اشتباهات نگهداری گیاهان آپارتمانی را مرتکب نشوید!
آیا میدانید با هربار نگاه کردن به گیاهان و استشمام عطر آنها یک اتصال مثبت در مغز شما اتفاق میافتد؟ به همین دلیل نگهداری گیاهان آپارتمانی گلدار یا حتی بدون گل برای داشتن روحی متعادل توصیه میشود. اما این تنها در صورتی است که به خوبی از گیاهان خود نگهداری کرده باشید. زیباترین گلهای آپارتمانی نیز در صورت عدم مراقبت درست شادابی و زیبایی خود را از دست میدهند. اما چه فاکتورهایی در نگهداری از گیاهان اهمیت دارد؟ انجام چه اقداماتی سبب مرگ گیاهان میشود؟
اگر پاسخ این پرسشها را پیدا کنید، بهطور حتم نیم بیشتری از مسیر نگهداری از گیاهان خود را با موفقیت طی کردهاید. ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا پاسخ مناسبی برای پرسشهای خود بیابید.
اصلی ترین نیازهای گیاهان آپارتمانی
گیاهان موجودات زندهای هستند که با زیباییهای خود به زندگی ما رنگ و بوی دیگری میبخشند. این موجودات زنده نیز مانند انسانها برای ادامه حیات خود نیازهایی دارند که باید تامین شوند. همه ما میدانیم که مهمترین نیازهای گیاهان در موارد زیر خلاصه میشود:
- آب: جای تعجبی ندارد که گیاهان به آب برای ادامه حیات خود نیاز دارند. احتمالا تنها موجودات زندهای که برای ادامه حیات به آب نیاز ندارند، میکروبها هستند.
- نور: نور مهمترین فاکتور جهت انجام فتوسنتز در گیاهان است. به همین دلیل گاهی به منظور تامین نور مورد نیاز گیاهان و رشد بهتر آنها از لامپهای مخصوص استفاده میشود.
- خاک: محیط و بستر رشد گیاهان خاک است و گیاه تمام مواد غذایی مورد نیاز خود را از خاک تامین میکند. البته گیاهان خاص و نادری نیز وجود دارند که برای رشد خود به خاک نیاز ندارند.
- دما: این فاکتور در انتخاب بهترین محیط برای رشد گیاهان اهمیت زیادی دارد. با توجه به دما میتوانید نور و آبیاری گیاهان خود را تنظیم کنید.
- مواد مغذی: گیاهان برای زنده ماندن به مواد مغذی نیاز دارند که معمولا از طریق کودها تامین میشود. سه عنصر مهم که در کودها برای رشد گیاهان وجود دارد، نیتروژن، پتاسیم و فسفر است.
اگر به این نیازها در نگهداری از گیاهان خود توجه داشته باشید، دیگر هیچ عاملی مانع از رشد آنها نخواهد شد.
اشتباهات نگهداری گیاهان آپارتمانی
اگر دوست دارید تمام خانه خود را با زیباییهای گیاهان طبیعی تزئین کنید، باید به سلامت آنها توجه ویژهای داشته باشید. بدون شک گیاهانی که بیمار هستند، ظاهر خوبی نیز ندارند. آگاهی از اشتباهات رایج در نگهداری از گیاهان به شما کمک میکند تا در این مسیر موفقتر عمل کنید. از اینرو با ما همراه باشید و اشتباهات زیر را در نگهداری از گیاهان خود تکرار نکنید.
1. آبیاری بیش از اندازه گیاهان آپارتمانی
شاید فکر کنید گیاهان هرچه بیشتر آبیاری شوند، نیاز آنها را بیشتر برآورده کردهاید. اما زمان آن رسیده که این تصور اشتباه را دور بیندازید. آبیاری بیش از اندازه رایجترین علت مرگ گیاهان به شمار میآید.
با آبیاری بیش از اندازه ریشه گیاهان را غرق در آب میکنید. در این زمان تمام خلل و فرجهای خاک برای حضور اکسیژن در بین ذرات خاک بسته میشوند. به این ترتیب نهتنها تشنگی خاک را برطرف نکردهاید، بلکه با آب فراوان گیاه را به سوی مرگ فرستادهاید.
راهکار: اگر به دنبال راهی هستید که جلوی این اشتباه را بگیرید، باید فواصل بین آبیاری خود را بیشتر کنید. به یاد داشته باشید که آب اضافی منجر به خفگی ریشه میشود، از اینرو نیازی نیست در هرنوبت حجم بالایی آب را در اختیار گیاه قرار دهید. یکیدیگر از اقداماتی که باید انجام دهید، این است که بعد از گذشت یک ساعت از آبیاری، باقیمانده آب در زیرگلدانی را کاملا خالی کنید. با این روش، راه را برای خروج آب اضافی از گلدان گیاه باز میکنید.
بیشتر بخوانید: اصول آبیاری گل و گیاهان آپارتمانی و نکات ویژه آن
2. آبیاری کم گیاهان آپارتمانی
آبیاری در نگهداری گیاهان آپارتمانی بسیار اهمیت دارد، به گونهای که نبود آب کافی حیات گیاه را تهدید میکند. در آبیاری گیاهان آپارتمانی باید بدانید که نیاز آبی گیاه شما به چه اندازه است؟ هر گیاه با توجه به خصوصیات خود نیاز آبی متفاوتی دارد، به عنوان مثال برخی از گیاهان در خاکهای خشک و برخی دیگر در خاکهای مرطوب رشد خوبی دارند.
به این ترتیب اگر بدون توجه به خصوصیات گیاه خود به مدت طولانی آن را آبیاری نکرده باشید، بهطور حتم با خشکی و در نهایت مرگ گیاه مواجه خواهید شد. حتی گیاهان آپارتمانی مقاوم نیز در صورت تشنگی مداوم از بین خواهند رفت.
راهکار: در ابتدا به شما توصیه میکنیم آبیاری گیاه را در لیست برنامههای روزانه و روتین زندگی خود قرار دهید. اما اگر همچنان در انجام این کار تنبلی میکنید، سیستمهای آبیاری هوشمند بهترین جایگزین هستند. توجه داشته باشید که پیش از هر آبیاری، خاک گیاه را چک کنید. به این منظور کافیست یک بند انگشت خود را در خاک گیاه فرو کنید، اگر خاک کاملا خشک باشد، زمان آبیاری آن فرا رسیده است.
بیشتر بخوانید: گیاهان مقاوم آپارتمانی که هرگز خشک نمیشوند
3. نگهداری گیاهان آپارتمانی در مکان نامناسب
نور یکی از مهمترین فاکتورها برای رشد گیاهان است. اما این بدان معنا نیست که گیاه خود را باید در پرنورترین مکان خانه نگهداری کنید. هر گیاه نیاز نوری متفاوتی دارد. اگر گیاهی را که به نور زیاد نیاز ندارد در نزدیکی پنجره قرار دهید، تمام شرایط را برای مرگ آن گیاه فراهم کردهاید. زیرا این گیاه بهطور حتم در معرض نور زیاد، دچار آفتابسوختگی خواهد شد. در نقطه مقابل نیز گاهی گیاهان آپارتمانی از کمبود نور دچار مشکل میشوند.
راهکار: پیش از هرچیز باید بدانید که گیاهان آپارتمانی شما به چه میزان نور در طول روز نیاز دارند. به خاطر داشته باشید که تمامی گیاهان برای رشد و ادامه حیات خود به نور نیازمند هستند. از اینرو هیچ گیاهی را پیدا نمیکنید که در تاریکی مطلق به حیات خود ادامه دهد. این درحالی است که تعداد کمی از گیاهان نور مستقیم آفتاب را به مدت طولانی تحمل خواهند کرد. در نتیجه این وظیفه شما است که نیاز نوری گیاه خود را بدانید و با توجه به این فاکتور مکان مناسب گیاهان آپارتمانی را پیدا کنید.
4. تغییر موقعیت ناگهانی گیاهان
زمانی که گیاه را در مکانی خاص قرار میدهید، باید از تغییر آن مکان دست نگه دارید، گیاهان به مکان نگهداری خود عادت میکنند. هیچ تفاوتی ندارد که داخل خانه یا بیرون از آن را برای نگهداری گیاهان آپارتمانی خود انتخاب کرده باشید، گیاه خود را با شرایط محیطی وفق میدهد. به همین دلیل است که گاهی با تغییر مکان ناگهانی گیاه، رشد آنها متوقف میشود. گاهی حتی گیاه شما بهطور کامل از بین میرود.
راهکار: تا جایی که امکان دارد از تغییر مکان نگهداری گیاهان خود جلوگیری کنید. اما اگر چاره دیگری برای شما وجود نداشت، تنها کافیست پیش از انتقال گیاه به مکان جدید، شرایط لازم را در آن مکان مهیا کنید. معمولا این تغییر ناگهانی دما و نور است که گیاه شما را از بین میبرد. بنابراین اگر شرایط مکان جدید از لحاظ دما و نور مشابه با مکان قبلی باشد، مشکل خاصی نخواهید داشت.
5. عدم توجه به نیازهای دمایی گیاه
هر گیاهی در محدوده دمایی مخصوص به خود رشد میکند. اما بهطور کلی هیچ گیاهی را پیدا نمیکنید که در دمای پایین و سرما به زندگی خود ادامه دهد. سرما، ریشه با دوامترین گیاهان آپارتمانی را نیز از بین خواهد برد.
راهکار: در نگهداری از گیاهان آپارتمانی به محدوده دمایی آنها توجه کنید. بهترین راهکار برای جلوگیری از مرگ گیاه در اثر سرما این است که آنها را در دمای قابل تحمل از سوی گیاه نگهداری کنید.
دانلود اپلیکیشن استادکار
دریافت این خدمت از استادکار
6. عدم توجه به تغذیه گیاهان
گیاهان نیز مانند انسانها برای رشد خود به عناصر غذایی نیاز دارند. این عناصر غذایی ابتدا توسط خاک گیاه تامین میشود، اما با گذشت زمان خاک از عناصر غذایی ضروری گیاه تهی میگردد. در این صورت تنها کوددهی است که به تغذیه و تقویت گیاهان آپارتمانی کمک میکند. اما اگر نسبت به تغذیه گیاهان خود بیتوجه باشید، به مرور زمان شاهد علائمی چون رنگپریدگی، بیحالی و غیره خواهید بود. برخی از افراد نیز به تغذیه گیاهان بیش از اندازه توجه میکنند. ولی تامین عناصر غذایی بیش از اندازه لازم، موجب سوختگی گیاه شما میشود.
راهکار: در نگهداری گیاهان آپارتمانی باید عناصر غذایی مورد نیاز گیاه خود را تامین کنید. اما این به معنای کوددهی بیش از اندازه به گیاه نیست. برای این منظور دستورالعمل نوشتهشده روی کودها را به دقت بخوانید. سپس با توجه به دستورات آن برای تغذیه گیاهان خود اقدام کنید.
7. آفات و بیماریهای گیاهی
آفات و بیماریها یکی از تهدیدهای اصلی برای گیاهان محسوب میشوند. زمانیکه آفات و حشرات به گیاهان حمله میکنند، شیره گیاه را میمکند و سبب مرگ آنها میشوند. اما این درصورتی است که شما دیر متوجه حضور آنها شوید. اگر به موقع برای از بین بردن آفات و درمان گیاه خود اقدام کنید، امیدی برای زنده ماندن گیاه شما وجود دارد.
راهکار: اگرچه آفات و حشرات غیرقابل کنترل هستند و منجر به مرگ گیاهان میشوند، اما این به معنای مرگ حتمی گیاه شما نیست. برای اینکه گیاه خود را به موقع از خطر مرگ نجات دهید، توصیه میکنیم هر روز آن را چک کنید. اگر مورد مشکوکی در گیاه مشاهده کردید، از یک متخصص برای درمان کمک بگیرید.
8. عدم توجه به تعویض به موقع گلدان
یکی از نکاتی که باید در نحوه نگهداری گیاهان آپارتمانی به آن توجه کنید، تعویض به موقع گلدانها است. اگر به مدت طولانی از گیاهی در خانه مراقبت کرده و شاهد رشد آن بودهاید، احتمالا با علائمی چون بیرون زدن ریشه آن گیاه مواجه میشوید. حتی گاهی بالا آمدن ریشه گیاه از سطح خاک، شما را متوجه نبود فضای کافی برای رشد میکند. در صورت مشاهده هریک از علائم باید آنها را جدی بگیرید، زیرا زمان کمی برای تعویض گلدان گیاه وجود دارد. چنانچه به این موارد بیتوجه باشید، ریشه گیاهان در فضای کوچک به هم گره میخورند و در نهایت آسیب جدی خواهند دید.
راهکار: معمولا فاصله میان هر تعویض گلدان برای گیاهان آپارتمانی در حدود یک الی دو سال است، البته این موضوع کاملا به رشد ریشه گیاه بستگی دارد. چنانچه گیاه شما به اندازه کافی بزرگ شده باشد، باید آن را به گلدانی بزرگتر انتقال دهید. در این مسیر به یاد داشته باشید که گیاهان کوچک در گلدانهای بسیار بزرگ رشد خوبی نخواهند داشت. از اینرو گلدانهایی متناسب با سایز گیاهان خود انتخاب کنید.
اگر گیاه جدیدی خریداری کردهاید که نیاز به تعویض گلدان داشت، این کار را به مدت یک هفته تا ده روز عقب بیندازید تا در این زمان گیاه به محیط عادت کرده و برای تعویض گلدان آماده شود.
9. استفاده از بستر نامناسب در نگهداری گیاهان آپارتمانی
خاک هر گیاه را باید با توجه به زیستگاه و محیط طبیعی رشد آن تهیه کرد. از اینرو هر گیاهی به بستر خاصی برای رشد نیاز دارد. به همین دلیل برای رشد تمام گیاهان از یک نوع خاک و ترکیبهای مشابه استفاده نمیشود.
راهکار: برای اینکه در نگهداری از گیاهان موفق شوید، باید به دنبال بهترین ترکیب خاکی برای آنها باشید. معمولا ترکیباتی که حاوی خاکهای ارگانیک و مواد آلی غنی هستند، محیط مناسبی برای رشد آنها نیز به شمار میآیند. همچنین بسترهایی که حاوی عناصر غذایی بالا هستند، به تقویت گیاهان آپارتمانی نیز کمک میکنند.
10. تمیز نکردن برگ گیاهان
تعجب نکنید! یکی از دیگر از اشتباهات رایجی که در نگهداری گیاهان آپارتمانی مشاهده میکنیم، عدم توجه به تمیزی برگهای گیاهان است. اگرچه بسیاری از افراد به ظاهر گیاهان زینتی خود در خانه اهمیت میدهند، اما همچنان افرادی وجود دارند که در این مسئله کاهلی میکنند.
شاید تمیز کردن برگ گیاهان آپارتمانی تنها به منظور افزایش زیبایی ظاهری آنها مورد توجه باشد، اما دلیل مهم دیگری نیز دارد. لایههای گردوغباری که روی برگهای گیاهان مینشیند، شرایط را برای نورگیری گیاه سخت میکند. به این ترتیب عمل فتوسنتز در گیاه نیز مختل میشود.
راهکار: بهترین کار این است که هر چند روز یکبار برگ گیاهان خود را با پارچهای تمیز و نمناک پاک کنید.
سخن آخر
حالا که میدانید نیازهای اصلی گیاهان شما چیست و چه اشتباهاتی در نگهداری گیاهان آپارتمانی به مرگ آنها منجر میشود، دیگر نکته نامفهومی در این مورد باقی نمیماند. اکنون نوبت شماست که بهترین شرایط را برای گیاهان خود مهیا کنید و از شادابی آنها در منزل لذت ببرید. امیدواریم این مطلب از استادکار به شما در شاداب نگه داشتن گیاهانتان کمک کند.
سمپاشی باغچه و فضای سبز
- ✔نابود کردن انواع آفتها
- ✔قارچها و علفهای هرز
- ✔ازبین بردن انواع حشرات، موریانه و...