راهنمای کامل ضدعفونی کردن منزل
چطور میتوان در زمان شیوع ویروسهای واگیردار به بهترین شکل محیط خانه را ایمن ساخت؟ ضدعفونی کردن منزل یکی از راههای بسیار مناسب و موثر در کاهش ریسک ابتلا به بیماری اعضای خانواده به حساب میآید. در روزهایی که انواع ویروسهای خطرناک و بیماریهای میکروبی در جامعه به شدت شیوع یافتهاند، شستشو و نظافت و رعایت بهداشت بهترین اقدام در جهت پیشگیری خواهد بود. اما باید دید چطور میتوان این کار را به بهترین شکل انجام داد و در خصوص بخشهای مختلف خانه، راهحلهای قطعی ضدعفونی کردن و گندزدایی کدام هستند.
اولین قدم در این رابطه، تمیز کردن، پاکسازی و سپس ضدعفونی کردن سطوح در منزل و محل کار است. مراحل ضدعفونی کردن خانه شامل پروتکلهایی همچون تمیز کردن سطوح مختلف در منزل، ضدعفونی درست و اصولی و سپس شستن سطوح ضدعفونی شده با آب است. استادکار در این مقاله ابتدا بهترین ترکیبات ضدعفونیکننده خانگی را به شما معرفی کرده، سپس به مراحل ضدعفونی و نحوه گندزدایی بخشهای مختلف منزل خواهیم پرداخت.
بهترین ترکیبات ضدعفونیکننده خانگی کدامند؟
بسیاری از افراد خانهدار، از ترکیبات ضدعفونیکننده خانگی غیرشیمیایی چون سرکه سفید و جوش شیرین استفاده میکنند؛ اما در شرایطی که ویروسهای قوی همچون کرونا در جامعه بسیار شیوع یافتهاند، بهتر است از محلول شیمیایی ضدعفونیکننده خانگی که مورد تایید سازمانهای معتبر جهانی است، استفاده کرد. یکی از این محصولات مورد تایید سازمان کنترل پیشگیری از بیماریها (CDC)، محلول 1:10 ضدعفونیکننده خانگی است.
معنای قانون 1:10 این است که به ازای هر واحد مایع سفیدکننده همچون وایتکس، 9 واحد آب به آن اضافه کنید. سپس این محلول را در ظرف آبپاش و یا ظرف شیشهای ریخته و از آن استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که این محلول ضدعفونیکننده را برای مصرف یک یا دو روز تهیه کرده و آن را در جای تاریک و خنک نگهداری کنید.
به یاد داشته باشید اگر قصد استفاده از ترکیبات ضدعفونیکننده خانگی را دارید، باید میزان الکل آن حداقل 60 درصد باشد تا بتوان به عنوان یک محلول حرفهای گندزدایی از آن استفاده نمود. یکی از بهترین ترکیبات ضدعفونیکننده خانگی که امروزه در بازار روایج یافته، آنولیت است. آنولیت یک محصول بسیار ایمن و سالم بوده که آسیبی به بدن و محیط زیست نمیزند و سرعت و قدرت ضدعفونیکنندگی آن 200 برابر سایر محصولات مشابه است.
مراحل آمادگی برای ضدعفونی کردن خانه
گند زدایی منزل یک امر اساسی و لازم محسوب شده و بهتر است قبل از انجام این کار، مراحل ضدعفونی کردن را با یکدیگر مرور کنیم:
- قبل از ضدعفونی کردن منزل استفاده از دستکش یک بار مصرف اولین قدم موثر برای پاکسازی است. استفاده از دستکش یکبارمصرف علاوه بر اینکه از آلوده شدن دست شما جلوگیری میکند، مانع تماس مستقیم دست با مواد ضدعفونیکننده و آسیب و خشک شدن آنها میشود.
- سطوح مختلف را با آب و صابون بشویید و کاملا چربی و پروتئین موجود بر روی سطوح را از بین ببرید. اگر از محلول شوینده خاصی استفاده میکنید، ابتدا سطح مورد نظر را با آن کاملا تمیز کنید.
- پس از تمیز کردن برای گندزدایی بهتر است از مواد ضدعفونیکننده استفاده کنید.
- برخی از محلولهای سفیدکننده همچون وایتکس خاصیت ضدعفونی کردن سطوح در منزل را نیز دارند. اما بهتر است قبل از مصرف محلول، برچسب آن را به خوبی بررسی کنید.
- برچسب هر محلول ضدعفونی را که استفاده میکنید، قبل از مصرف مطالعه کنید تا از میزان ماندگاری آنها بر روی سطوح مختلف آگاه شوید.
- دقت کنید تاریخ مصرف محلول ضدعفونی تمام نشده باشد. اگر چنین بود، باید برای استفاده از محلول، مقدار بیشتری از آن را در محل ریخته و در نزدیکترین زمان نسبت به خرید یک محلول تازه اقدام کنید.
پوشاک و حوله نیازی به ضدعفونیکننده ندارند و استفاده از آب گرم برای گندزدایی آنها کافی است، مگر اینکه شما در خانه فرد مبتلا به بیماری ویروسی همچون آنفولانزا، کرونا و… داشته باشید. هنگام ضدعفونی اتاق بیمار مبتلا به کرونا از تکان دادن لباس فرد مبتلا خودداری کرده و بدون دستکش یک بار مصرف به لباسهای بیمار دست نزنید. به علاوه حتما لباسهای بیمار و ماشین لباسشویی را ضدعفونی کنید. همچنین برای استفاده از خدمات ضدعفونی استادکار میتوانید سفارش خود را در اپلیکیشن یا وبسایت ثبت کنید.
روش گندزدایی سطوح و وسایل حساس خانه
- برای تمیز کردن و پاکسازی سطحی همچون کفپوش، فرش و…سطح را با آب و صابون و یا شویندههای مناسب تمیز کرده، سپس با محلول ضدعفونی کننده سطوح آن را گندزدایی کنید.
- ضدعفونی کردن وسایل الکتریکی و یا گوشی همراه منزل کمی متفاوت با سایر قسمتهای خانه است. برای تمیز کردن وسایل الکترونیکی یا گوشی همراه، ابتدا آنها خاموش و یا از برق کشیده و از دستمال مرطوب یا اسپریهای 70 درصد الکل استفاده کنید و سپس سطح را کاملا خشک کنید.
ضدعفونی کردن آلودهترین بخشهای منزل به بهترین شیوه
شناخت آلودهترین بخشهای خانه در ارایه راهکارهای مناسب برای ضدعفونی کردن منزل بسیار کارآمد هستند. در ادامه ببینیم این مکانها کدامند؟
1. آشپزخانه و راهکار ضدعفونی آن
آشپزخانه محل پخت و پز بوده و هوای گرم و مرطوبی دارد. از این رو باید آن را یکی از آلودهترین فضاهای داخلی منزل بدانیم که نیازمند ضدعفونی و گندزدایی اصولی و کامل است. دقت داشته باشید که داخل آشپزخانه هم برخی از بخشها آلودهتر از بقیه هستند و باید در تمیز کردن و گندزدایی آنها بیشتر توجه کرد. این بخشها عبارتند از:
سینک ظرفشویی
سینک ظرفشویی به دلیل شستن مواد غذایی خام همچون گوشت یا گذاشتن درپوشهای پلاستیکی اجناس مختلفی که از بیرون خریداری میشود، ظروف نشسته و … آشیانه هزاران میکروب و باکتریهای بیماریزا است. با این حساب میتوان گفت که تمیز کردن و گندزدایی سینک ظرفشویی یک رکن مهم در ضدعفونی کردن منزل است که باید به آن توجه کامل داشت. برای ضدعفونی کردن سینک، ابتدا آن را به صورت کامل با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و سپس دوباره با آب داغ آبکشی نمایید. موادی همچون سرکه، جوش شیرین و ترکیب این دو ماده، همگی تمیزکنندههای بسیار مناسبی هستند که در شرایط عادی میتوان با خیال راحت از آنها استفاده کرد؛ اما در شرایط کنونی که ویروس کرونا به شدت در جامعه شیوع یافته بهتر است از محصولاتی همچون الکل، آنولیت، الکل اتانول، پرکلرین و اپیمکس برای ضدعفونی سینک استفاده نمایید.
- سرکه: سرکه سفید یکی از محصولات گندزدای بسیار قوی در ضدعفونیکنندههای خانگی است که به جنس استیل سینک ظرفشویی هم آسیبی نمیرساند و یک محلول ضدعفونیکننده طبیعی و سازگار با محیط زیست به شمار میآید. کافی است نصف فنجان سرکه سفید را با یک چهارم فنجان آبلیمو ترکیب کرده و به طور مستقیم بر روی سطح سینک بریزید و پس از 5 تا 10 دقیقه سینک را با آب بسیار داغ آبکشی کنید.
- جوش شیرین: جوش شیرین یک ماده ایدهال برای تمیز کردن سینک ظرفشویی است. کافی است سینک را مرطوب کرده و کمی جوش شیرین روی آن بریزید و با یک اسکاچ نرم تمام چربیها و جرمها را از بین ببرید. این محصول برای نظافت و رسوبزدایی سینک بسیار موثر است.
- ترکیب جوش شیرین و سرکه: جوش شیرین خاصیت قلیایی دارد و در واقع همان بیکربنات سدیم است که ترکیب آن با سرکه با خاصیت اسیدی، باعث به وجود آمدن یک ماده ضدعفونیکننده میشود.
اسکاچ یا اسفنج ظرفشویی
اسکاچ یا اسفنج ظرفشویی از آن محصولاتی است که به دفعات در طی روز استفاده میشود و تنها با شستن با مایع ظرفشویی ضد عفونی نمیشود. اسکاچ را با گذاشتن آن به مدت حداکثر 2 دقیقه در مایکروفر یا قرار دادن آن در ماشین ظرفشویی کاملا ضدعفونی و گندزدایی کنید.
تخته برش یا خردکن
تمام بانوان و افرادی که به آشپزی علاقهمند هستند از تخته برش به دفعات برای خرد کردن مواد غذایی خام استفاده میکنند. برخی از افراد این باور را دارند که شستن و تمیز کردن تخته برش تنها با آب و مایع ظرفشویی کافی است، در حالی که این تصور غلط است. برای ضد عفونی کردن تخته خردکن میتوانید از سرکه استفاده کرده و حسابی آن را ضدعفونی کنید.
دستگاه مایکروویو
شاید شما هم این تصور را داشته باشید که مایکروفر با توجه به خاصیت گرمایی بسیار بالایی که دارد، نیاز به پاکسازی و گندزدایی نخواهد داشت. باید بگوییم که در مبحث ضدعفونی کردن منزل حتما به پاکسازی و گندزدایی مایکروفر توجه کامل داشتهباشید و هرچند وقت یک بار آن را به طور کامل تمیز کنید (مایکروفر منبع هزاران میکروب و باکتری است).
کانتر آشپزخانه
برای تمیز و ضدعفونی کردن سطوح در آشپزخانه تنها دستمال کشیدن روزانه کفایت نمیکند و بهتر است قبل و بعد از قرار دادن مواد خام و پخته روی کانتر، محلول ضدعفونی را روی آن اسپری کنید. به یاد داشته باشید که هرگز کودکان یا حیوانات خانگی، کیف، ظرف غذا و… را که از بیرون با خود به داخل خانه آوردهاید، روی کانتر قرار ندهید. محلول ضدعفونیکننده را بر روی سطح کانتر پاشیده و سپس با دستمال کشیدن در یک جهت به صورت رفت، سطح را کاملا ضد عفونی کنید.
سطل زباله
سطل زباله به دلیل تجمع انواع باکتریها و قارچ همواره یکی از مراکز آلودگی است که باید پس از هر بار بیرون گذاشتن کیسه زباله آن را با آب و مواد شوینده بشویید. همچنین هفتهای یک بار آن را با مواد ضدعفونیکننده به طور کامل شستشو داده و سپس خشک کنید.
دستگیره در یخچال، کابینت، اجاق گاز و پریز برق
دستگیره در یخچال و کابینت، اجاق گاز و پریز برق از جمله قسمتهای خانه هستند که در طی روز بارها در تماس مستقیم با دست افراد قرار میگیرند. بهتر است این قسمتها را هر چند روز یک بار با یک محلول ضدعفونی به طور کامل تمیز کنید. قبل از استفاده، حتما تاریخ مصرف محلولها را بررسی کنید. برچسب مواد ضدعفونی کننده، شیوه مصرف و مدت زمان باقی ماندن آنها را بر روی سطوح به شما میگویند. با توجه به برچسب اقدام کنید.
2. سرویس بهداشتی و راهکار ضدعفونی آن
یکی دیگر از مواردی در تمیز کردن و گندزدایی منزل باید به آن توجه کنیم، ضدعفونی حمام و سرویسهای بهداشتی هستند. جالب است بدانید که جامسواکی یکی از آلودهترین وسایل در سرویس بهداشتی است و به طور کلی توصیه میکنیم جامسواکی را از سرویس بهداشتی خارج کرده و در اتاق شخصی خود قرار دهید.
3. ضدعفونی کردن کنترل تلوزیون، دزدگیر، ریموت ماشین و کلید منزل
وسایلی که در این قسمت به آنها اشاره کردیم، ابزاری هستند که به شدت آلوده بوده و در ضدعفونی کردن منزل باید به آنها توجه کنید. کنترل تلویزیون، ریموت کنترل و… در طی روز بارها مورد استفاده قرار میگیرند. به یاد داشته باشید هرگز این وسایل را بر روی کانتر آشپزخانه خود قرار ندهید و هر چند وقت یک بار با دستمال و الکل آنها را ضدعفونی کنید. قبل از ضدعفونی، بهتر است ابتدا باتری وسایل کنترلی را خارج کرده، سپس روی آنها را با پارچهای که به الکل آغشته شده تمیز کنید. برای تمیز کردن وسایلی که دارای دکمه هستند، همچون کنترل تلویزیون، دزدگیر و…، از گوش پاککن آغشته به الکل استفاده کنید. گوش پاککن را در الکل فرو برده و بر روی دکمهها بکشید و در آخر با یک دستمال خشک میکروفایبر آنها را خشک کنید.
4. ضدعفونی کردن فرش
بهترین روش برای ضدعفونی کردن فرش، شستشوی کامل آن است؛ اما از آن جایی که این کار سختیهای خود را داشته و قادر به تکرار زیاد آن نیستید، باید از روشهای جایگزین استفاده کنید. برای ضدعفونی کردن فرش، باید ابتدا آن را به خوبی (چندین بار) جاروبرقی بکشید تا هیچ گونه گرد و خاک و مواد زاید روی آن باقی نماند. سپس مقداری مایع ضدعفونیکننده آنولیت را داخل یک بطری اسپری ریخته و با فاصله (یک تا یک و نیم متری) از فرش نگه داشته و به طور منظم روی سطح آن اسپری کنید.
سپس اجازه دهید که برای 5 تا 10 دقیقه مایع ضدعفونیکننده عمل کرده و پس از آن پنجرهها را باز بگذارید تا فرشها کاملا خشک شوند. در غیر این صورت میتوانید از سشوار نیز برای خشک کردن کامل فرشها کمک بگیرید.
5. ضدعفونی کردن مبل
برای ضدعفونی کردن مبل باید کمی دقیقتر باشید، به ویژه اگر مبل شما روکش پارچهای دارد. ابتدا به خوبی تمام سطح مبل و لابهلای درزهای آن را جاروبرقی بکشید. در صورتی که کوسنها و بخش نشیمن یا تکیهگاه مبل جدا میشود، آنها را جدا کرده و در ماشین لباسشویی بشویید؛ در غیر این صورت از یک ماده ضدعفونیکننده بر پایه آب استفاده کرده و به کمک اسکاچ ضدخش یا ابر، تمام سطح مبل را تمیزکاری نمایید. دقت داشته باشید که اسکاچ یا ابر آغشته به مواد ضدعفونیکننده، آنقدر خیس نباشد که رطوبت به عمق بافت مبل نفوذ کند. با این همه پس از اتمام کار، از سشوار با باد متوسط کمک گرفته و تمام سطح مبل را خشک کنید. به خاطر داشته باشید که ماندگی رطوبت، خود باعث رشد میکروارگانیسمها خواهد شد.
برای ضدعفونی کردن قسمت چوبی یا استیل مبل نیز از یک پارچه میکروفایبر ضدخش آغشته به محلول ضدعفونیکننده استفاده کرده و تمام سطح آن را به خوبی دستمال بکشید.
نکته: توصیه میکنیم ابتدا بخشی از این محلول را در یک قسمت حاشیهای چوب مبل استفاده کرده و از آسیب نرسیدن به آن اطمینان حاصل کنید.
سخن آخر
خانه محل امنی است که اعضای خانواده بیشترین زمان خود را در آن میگذرانند و بهداشت و سلامت این محیط امن بسیار مهم و قابل تأمل است. شما از چه روشهایی برای ضدعفونی کردن منزل و وسایل آن کمک میگیرید و تا چه اندازه این گندزدایی و نظافت عمقی را در برنامه هفتگی رسیدگی به خانه جای میدهید؟ نظرات و ایدههای خود در این باره را با ما و دیگر کاربران وبلاگ استادکار در میان بگذارید.
نظافت منزل
- ✔شستن دیوارها و پنجرهها
- ✔شستن و تی کشیدن کف
- ✔نظافت پذیراییو نظافت اتاقها
- ✔شستن سرویس بهداشتی و حمام
عالی بود
جامع و کامل. مرسی