در تمیز کردن وسایل زیادهروی نکنید!
در دنیای پرشتاب امروزی، یافتن راههایی برای کاهش زمان تمیز کردن وسایل خانه و مرتب کردن آنها بسیار ارزنده است. شاید باور نکنید، اما اشیاء یا محلهایی در خانه شما وجود دارند که بیش از حد آنها را تمیز میکنید. اما شما معمولا فکر میکنید که این همه وقت گذاشتن برای نظافت اشیاء منزل، امری معمول است. پیشنهاد میکنیم دستمال گردگیری و جاروبرقی را برای مدتی کنار بگذارید. به این فکر کنید که چگونه در روش نظافت وسایل بازنگری کنید که وقت بیشتری برای استراحت و لذت بردن از زندگی داشته باشید! در ادامه این مطلب کارهای خانهداری که بیش از حد انجام میدهید را ذکر میکنیم.
۱- شستشوی لباسها
اگر بیشتر اوقات فراغت خود را در کنار ماشین لباسشویی میگذرانید، احتمالاً لباسهای خود را بیش از حد میشویید. شاید شغل نهچندان تمیزی دارید، شاید هم بدنتان زیاد عرق میکند. این احتمال هم وجود دارد که زمان صرف غذا، بیدقتی میکنید و غذا را روی لباس خود میریزید. باید بدانید که بیشتر لباسها را میتوان بیش از یک بار پوشید و سپس آنها را شست، البته، استثنائاتی نیز وجود دارند. لباسهای زیر، جورابها، لباسهای ورزشی و هر چیزی که با بدن تماس مستقیم دارد، باید بعد از هربار پوشیدن، شسته شود.
اما به این فکر کنید که چگونه میتوانید ماشین لباسشویی را کمتر روشن کنید. اگر افراد خانه هر پیراهن را بعد از پوشیدن به سبد رختچرک پرتاب نکنند یا بعد از پوشیدن لباس، آن را در کمد آویزان کنند، تودههای بزرگ لباس کثیف پدید نمیآیند. در نتیجه زمان بسیار کمتری برای شستن لباسها صرف خواهد شد. به این ترتیب شما وقت آزاد بیشتری خواهید داشت تا به استراحت یا مطالعه بپردازید. همچنین در مصرف انرژی، آب و محصولات شوینده نیز صرفهجویی مینمایید.
بیشتر بخوانید: شستن لباس نوزاد: لباس نوزاد را با چی بشوریم؟
۲- شستن ظرفهای کثیف
تمیز کردن وسایل، شامل شستن ظرفها نیز میشود. اگر ظروف کثیف را قبل از گذاشتن داخل ماشین ظرفشویی میشویید، فقط وقت خود را هدر میدهید و در مصرف آب اسراف میکنید. حتی ممکن است به دلیل این اشتباه، بعد از پایان کار ماشین ظرفشویی بعضی از ظروف، کثیف بمانند. پودرها، مایعات و قرصهای ماشین ظرفشویی، حاوی آنزیمهایی هستند که به ذرات غذا متصل میشوند تا کثیفی را در خود حل کنند. شستن ظرفها قبل از قرار دادن در ماشین ظرفشویی، باعث میشود مواد شوینده به کثیفیها نچسبند و ظرفها تمیز نشوند.
البته باید قبل از قرار دادن ظرفها در ماشین ظرفشویی، غذای باقیمانده در ظرف را دور بریزید. همچنین نباید ظروف کثیف را برای چند روز در سینک یا ماشین ظرفشویی رها کنید. اما اگر ماشین ظرفشویی شما نیمهپر است، توصیه میکنیم فقط تا وعده بعدی منتظر بمانید تا ماشین ظرفشویی پر شود. با این کار باز هم در وقت و آب صرفهجویی خواهید کرد.
۳- تمیز کردن وسایل روشنایی و اشیاء آویخته به سقف
یک چراغ روشن تمیز، جلوه بهتری به خانه میبخشد و نور بیشتری هم دارد. اما اگر تمیز کردن وسایل روشنایی خانه را در برنامه نظافت هفتگی خود گنجاندهاید، اشتباه بزرگی میکنید. وسایل روشنایی (مثل لوستر و چراغ) و پنکههای سقفی را میتوان به صورت ماهیانه تمیز کرد. هر هفته فقط وسایل داخل فضاهای خانه را تمیز کنید. اما به یاد داشته باشید در زمان انجام نظافت ماهیانه، ابتدا وسایل سقفی را تمیز کنید. به این ترتیب هرگونه گرد و غباری که از روی وسایل به زمین بریزد، با جارو برقی پاک میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه وسایل شخصی و خانگی را ضدعفونی کنیم؟
نظافت منزل
- ✔شستن دیوارها و پنجرهها
- ✔شستن و تی کشیدن کف
- ✔نظافت پذیراییو نظافت اتاقها
- ✔شستن سرویس بهداشتی و حمام
۴- تمیز کردن وسایل و لباسهای زمستانی
آیا میخواهید از شر قبضهای نجومی برق خلاص شوید؟ پس لباسهای زمستانی خود را بیش از حد نشویید. باید بگوییم که اکثر پتوها و کتها در طول فصل زمستان، به تنها یک یا دو بار شستشو نیاز دارند. اما اکثر افراد در فصل زمستان این وسایل را چندین بار میشویند.
نکته مهم این است که لکههای کثیف لباس باید در اسرع وقت تمیز شوند. کتها را بعد از هربار پوشیدن در کمد آویزان کنید. بهعلاوه از یک برس مناسب لباس جهت از بین بردن گرد و غبار و پرز کمک بگیرید.شستشوی بسیاری از انواع پالتوها در خانه امکانپذیر است. حتی شستن پالتوهای دارای خز مصنوعی هم با رعایت چند نکته انجام میشود.
۵- تمیز کردن وسایلی مانند روتختی، لحاف و تشک
شستن زود به زود روتختیها به دلیل اندازهای که دارند، مشکل است. بنابراین فقط اگر اوقات زیادی را در تخت خود میگذرانید یا حیوانات خانگی زیادی دارید، روتختیها را هر هفته بشویید. در غیر اینصورت آنها را در پایان هر فصل تمیز و مرتب کنید. برچسب مراقبت از روتختیها را به دقت بررسی کنید تا با شستن غیرمتعارف آنها، باعث پوسیدنشان نشوید. اگر شما و حیوانات خانگیتان عادت دارید در تخت زندگی کنید، روتختیهای سنگین را با ملافههای سبکتر بپوشانید. به این ترتیب کار شما راحتتر خواهد شد.
۶- شستن پردهها
تمیز کردن مکرر وسایل خاص مثل پردههای اتاق نشیمن و اتاق خواب ضروری نیست. خشکشویی یا تمیز کردن این وسایل بهطور سالیانه کافی است. اگر نگران ذرات گرد و غبار روی پردهها هستید، آنها در خشککن بیندازید. سپس چرخه «فقط هوا» را روشن کنید تا گرد و غبار و حتی چین و چروک روی پردهها از بین برود.
از گرمای خشک کن استفاده نکنید. زیرا این گرما میتواند باعث جمع شدن برخی پارچهها گردد. در نتیجه پرده شما کوتاه یا کمعرض میشود. پردههای آشپزخانه و حمامها باید در پایان هر فصل شسته شوند. زیرا ذرات چربی و لکههای بیشتری را به خود جذب میکنند.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل نظافت و شستشوی پرده در منزل
۷- تمیز کردن وسایلی مانند فرش و روکش مبلمان
در حالت ایدهآل، فرشها و روکش مبلمان فقط باید یکبار در سال با استفاده از بخارشور و محصولات تمیزکننده مناسب تمیز شوند. اما برای تمیز کردن وسایل این چنینی، باید دست کم هفتهای یکبار، با استفاده از جاروبرقی خاک فرشها و مبلمان را بگیرید. جاروبرقی کشیدن منظم از نفوذ گرد و غبار به الیاف فرش و مبلمان جلوگیری میکند.
شستشو و تمیز کردن مکرر اینگونه وسایل، به آنها آسیب جدی میرساند. استفاده بیش از حد از شامپو یا شویندهها و خیس شدن مکرر میتواند صدمات زیادی به فرش یا روکش مبلمان برساند. خیس کردن پیدرپی فرش و مبلمان، الیاف آنها را ضعیف میکند. همچنین باعث رشد قارچ و کپک در فرش، روکش مبل و کوسنها میشود.
قالیشویی و رفوگری
- ✔شستشوی تخصصی انواع فرش، قالی، تابلو فرش و فرش ابریشمی
- ✔شستشوی فرش دستباف، ماشینی و نفیس
- ✔شستشوی موکت، روفرشی، پتو و لحاف
- ✔رفوگری فرش دستباف و ماشینی
۸- شستن رومبلیها
رومبلیها میتوانند جلوه جدیدی به مبلمان بدهند، تمیز کردن آنها هم بسیار راحت است. اگر خانواده پرجمعیتی داشته باشید یا اگر حیوانات خانگی زیادی نگه میدارید که روی مبلمان رفت و آمد میکنند، هر هفته رومبلیها را بشویید. در غیر اینصورت نیازی نیست آنها را هر هفته در ماشین لباسشویی بیندازید. هر دو هفته یکبار رومبلیها را لکهگیری کنید. اما در پایان هر فصل آنها را در ماشین لباسشویی بشویید.
۹- تمیز کردن وسایل و اسباب بازیهای حمام کودکان
بچهها به حمام روزانه نیاز دارند. اما اسباب بازیهای حمام نیازی به شستشوی مرتب ندارند! برای تمیز کردن وسایل و اسباب بازیهای حمام کودکان، آنها را با آب و سرکه سفید بشویید. سپس آویزانشان کنید تا خشک شوند. این موارد به نظافت ماهیانه نیاز دارند.
نصف فنجان سرکه سفید را در ۴ لیتر آب گرم مخلوط کنید. اسباب بازیها را در این محلول بیندازید و بگذارید حدود ۱۵ دقیقه خیس بخورند. سپس از یک اسفنج یا پارچه تمیز برای پاک کردن سطح اسباب بازیها و پاک کردن آب اضافی آنها استفاده کنید. در نهایت آنها را در معرض هوا بگذارید تا خشک شوند.
بیشتر بخوانید: شستن اسباببازی کودکان و ضدعفونی آنها
۱۰- نظافت الیاف داخلی بالشها
ملافه، روتختی و روبالشی باید بهصورت هفتگی شسته شوند. زیرا در تماس مستقیم با پوست بدن ما هستند. اما شستن الیاف داخلی بالشهای تختخواب فقط هر سه تا شش ماه لازم است. شستن بیشتر باعث فرسودگی زودرس آنها میشود. تقریباً همه مواد داخلی بالشها (پَر، پلیاستر یا فوم) را میتوان در خانه شست. فقط باید مطمئن شوید که زمان کافی برای خشک شدن کامل بالشها قبل از خواب وجود داشته باشد.
۱۱- تمیز کردن وسایل برقی پخت و پز مثل فر
تمیز کردن برخی وسایل مانند فر، نباید در لیست کارهای هفتگی شما باشد. اگر موادی را که در فر میریزد به موقع تمیز کنید، میتوانید فر را فقط دو یا سه بار در سال تمیز کنید.
بیشتر بخوانید: چند روش تمیز کردن وسایل استیل، به همین سادگی!
۱۲- تمیز کردن وسایل داخل کابینت آشپزخانه
یخچال محل نگهداری غذاهای پخته یا خام است و این غذاها به سرعت خراب میشوند. بنابراین باید یخچال را هر هفته تمیز کرد. اما تمیز کردن وسایل داخل کابینتهای آشپزخانه، به این حد از توجه زیاد نیازی ندارند. فقط کافیست آنها را یک یا دو بار در سال تمیز کنید. کابینتهای آشپزخانه را خالی کرده و داخل قفسهها را پاک کنید.
دانلود اپلیکیشن استادکار
- ✔نسخه IOS استادکار
- ✔نسخه اندروید استادکار
- ✔دریافت از اپ استور و سیب اپ
- ✔دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
سخن پایانی
نظافت کار بسیار پسندیدهای است. اما تمیز کردن وسایل خانه یا محل کار نباید به صورت وسواسگونه انجام شود. تمیزکاری، زمان زیادی میخواهد. همچنین در صورت پرداختن بیش از حد به آن، هم به خود و هم به وسایل موجود آسیب خواهیم زد. پس سعی کنید نظافت را در حد تعادل انجام دهید تا فرصت لذت بردن از وسایل تمیز را هم داشته باشید!
منبع: Thespruce