکل آبی رنگ بر روی کپسولهای آن دیده میشود و نام C بر روی آنها درج شده است. راهکار اصلی برای اطفاء حریق این مواد اشتعالزا خفه کردن آن و همینطور سد کردن مسیر نشت آنهاست. از مهمترین مواردی که در این دسته قرار میگیرند میتوانیم به گاز مایع یا گاز شهری و همینطور مواد جامد اکسید شونده بسیاری مانند منیزیم، سدیم، پتاسیم و امثال آن اشاره کرد.
اطفاکننده های حریق دسته D:
دسته D عموماً شامل حریقهای الکتریکی میباشند، اما در تقسیمبندی اروپایی این دسته شامل گازهای آتشزا تقسیمبندی شدهاند و همینطور دستهای را به عنوان حریقهای الکتریکی در نظر گرفتهاند. همچنین بهتازگی در دستهبندی گروههای مواد غذایی اضافه شده است که به علت وسعت اینگونه حریقها خود به عنوان یک دسته مجزا شناسایی میشوند، چرا که بیشتر این حریقها مربوط به آتشسوزیهای آشپزخانهای و روغنهای آشپزخانهای است. از آنجایی که تقسیمبندی مورد تایید کشور ما نیز تقسیم بندی اروپایی است و مورد تایید ایزو میباشد ما در اینجا به توضیح آن و تقسیمبندی آن میپردازیم.
اطفاکننده های حریق دسته E:
در دسته E همانطور که در پاراگراف بالا اشاره شد به عنوان حریقهای الکتریکی توسط استاندارد اروپا در نظر گرفته شده است. این نوع شامل وسایل الکتریکی و الکترونیکی میباشد سوختن کابلهای تابلو برق یا وسایل برقی و الکترونیکی و همینطور سیستمهای کامپیوتری جزو این دسته از آتشسوزی محسوب میشود. نوع ماده سوختنی و مشخصات وقوع آن از اهمیت بالایی برای اطفاء حریق برخوردار است اما معمولاً چارهی اصلی اطفاء اینگونه حریق استفاده کردن از گاز so۲یا هالوژن و یا هالوکربنها میباشد. خاموش کنندههایی که در این گروه طبقهبندی میشوند با حرف E که حرف اول کلمهی الکترونیکی یا الکتریک است نمایش داده میشود.
راهکارهای اصلی اطفاء حریق:
اگر بخواهیم این مثلث شوم، مواد اشتعالزا، اکسیژن و واکنشهای زنجیرهای اشتغال، را از بین ببریم و باعث خاموش شدن آتش شویم، باید یکی از کارهایی که در پایین به صورت لیست خدمت شما ارایه میشود را انجام دهیم:
- سرد کردن
- خفه کردن
- سد کردن نشت عامل اشتعال یا حذف ماده سوختنی
- کنترل واکنشهای زنجیرهای
چگونه از کپسول آتشنشانی استفاده کنیم؟
مهمترین نکتهای که در هنگام استفاده از کپسول آتشنشانی باید در نظر داشت این است که پس از کشیدن ضامن آن، نحوه قرارگیری و استقلال خود را به گونهای تنظیم کنیم که با فشار دادن اهرم و یا ضامن کپسول آتشنشانی به عقب پرتاب نشویم. از طرف دیگر باید در موقعیتی قرار بگیریم که آتش روبهروی ما باشند و در پشت سر ما آتش وجود نداشته باشد. با فشار دادن ضامن کپسول آتشنشانی باید سر شلنگ آن را در دل آتش و یا در واقع در محل قرار گرفتن مواد اشتعالزا هدف بگیریم. و این که تلاش کنیم تا آتش شعلهور که در بالای مواد اشتعالزا شعله ور است را خاموش کنیم، اقدام اشتباهی است. این مهمترین نکته برای خاموش کردن هر نوع آتش سوزی است.
کپسول آتشنشانی در کجاها ضروری است؟
با توجه به پاراگرافهای بالا که در مورد انواع و اقسام مواد اشتغالزای جامد گرفته تا مایع و گاز و همینطور لوازم الکتریکی و الکترونیکی توضیح دادیم باید بدانید که هر مکانی که اینگونه مواد در آن نگهداری میشوند و یا وسایلی دارای مواد قابل اشتعال E موجود است، وجود کپسول آتشنشانی مناسب آنها نیز الزامی است. اهمیت وجود کپسولهای آتشنشانی مناسب زمانی مشخص میشود که در صورت فقدان آنها آتش مهیب ایجاد شده و خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کند. از مهمترین جاهای که باید از کپسول آتشنشانی استفاده کرد میتوان به همهی مکانهای عمومی، رستورانها هتلها وسایل نقلیه و مراکز عمومی و فروشگاهی منازل خودرو تاسیسات و مناطق دیگر اشاره کرد. همچنین در مراکزی که جریانهای الکترونیکی با فشار بالا و یا تابلوهای برق قرار دارد نیز باید کپسولهای آتشنشانی مناسبی موجود باشد.
کپسول آتشنشانی چگونه شارژ میشود؟
نکته مهمی که درباره کپسول آتشنشانی استفاده شده وجود دارد این است که باید بلافاصله آن را برای استفاده مجدد شارژ کرد. این کار توسط مراکز معتبر تحت پوشش سازمان آتشنشانی انجام میشود. اقدامات اصلی که آنها برای شارژ مجدد کپسول آتشنشانی انجام میدهند در مرحله اول تخلیه کامل کپسول آتشنشانی و در مرحله بعدی تمیز کردن و چک کردن سلامت کپسول آتشنشانی و در مرحله نهایی مناسب با رنگ کپسول آتشنشانی و بر اساس فشار قابل تحمل کپسول آتشنشانی، مواد اطفاء حریق مناسبی درون کپسول میریزند. این اقدامات در حالی که یک فرایند روتین و قابل اجرا برای همه به شمار میرود اما نیازمند دانش و مهارت کافی و مورد نیاز است.
قیمت شارژ کپسول آتشنشانی چقدر است؟
- به طور کلی و بر اساس ظرفیت کپسول مورد نظر شما قیمت شارژ کپسول پودر و گاز بین ۹ تا ۸۹ هزار تومان
- و همینطور قیمت شارژ کپسول کربن دی اکسید نیز بین ۹ تا ۶۹ هزار تومان
- و همچنین قیمت شارژ کپسولهای آب و گاز بین ۱۴ تا ۵۹ هزار تومان متغیر است.
انواع دیگر کپسولهای آتشنشانی نیز در همین بازههای قیمتی هستند، اما قیمت دقیق آنها بر اساس ظرفیت کپسول آتشنشانی و جنس مواد داخلی آن توسط کارشناسان مربوطه تعیین میشود. یکی از خدمات ویژهای که در استادکار در نظر گرفته شده است این است که برای سفارشات با مبالغ بالای ۲۰۰۰۰ تومان حمل و نقل کپسول به صورت رایگان انجام میشود.
از کجا مطمئن باشم که کپسول خریداری شده ایمن است؟
کپسولهای آتشنشانی دارای دو سیلندر اصلی هستند ، یکی در داخل مخزن کپسول و یکی در روی کپسول و قبل از اهرم و ضامن آن. همچنین کپسولهای آتشنشانی دارای یک مانومتر برای سنجش میزان فشار کپسول و مقدار مواد داخل آن و شیلنگ اتصال برای پاشش مواد درون آن هستند. شاید مهمترین بخشهای یک کپسول آتشنشانی را این اجزا تشکیل دهند که در هنگام خرید باید از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کرد. اما در مرحله بعدی صحت و سلامت خود کپسول آتشنشانی نیز مطرح است و همینطور ضامن کپسول آتشنشانی. جدای همه این موارد که باید در هنگام خرید مورد ارزیابی قرار گیرند باید کپسولهای آتشنشانی از مراکز معتبر و دارای مجوزهای لازم از مراکز مربوطه خریداری شوند، چرا که این مراکز موظف به ارایه کپسولهای سالم، ایمن و مناسب به مشتریان هستند.
علایم کپسول آتشنشانی به چه معناست؟
بر روی کپسولهای آتشنشانی علایم و نشانههایی درج شده است که در بعضی از کپسولها بدون ذکر هر گونه نوشته و در بعضی دیگر با ذکر توضیحاتی در مورد آن علایم داده میشود. اما مهمترین مواردی که بر روی آنها نوشته میشود توضیحات درباره علایم و قابلیت اطفاء حریق آنها است. بدین معنا که علایمی همچون آتش گرفتن چوب، آتش گرفتن روغن درون ماهیتابه، آتش گرفتن مایعات قابل اشتعال و یا آتش گرفتن لوازم الکتریکی بر روی آنها مشخص شده است. همچنین تصاویر دیگری نیز بر روی کپسولهای آتشنشانی وجود دارد که در واقع نوع کاربرد آنها را بیان میکند، به عنوان مثال نشان میدهد که درون کپسولها از ماده اطفاء حریق فوم استفاده شده و در زیر آن نوشته شده است که این ماده برای خاموش کردن تمامی ولتاژها ناایمن است و مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما برای خاموش کردن کلیه مایعات آتشزا مناسب و مورد استفاده است. همینطور متریالهای دیگری همچون آب CO2 ، پودر خشک آب و گاز و مایعات تبخیر شونده نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
رنگ کپسول آتشنشانی چه معنایی دارد؟
عمده کپسولهای آتشنشانی در ۵ رنگ قرمز، آبی، سبز و مشکی یا طوسی عرضه میشوند. در کپسولهای به رنگ قرمز معمولاً از مواد آب و یا پودر آب استفاده شده و همینطور کپسولهای به رنگ کرم از فرم پر شدهاند HKN. همچنین کپسولهای به رنگ آبی از خاموش کنندههای تمام پودری پر شدهاند. و کپسولهایی که به رنگ سبز هستند از خاموش کنندههای دارای هالن یا هالن کربنها پر میشوند. در انتها هم کپسولهای به رنگ سیاه و یا طوسی تیره هم کپسولهای دیاکسید کربن هستند. همچنین باید هوشیار باشیم رنگ برخی از کپسولهای آتشنشانی نشان دهندهی مواد داخل آنها نیست، به عنوان مثال همه کپسولهای قرمز رنگ تشکیل شده از پودر آب و یا تمام ناب نیستند بلکه جنس فلز آنها ممکن است به رنگ قرمز باشد. باید بدانید که در برخی از حالات بر چسبهای رنگی نیز بر روی آنها چسبانده میشود که رنگ اصلی کپسولهای آتشنشانی را بیان میکند. پس خوب است که در هنگام خرید به این نکات نیز توجه داشته باشید و یا از مشاور خبری در این زمینه مشورت بگیرید.
آیا کپسول آتشنشانی پودری یک بار مصرف است؟
خیر. کپسولهای آتشنشانی پودری یکبار مصرف نیستند و قابلیت شارژ دارند و همینطور این کپسولها را میتوان در فواصل زمانی مختلف با یکبار شارژ استفاده کرد، اما باید بدانید که بهتر است پس از استفاده از کپسولهای آتشنشانی آن را جهت شارژ به سرویس دهندگان خدمات شارژ کپسولهای آتشنشانی بسپارید. این کار بیشتر جنبه احتیاط دارد. اما حتما مواردی که در ادامه میآیند را رعایت کنید:
– بهتر است در فواصل زمانی منظم کپسول آتشنشانی را کنترل کنیم که دقیقا همواره این کپسولها برای شما کارایی داشته باشد و هیچگاه ایراد فنی و مکانیکی نداشته باشند و یا هیچگاه خالی نباشند.
– دفترچه راهنمای همراه کپسول آتشنشانی و پیشنهاداتی که کارخانه سازنده در مورد شارژ بهینه آنها مطرح کرده است را مورد توجه قرار دهید.
– در مورد شارژ بهینهی کپسولهای آتشنشانی حتماً قبل از شارژ، آنها را به طور کامل تخلیه کرده، تمیز کنید، تست و ارزیابی انجام دهید و مجدداً آنها را به میزان مورد نیازشان شارژ نمایید.
آیا کپسول آتشنشانی تاریخ انقضا دارد؟
بله. کپسولهای آتشنشانی نیز دارای تاریخ انقضا هستند. برخی از مواد داخل کپسولهای آتشنشانی یک طول عمر مشخص دارند و باید پس از رسیدن به تاریخ انقضای آنها، تخلیه شده و شارژ مجدد شوند. اما مدت زمان دقیق آنها توسط کارشناسان این خدمات اندازهگیری میشود. در برخی از کپسولهای آتشنشانی این مقدار میتواند تا چند سال نیز برسد و در برخی دیگری از کپسولهای آتشنشانی ممکن است در کمتر از یک سال انقضای آنها بگذرد. توجه به این مسئله یک مبحث مهم ایمنی ساختمان، خودرو و یا محلهای مورد نظر شماست.
از چه شرکت هایی میتوان کپسول آتشنشانی خرید؟
مهمترین نکتهای که در این زمینه باید بدانید این است که شرکتهایی که شما از آنها کپسول آتشنشانی خریداری میکنید و یا اقدام به شارژ کپسول آتشنشانی میکنید ضمن داشتن مجوزهای لازم از سازمان آتشنشانی، اطلاعات کافی جهت شناختن استانداردهای کپسولهای آتشنشانی و مواد اطفای حریق را دارا باشند. با توجه به این نکات شما میتوانید با خیال راحت از این خدمات در مجموعه استادکار استفاده کنید چراکه تمامی سرویس دهندگان خدمات در این مجموعه راستیآزمایی شده و مورد مطالعه و ارزیابیهای دقیق، تئوریک، عملکردی، کاربردی و اجرایی قرار گرفتهاند.
آیا کپسولهای آتشنشانی بیمه و گارانتی دارند؟
در یک کلام باید بگوییم که بله. کلیه کپسولهای آتشنشانی که در مجموعه استادکار عرضه میشوند دارای بیمه و گارانتی یکساله بوده و شما با خیال راحت میتوانید سفارشات خود را ثبت کنید.
جمع بندی
این ضرب المثل را شنیدهایم که میگویند احتیاط شرط عقل است. این جمله صرفا یک گزارهی ادبی زیبا نیست، بلکه یک دستورالعمل هوشمندانه است. همواره پیشگیری ارزانتر و اصولیتر از درمان است. همیشه پیشگیری از وقوع اتفاقات ناگوار کم هزینهتر از علاج آنها است. پس خوب است که در این موضوع هوشمندانه رفتار کنیم و اگر مکانی را میشناسیم که نیاز به داشتن کپسول آتشنشانی دارد، آن را تهیه و یا کپسول آتشنشانی داریم که خالی است آن را شارژ کنیم.
سلام. خسته نباشید
برای یک مجتع مسکونی با دو طبقه پارکینگ و شش طبقه سکونت چه کپسولی مناسب هست؟
چه تعداد؟
برای ساختمان چه نوع کپسول آتش نشانی مناسب است وازچه شرکتی وچه مارکی خریداری شود؟
با سلام لطفا بفرمایید کپسول های آپارتمانهای شهرک آپادانا باید چند کیلویی باشد، با سپاس