نوشتههای روی لامپ چه میگویند؟
آیا میدانید که حروف و اعداد روی بستهبندی لامپها به صورت مختصر در مورد مشخصات لامپ ال ای دی است؟ در واقع نوشتههای روی لامپ کدهای مختصری هستند که اطلاعاتی در خصوص شکل، نوع و قطر لامپ را توصیف میکنند. لامپها تعاریف متعددی دارند، اما بهطور کلی مجموعه منابع نوری که با نیروی الکتریکی کار میکنند را لامپ مینامند. این درحالی است که لامپها از لحاظ شکل ظاهری انواع مختلفی دارند. اما سوال اصلی این است که کدام حرف به کدام نوع از لامپها اشاره میکند؟ در این متن به این سوال پاسخ میدهیم.
حرف A از نوشتههای روی لامپ
حرف A روی بستهبندی انواع LED به شکل ظاهری آنها اشاره دارد. معمولا انواع لامپ که روی بستهبندی آنها این کد وجود دارد، لامپهایی با شکل کلاسیک هستند. این دسته از لامپها عموما جهت استفاده در مکانهای تجاری و مسکونی به کار میروند. شکل ظاهری این لامپها شبیه گلابی است و با پایهای به نام پیچ ادیسون، تفاوت خود را با سایر لامپها نشان میدهد.
اکثر لامپهای استاندارد پیچی مانند لامپهای رشتهای GE 60، در لیست لامپهای سری A قرار میگیرند. لامپهای A-19 و A-21 که توان آنها به ترتیب 60 وات و 75 وات است، از رایجترین لامپهای سری A به شمار میآیند. البته لامپهای A-15 نیز از یکیدیگر از رایجترین لامپهای این سری محسوب میشود که معمولا در فنهای سقفی و لوازم خانگی از آن استفاده میکنند.
لامپهای سری B
حرف B به سه شکل مختلف از لامپها اشاره دارد. زمانی که این حرف به تنهایی روی لامپ استفاده شود، مخفف کلمه bullet است. این کلمه لامپهای استوانهای با انتهای گرد را توصیف میکنند. از این دسته لامپها میتوان به لامپ رشتهای لولهای اشاره کنیم. البته این لامپها پایههای کوچکتری از استوانه شیشهای دارند.
اگر بخواهیم تعریف سادهای از این لامپها ارائه کنیم، باید بگوییم که این دسته از لامپها کمی گرد هستند و در انتهای آنها نوک کوچکی مشاهده میشود. لامپهای سری B معمولا در دسته چراغهای تزئینی قرار میگیرند و برای روشنایی لوسترها استفاده میشود.
لامپهای BR
معمولا BR نشاندهنده لامپهای بازتابنده برجسته است. این دسته از لامپها دو ناحیه بازتابکننده قیفی شکل دارند. وظیفه این دو ناحیه قیفی شکل کمک به شکلدهی و تمرکز نور است. نوشته های روی لامپ به شما این اطمینان را میدهد که تمام نور تولید شده از سوی لامپ در یک جهت هدایت میشود. از اینرو از نور پخشنشده این لامپها به منظور تامین نور زیاد، جهت نمایش جسمی خاص استفاده میکنند. معمولا این دسته از لامپها جایگزین مناسبی برای لامپهای سری R و لامپهای رشتهای محسوب میشوند.
لامپهای BT
کد BT درجشده روی لامپ نشاندهنده لامپهای لولهای یا حتی نوکتیز است. منظور از لامپهای نوکتیز همان لامپهایی هستند که شکلی شبیه به شعله دارند، اما انتهای آنها گرد است. نکته قابل توجه این است که این کد را روی لامپهایی با نوک خمیده نیز مشاهده میکنید.
از اینرو بسیاری از شرکتهای تولیدکننده لامپها به منظور جلوگیری از گیج شدن خریداران، کد BT را روی بستهبندی محصول درج نمیکنند. آنها به جای کد به توضیح محصول میپردازند و عبارت نوکصاف یا نوکخمیده را روی بسته مینویسند. به این ترتیب خریدار با خواندن اطلاعات درجشده روی بستهبندی اطلاعات کاملی در مورد لامپ به دست میآورد.
از این سری لامپهای سری B در نورپردازی سایهبان، مکانهای ورزشی، نمایشگاه خودروها و غیره استفاده میشود. این دسته از لامپها با تولید نور زیاد با کیفیت بالا، جایگزین ایدهآلی برای لامپهای رشتهای به شمار میآیند.
لامپهای سری C
یکی از نوشتههای روی لامپ، کد C مخفف واژه شمع است. این دسته از لامپها به شکل شعله با نوکهای تیز خمشده هستند. برخی از کارخانهها این دسته از لامپها را با کد CA نمایش میدهد. احتمال میرود که این دسته از کارخانهها با استفاده از این کد به دنبال تمایز میان لامپهایی با شکل شعله شمع از لامپهای گرد باشند.
کد CIR
اگر این کد را روی بستهبندی لامپ مورد نظر خود مشاهده کردید، باید بدانید که لامپ موجود در بستهبندی دایرهای شکل است. شاید بهتر باشد بگوییم که در این دسته از لامپها لوله فلورسنت در یک دایره قرار گرفته است.
لامپهای سری G
حتما شما نیز آینههای بلاگرها را دیدهاید، آینههایی که دورتادور آنها را لامپ پوشانده است. این دسته از لامپها را با نام لامپهای کروی میشناسند که با کد G روی بستهبندی از سایر لامپها متمایز میشوند. البته معمولا این لامپها به منظور روشن کردن فضای باز استفاده میشوند، اما یکی از محبوبترین کاربردهای لامپهای کروی استفاده روی آینه است.
لامپهای سری S
S یکیدیگر از نوشتههای روی لامپ است که به دسته خاصی از لامپها اشاره میکند. معمولا این سری از لامپها در روشنایی منازل کاربرد ندارند و در علامتها و نشانههای موجود در فضای باز از روشنایی آنها بهره میگیرند. به عنوان مثال این لامپها را در سینماها، رستورانها و حتی هتلها مشاهده میکنید.
لامپهای سری R
کد R به لامپهای بازتابنده اشاره میکند. اگر در منزل چراغهای سقفی فرورفته یا تراکلایتینگ دارید، حتما از این سری از لامپها استفاده کردهاید. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، این دسته از لامپها در نورپردازیهای ریلی و سقفی بسیار کاربرد دارند. البته باید بدانید که این سری از لامپها تنوع زیادی دارند و از آنها با نامهای مختلفی یاد میشود:
- لامپهای BR: این لامپها را پیشتر نیز معرفی کردیم که با روکش نقرهای پوشیده شدهاند و از آن در مواردی که به نور زیاد نیاز است، استفاده میشود.
- لامپهای PAR: این لامپها با حداقل یک رشته و یک سطح سهمی به صورت دائم مهر و موم شدهاند. این دسته از لامپها در چراغ جلوی وسایل نقلیه، هواپیما، فانوسهای دریایی و غیره کاربرد دارند.
- لامپهای MR: معمولا این دسته از لامپهای سری R در مکانهای تجاری و مسکونی استفاده میشوند.
لامپهای سری T
کد T روی لامپها نشاندهنده شکل لولهای آنها است. دو نوع اصلی از لامپهای سری T، لامپهای رشتهای و فلورسنت هستند. اگرچه نوشتههای روی لامپهای سری T یکی است، اما نحوه استفاده از آنها کاملا با بکدیگر تفاوت دارد.
لامپهای سری T فلورسنت معمولا در بیمارستانها، پارکینگها، مغازهها و دفاتر کار استفاده میشوند. لامپهای سری T رشتهای تنها به منظور روشنایی لوازم خانگی، ویترین، علائم راه پله و خروجی ساختمان کاربرد دارند. T-8 و T-12 نمونههایی از این سری لامپها به شمار میآیند که در بازار بسیار رایج هستند. البته لامپ رشتهای و لولهای T-10 نیز از دیگر لامپهای متداول در بازار است که معمولا روی قاب عکسها نصب میشود.
عددهای روی لامپها نشان از چیست؟
حال که میدانید منظور از نوشتههای روی لامپ چیست، احتمالا عددهای کنار این نوشتهها برای شما سوال شده باشد. اعدادی که در کنار کدها وجود دارند، اندازه لامپها را نشان میدهند. این اعداد معمولا به قطر لامپ اشاره دارند و اندازه آنها را در ۸ اینچ نشان میدهد. به این ترتیب علاوه بر تشخیص وات ال ای دی، بهتر است از اندازههای آن لامپ نیز مطمئن شوید. یادتان باشد که یکی از علتهای سوختن سریع لامپ، انتخاب نامناسب آن است. از اینرو در خرید و انتخاب لامپ به فاکتورهای مختلف توجه داشته باشید.
دانلود اپلیکیشن استادکار
دریافت این خدمت از استادکار
و در آخر…
در این مقاله بهطور کامل در مورد نوشتههای روی لامپ صحبت کردیم. امیدواریم اطلاعات داده شده در این زمینه راهنمای خوبی جهت انتخاب و خرید بهترین لامپ برای شما باشد. البته پیش از خرید لامپ جدید مطمئن باشید که تمام راهها جهت تعمیر لامپ کم مصرف خود را امتحان کردهاید. چنانچه در بستن لامپهای منزل خود با مشکل مواجه شدید، کارشناسان استادکار به شما در این مسیر کمک میکنند. کافیست که از برقکاران در سرویس تاسیسات ساختمان استادکار تقاضای کمک کنید.
منبع: TheSpurce