کفپوش لمینت: ۰ تا ۱۰۰ کفپوش لمینت، معایب و مزایا، نصب و قیمت آن
انتخاب کفپوش مناسب برای خانه و ساختمان مسئله مهمی است، در این میان چه شما جزو آن دسته از افرادی باشید که ساخت خانه و ساختمانسازی حرفه شما باشد و چه صرفاً قصد بازسازی خانه خود را داشته باشید، لازم است حتماً با انواع کفپوشها و مزایا و معایب آنها آشنا باشید. هنگام انتخاب کفپوش ساختمان دو فاکتور هزینه و دوام معمولاً مهمتر هستند، در میان انواع کفپوش هایی که در ساختمان استفاده میشوند، کفپوش لمینت به دلیل قیمت بسیار مناسب و نگهداری و نصب آسان یک انتخاب ایدهآل به نظر میرسد، در این نوشتار به معرفی کامل این نوع کفپوش و ذکر انواع و ویژگیهای آن خواهیم پرداخت. با استادکار همراه باشید.
کفپوش لمینت چیست؟
کفپوش لمینت نوعی کفپوش چندلایه سنتتیک یا مصنوعی است که در آن پوشش چندلایه از جنس الیاف فشرده چوب یا (Hard Density Fiberboard) HDF به کار رفته است. طراحی و ساخت اولین کفپوش لمینت توسط شرکتی در سوئد و سال ۱۹۷۷ میلادی برمیگردد و از آن زمان به واسطه تکنولوژیهای نوین بر کیفیت و مقاومت آن بسیار افزوده شده است.
کفپوش لمینت از چه اجزایی تشکیل شده است
به طور معمول هر کفپوش لمینت از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که به ترتیب از بالا شامل:
- لایه رویی یا لایه ضد خش و سوختگی
- لایه دکور یا طرح که معمولاً طرحی از چوب درختان و یا سنگ است
- لایه مرکزی که از جنس HDF است. میزان مقاومت کفپوش لمینت با چگالی لایه مرکزی به کار رفته در آن رابطه مستقیم دارد و هر چه چگالی الیاف چوب فشرده در محصول بیشتر باشد درجه مقاومت فیزیکی و سایشی کفپوش بالاتر میرود.
- لایه انتهایی یا لایه تعادل که وظیفه حفظ تعادل و جلوگیری از قوس پذیری تخته را به عهده دارد
ضخامت استاندارد کفپوش لمینت بین ۸ تا ۱۲ میلیمتر است. استفاده از این نوع کفپوش تقریباً در همه جای ساختمان صورت میگیرد و به واسطه اینکه الیاف طبیعی چوب به طور مستقیم در آن به کار نرفته قیمت بسیار مناسبی دارد و از طرفی در انواع طرحها و رنگهای دیگر مثل سنگ و سرامیک نیز قابل تولید هستند. در بازار کفپوش لمینت را با عناوین دیگری مثل لامینت، پارکت لمینت و در بعضی مواقع به اشتباه پارکت نیز میخوانند.
تفاوت لمینت با پارکت
در مقاله تفاوت پارکت با لمینت چیست؟ به طور اختصاصی به بررسی تفاوتهای این دو نوع کفپوش پرداخته شده است، در ادامه نیز به طور خلاصه این تفاوت را شرح خواهیم داد. اصلیترین تفاوت لمینت با پارکت در نحوه تولید و ساخت آنها است. پارکت در واقع کفپوشی از جنس چوب طبیعی است در حالی که لمینت محصولی صنعتی و غیر طبیعی است که از ورقههای HDF ساخته شده است. در زیر به طور خلاصه مهمترین تفاوتهای پارکت و لمینت ذکر شده است:
-
تفاوت از نظر جنس کفپوش و قیمت
همانطور که گفتیم کفپوش پارکت از تکههای واقعی چوب تشکیل شده است. این قطعات در اندازه و سایزهای مختلف تولید میشوند تا تختههای پارکت را به وجود آورند اما لمینت با اینکه در لایه مرکزی خود از مقداری فیبر چوبی فشرده شده بهرهمند است اما باقی اجزای آن حالت صنعتی داشته و سطح آن طراحیهای مختلف اعم از طرحهای دیجیتالی از چوب، سنگ و سرامیک به صورت مصنوعی ایجاد میشود؛ بنابراین کفپوش پارکت به علت استفاده از متریال طبیعی چوب در ساخت خود گرانتر از کفپوش لمینت است.
-
تفاوت از نظر مقاومت
لایه رویی کفپوش لمینت از ترکیبات شیمیایی خاصی مثل اکسید آلومینیوم بهرهمند است که بسیار سخت و مستحکم بوده واز لمینت کفپوش در برابر خراش، سوختگی، لک و فرورفتگی محافظت میکند. نمود ظاهری این مقاومت زمانی خود را نشان میدهد که میزان مصرف و مدت زمان زیادی از نصب کفپوش بگذرد چرا که قدم زدن، دویدن کودکان، چنگ زدن حیوانات خانگی و عوامل دیگر میتوانند به کفپوش پارکت آسیب برسانند، اما کفپوش های لمینت مقاومت بالاتری در برابر این فشارها از خود نشان میدهند.
-
تفاوت از نظر راحتی نصب، نگهداری و تعمیر
نصب کفپوش لمینت به سادگی اتصال دو قطعه و اصطلاحاً به صورت نر و ماده یا قفل و کلیک (Click-Lock) است و نیازی به استفاده از چسب کف آن نیست. در ارتباط با نگهداری این نوع کفپوش نیز باید گفت برعکس پارکت مقاومت بالایی نسبت به نور خورشید دارد بنابراین برای استفاده در محیط بیرونی ساختمان نیز مناسب است، هردوی این نوع کفپوش ها قابل نظافت و تمیز شدن هستند اما در این مورد نیز استهلاک لمینت کمتر بوده و مقاومت بالاتری دارد. از نقطه نظر تعمیر ولی به واسطه نوع اتصال کفپوش لمینت، برای تعمیر آن نیاز است تعداد زیادی از آنها را از هم جدا کنیدو این موضوع تعمیر آن را سخت میکند، در حالیکه اغلب ایرادات کفپوش پارکت را میتوان با سنباده کشیدن برطرف کرد و معمولاً این نوع کفپوش بدون اینکه نیاز باشد قسمتی از آن تعویض شود میتواند تا سالیان سال در جای خود باقی بماند.
انواع کفپوش لمینت
هنگامی که قصد خرید کفپوش لمینت را داشته باشید با انتخابهای متعددی مثل تنوع در رنگ و بافت، ضخامت کفپوش، تنوع در نحوه اتصال و تفاوت در درجه مقاومت سایشی انواع کفپوش های لمینت روبرو خواهید شد.
انواع لمینت بر اساس فرآیند ساخت
لایه مرکزی کفپوش لمینت مهمترین بخش این نوع کفپوش است هرچه فشار بیشتری برای ساخت لایه مرکزی لمینت به کار گرفته شود، لمینت مقاومتر و بادوامتر خواهد بود. از این منظور دو نوع شیوه ساخت لمینت وجود دارد:
- لمینت ساخته شده با فشار بالا (HPL): این نوع لمینت با فشاری بیش از ۱۰۰۰ پوند (۵۰۰ کیلوگرم) ساخته میشود و مناسب نقاطی است که تردد بیشتری به طور مستقیم روی کفپوش لمینت وجود دارد.
- لمینت ساخته شده با فشار مستقیم (DPL): برای ساخت لمینت با فشار مستقیم از فشاری بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ پوند (تقریباً ۲۰۰ کیلوگرم) استفاده میشود. این نوع لمینت نیز بسیار مقاوم است اما بهتر است برای نقاطی به کار برود که خیلی تردد با کفش به روی آن صورت نمیگیرد. بهعنوان مثال میتوان کفپوش DPL را برای خانه مناسبتر دانست و کفپوش HPL را برای یک دفتر کار کوچک.
انواع لمینت بر اساس درجه مقاومت سایشی
اگر بخواهیم به صورت تخصصیتر کفپوشهای لمینت را مقایسه کنیم، به معیاری به نام درجه AC که مخفف عبارت Abrasion Class است برخواهیم خورد، کلاس سایشی و یا مقاومت سایشی یک استاندارد جهانی برای درجهبندی تعدادی از فاکتورهای مهم پارکت لمینت از قبیل مقاومت در برابر ضربه، حرارت، رطوبت، خراش، لک و ساییدگی به حساب میآید. بر این اساس کیفیت لمینت کفپوش به پنج دسته تقسیم میشود:
- درجه AC-1: پایینترین درجهی مقاومت سایشی کفپوش لمینت است که بیشتر برای پوشش کمد و یا اتاق خوابی که تردد بسیار کم دارد، استفاده میشود. این دسته به راحتی دچار خش خوردگی میشوند.
- درجه AC-2: از این دسته باز هم در موارد مسکونی و با تردد کم مثل اتاق نشیمن یا اتاق خواب کودک استفاده میشود. با این حال هر دو کلاس AC-1 و AC-2 بهواسطه مقاومت ضعیف از محبوبیت کمی برخوردارند و به سختی نیز یافت میشوند.
- درجه AC-3: این درجه سایشی بهواسطه کیفیت و قیمت مناسب خود رایجترین نوع کفپوش لمینت برای استفاده در منازل مسکونی و حتی مکانهای تجاری کم تردد مانند دفاتر به حساب میآید.
- درجه AC-4: این درجه مقاومت سایشی مناسب برای ساختمانهای مسکونی پر جمعیت و فضاهای تجاری مانند، دفترها، مغازهها، کافهها است. معمولاً خرید این کلاس از کفپوش های لمینت توسط متخصصان توصیه میشود.
- درجه AC-5: نوع مواد و تکنیک به کار رفته در این کلاس از کفپوش های لمینت سبب شده که مناسب استفاده در فروشگاههای بزرگ و فضاهای عمومی باشند. البته به واسطه کیفیت ساخت بالای آنها قیمت بسیار بالاتری نیز دارند.
انواع لمینت بر اساس نوع اتصالات
- لمینت های قفل و کلیکی یا بدون چسب: بیش از ۷۰ درصد کفپوش های لمینت بازار از نوع قفل و کلیک یا نر و مادگی هستند که در کنار هم قرار گرفته و با هم مچ میشوند. نصب این نوع لمینت با سرعت بالایی انجام میشود و نیاز به تخصص خاصی ندارد.
- لمینت های چسبی: در این نوع لمینت باید اتصالات را خودتان با چسب مخصوص به هم بچسبانید. این کار در حالی که باعث میشود یک کفپوش بسیار محکم را پس از نصب داشته باشید، اما هزینه و زمان نصب آن بیشتر لمینتهای بدون چسب است.
- لمینت های چسبنده: در این مدل لمینت، اتصالات از قبل به چسب آغشته شده، اما ممکن است لازم باشد قبل از اینکه تختههای لمینت را به هم متصل کنید، محل اتصال را که حاوی چسب است، مرطوب کنید.
انواع لمینت بر اساس ضخامت و عرض
- ضخامت کفپوش لمینت یکی از مشخصههای اصلی است که انواع کفپوش لمینت را از هم متفاوت میسازد. این ضخامت با میلیمتر مشخص میشود. معمولترین و پراستفادهترین ضخامتها، ۷، ۸، ۱۰ و ۱۲ میلیمتری هستند.
- عرض کفپوش لمینت نیز در زیبایی و کاربری فضای مورد استفاده آن مؤثر است، برای مثال انواع باریک لمینت کف باعث القای فضای بزرگتر به اتاق و انواع عریضتر آن فضای اتاق را به سبک مدرن نزدیک میکند. اندازه استاندارد عرض انواع لمینت کف به ترتیب شامل ۷ تا ۱۰ سانتیمتر، ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر، بزرگتر از ۱۵ سانتیمتر و انواع ناهمسان از نظر عرض است
انواع مدل لمینت براساس طرح و تقلید متریال
۱- کفپوش لمینت شبه چوب
لمینت های طرح چوب خود طرحهای مختلفی دارند برای مثال بافت راف یا خشن چوبی اشاره به لمینتی دارد که دارای یک طرح با خلل و فرج خشن و شبیه به سطح چوب اره شده است.
۲- کفپوش لمینت شبه سنگ
لمینت های طرح سنگ در طرحهای معمولاً به رنگ روشن و با طرحهای دیجیتالی سنگ مرمر عرضه میشوند.
۳- کفپوش لمینت شبه سرامیک
با توجه به زیبایی مدلهای کاشی سرامیک، لمینت های طرح سرامیک مخصوصاً در انواع روشن محبوبیت خاصی پیدا کردهاند.
انواع مدل لمینت براساس بافت
۱- کفپوش لمینت صاف
این نوع پارکت لمینت سطح هموار و صیقل خوردهای دارد که اغلب براق بوده و درجه شفافیت متفاوتی دارند.
۲- کفپوش لمینت برجسته
وجود برجستگیها و فرورفتگیهای خاص روی سطح لمینت باعث افزایش جلوه طبیعی پارکت میگردد.
۳- کفپوش لمینت دست ساز
این نوع کفپوش لمینت نیز از نوع طرح دار برجسته است، با این تفاوت که نقوش تراشیده شده روی آن توسط دست انجام گرفته و به همین علت قیمت بسیار بالاتری دارند.
انواع رنگ لمینت
اکثر کفپوش های لمینت به سه رنگ قهوهای روشن، متوسط و تیره تقسیمبندی میشوند. لمینت ها رنگهای متفاوت دیگری مثل سفید، قرمز خاکستری و… میتوانند داشته باشند اما در یک دستهبندی کلی میتوان آنها را به دو دسته زیر تقسیمبندی کرد.
- کفپوش لمینت با رنگ روشن
از مزایای استفاده از این رنگ لمینت در فضای خانه، روشنایی و بازتاب نور در خانه شما است. با انعکاس نور، ضمن اینکه فضای خانه بزرگتر به چشم میآید، حالت گرمتر و پویاتری نیز به خود میگیرد. از طرفی گردوغبار معمولی روی آنها خیلی دیرتر به چشم میآید و نیاز نیست در فواصل کوتاه آنها را تمیز کنید. - کفپوش لمینت با رنگ تیره
استفاده از این رنگ لمینت نیز خوبیها و بدیهایی دارد. در وهله اول شما با پوشش تیره کف منزل خود عملاً فضا را تاریکتر کردهاید که این خود سبب میشود که برای جبران از نورپردازی بیشتر و قویتری برای خانه استفاده کنید که هم دقت و هم هزینه بالایی را میتواند در بربگیرید. علاوه بر این استفاده از کفپوش تیره به این معنی است که لازم است به طور مداوم آن را تمیز کنید چرا که لکههای محتلف و گردوغبار به راحتی روی آن نشسته و نمود ظاهری بدی به همراه خواهند داشت بنابراین به هنگام خرید این رنگ لیمنت به روحیه تمیزکاری خود نیز توجه کنید! بهطورکلی به لحاظ زیباییشناسی استفاده از کفپوش تیره برای فضاهای کوچک توصیه نمیشود اما استفاده از آنها در اتاق خواب میتواند به آرامش بیشتر شما به هنگام استراحت کمک کند.
در مجموع شما میبایست هماهنگی رنگ پارکت لمینت را با دیوارها، مبلمان و همچنین هندسهی محیط خانه برقرار کنید برای مثال، اگر نشیمن شما سقف بلندی دارد و میخواهید آن را کمی کوتاهتر نشان دهید، استفاده از پارکت لمینت رنگ تیره انتخاب مناسبی خواهد بود و یا اگر فضای نشیمن باریک باشد با انتخاب همزمان لمینت تیره و سقف و دیوارهای روشن، میتوانید اتاق را پهنتر نشان دهید. پیشنهاد میکنیم برای اینکه در مورد روانشناسی رنگها و تاثیر رنگها از نظر روانشناسی بر روان افراد بیشتر بدانید مقاله استادکار را در این باره بخوانید.
نصب کفپوش لمینت
همانطور که پیشتر گفتیم ساختار کفپوش های لمینت به نحوی است که نیازی به میخ و ملات ندارند و اگر کمی وقت بگذارید به راحتی میتوانید خودتان مسئولیت نصب آنها را به عهده بگیرید. در مقاله راهنمای کامل نصب کفپوش لمینت به طور جز به جز مراحل نصب کفپوش لمینت آورده شده است. به طور خلاصه مراحل نصب کفپوش لمینت شامل موارد زیر است.
-
همراه داشتن ابزار لازم برای نصب کفپوش لمینت
ابزار مورد نیاز شامل: تختههای لمینت، لایه زیرساز (که از جنس فوم هستند و برای یکسان سازی سطوح به کار گرفته میشوند)، اره (دستی یا رومیزی برای برش دادن تختهها)، متر، مداد و فاصلهانداز یا Spacer (برایایجاد فاصله بین دیوار و اولین تخته لمینت) است.
-
آماده سازی اتاق
کف اتاق و در واقع سطحی که قرار است لمینت روی آن نصب شود باید تمیز، صاف و بدون هیچ ایرادی باشد. معمولاً از یک لایه زیرساز فومی زیر سطح لمینت استفاده میشوند.
-
قرار دادن تختههای لمینت روی زمین
تختههای لمینت را برای محاسبه چشمی اینکه چه مقدار تخته نیاز دارید و چه برشهایی باید بزنید روی زمین بچینید.
-
اتصال تختههای لمینت به یکدیگر
برای این کار، ابتدا تخته دوم را با زاویه ۴۵ درجه به سمت تخته اول قرار دهید. دو تخته به صورت کشویی به یکدیگر متصل میشوند و کافی است با یک فشار کوچک آن دو را به یکدیگر قفل کنید تا در جای خود قرار بگیرند.
نظافت کفپوش لمینت
برای تمیز کردن و نظافت کفپوش لمینت ابتدا به توصیه فروشنده عمل کنید چرا که برخی انواع پارکت لمینت به استفاده از مواد پاک کننده خاص برای نظافت کفپوش لمینت نیاز دارند؛ اما بهطورکلی برای تمیز کردن لمینت بهتر است:
- ابتدا سطح آن را به طور کامل جارو بکشید
- ماده پاک کننده را روی سطح لمینت اسپری کنید (میتوانید از شیشهپاککن یا ترکیب آب، آمونیاک و سرکه نیز در مقادیر کم استفاده کنید)
- به کمک تی یا یک حوله پرزدار سطح لمینت را به طور کامل پاک کنید (در بازار پدهای میکروفیبر برای جذب مایعات وجود دارند که میتوانند کمک کننده باشد)
نکات اضافی جهت نگهداری و نظافت کفپوش لمینت
- برای پایه صندلیها و میزها از ضربهگیر یا زیرپایه استفاده کنید تا سطح لمینت مخدوش نشود.
- حداکثر هفتهای یکبار به گردگیری و نظافت پارکت لمینت مشغول شوید.
- مواد شوینده و آب را به طور مستقیم روی سطح لمینت نریزید و از یک تی مرطوب استفاده کنید.
- پاککنندههای صابونی، مواد تمیزکننده چربی، روغن گیاهی و پودرهای جلا دهنده میتوانند مستقیماً به لایه رویی لمینت آسیب برسانند.
- برای نظافت لمینت از دستگاه پولیش، مایع ظرفشویی، تمیزکنندههای قوی و وسایل نوکتیز هرگز استفاده نکنید.
- برای پاک کردن لکه میتوانید از پاککنندههای خنثی نظیر استون و الکل استفاده کنید.
مزایا و معایب استفاده از کفپوش لمینت
مزایای کفپوش لمینت
- بهرهمند شدن از زیبایی، ظرافت و تنوع طرح و رنگ برای برآورده کردن نیاز مصرفکننده
- صرفهجویی در هزینه به نسبت دیگر انواع کفپوش موجود در بازار مثل کاشی، سرامیک، چوب، موکت و سنگ
- نصب بسیار ساده، راحت و با سرعت بالا
- سازگار با محیطزیست به واسطه استفاده کمتر از منابع طبیعی مثل چوب
- نگهداری و نظافت آسان
- آنتی باکتریال و ضد حشره و پوسیدگیهای این چنینی
- در صورت استفاده از فومهای مخصوص بهعنوان آستر در زیر لمینت عایق صدا و حرارت هستند
معایب کفپوش لمینت
- تعمیر آنها سخت است. استفاده از قفل و کلیک در تختههای برای اتصال باعث میشود که به هنگام تعمیر نیاز باشد سطح بیشتر از ناحیه آسیب جدا شود.
- در برابر لکههای چربی و روغن و شویندههای آنها حساس هستند.
- معمولاً برای محیطهای مرطوبی مثل حمام از آنها نمیتوان استفاده کرد. البته انواع مقاوم به رطوبت نیز در سالهای اخیر تولید و عرضه شدهاند.
قیمت کفپوش لمینت
از آنجایی که کفپوشهای لمینت هم توانایی ضد آب بودن دارند و هم میتوانند بهعنوان عایق صوتی و حرارتی عمل کنند، خیلی از ساختمانهای اداری و مسکونی از این کفپوش استفاده میکنند. هزینه خرید کفپوش لیمنت به ازای هر مترمربع و کیفیت و ضخامت متفاوت بوده و از حدود ۶۰ هزار تومن تا ۴۵۰ هزار تومان در انواع با کیفیت ۱۲ میلیمتری متغییر است.
خدمات لمینت نیز معمولاً هم به منظور نصب و هم تعمیر لمینت صورت میگیرد اما بهطورکلی هر موردی که با لمینت کفپوش در ارتباط باشد و انجام آن از عهده خودتان برنیاید، نیاز به کمک گرفتن از یک تعمیرکار و نصاب کفپوش لمینت خواهد بود. هزینه خدماتی که استادکار درزمینهی نصب و تعمیر لمینت و قرنیز به شما ارائه میدهد شامل هزینه نصب کفپوش لمینت است که بر حسب هر مترمربع محاسبه میشود و در حال حاضر بین ۴ الی ۶ هزار تومان برای هر مترمربع است. همچنین هزینهای جداگانه بابت هر مترمربع قرنیز نیز در این هزینهها محاسبه میشود که در حال حاضر حداکثر ۵/۲ هزار تومان در هر مترمربع است. (هزینههای ارائه شده در این مطلب مرتبط با شهریور ۹۸ است و ممکن است تغییر کرده باشد، برای اطلاعات بیشتر صفحه خدمات نصب کفپوش لمینت را مشاهده کنید)
سخن پایانی
در این مطلب ضمن بررسی جامع درباره کفپوش های لمینت و شرح انواع مدل، طرح و رنگ آنها با مفهوم درجه مقاومت سایشی برای مقایسه این نوع کفپوش ها آشنا شدیم و در انتها مزایا و معایب استفاده از این نوع کفپوش را برایتان ذکر کردهایم. اگر از مصرف کنندگان این نوع کفپوش هستید، تجربیات و چالشهایی را که با آن روبرو شدید با ما در بخش نظرات در میان بگذارید و اگر هماکنون قصد خرید پارکت لمینت را دارید ولی در انتخاب رنگ پارکت لمینت منزل خود مردد هستید پیشنهاد میکنیم مقاله راهنمای نحوه انتخاب رنگ پارکت برای پذیرایی، اتاق خواب و آشپزخانه را مطالعه کنید.
نصب کفپوش لمینت (این خدمت موقتا غیرفعال است)
- ✔نصب کفپوش لمینت کف
- ✔تعمیر و لقگیری لمینت
- ✔تعمیر و تعویض کفپوشهای خراب و پوسیده
- ✔انواع کفپوش ضد آب، طرح چوب، عایق صوتی
منابع: thespruce l builddirect l homestratosphere