در این مطلب میخوانید:
در سالهای اخیر با پیشرفت ساخت و ساز، سیستمهای گرمایشی نیز دچار تغییر و تحول شدهاند. سیستم گرمایش از کف هم که به سیستم تابشی شهرت دارد یکی از همین شیوههای مدرن و امروزی است. وقتی از یک سیستم گرمایشی مدرن همچون گرمایش از کف استفاده میکنیم، قطعاً توقع نداریم که آن هم گاهی دچار مشکل و یا اختلال شود. گاهی اوقات، مشکلاتی همچون گرم نشدن و.. در این سیستم ها هم رخ میدهد، به گونهای که قادر به تولید و تأمین گرما نیستند. ما در این مقاله سعی بر این داریم تا علل گرم نشدن گرمایش از کف را بررسی کنیم، پس با استادکار همراه باشید.

دانلود اپلیکیشن استادکار
- ✔نسخه IOS استادکار
- ✔نسخه اندروید استادکار
- ✔دریافت از اپ استور و سیب اپ
- ✔دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
تاریخچه استفاده از گرمایش از کف و انواع آن
سیستم گرمایش از کف تاریخچهای طولانی داشته و رومیان باستان اولین بار از این شیوه به عنوان یک روش مناسب تأمین گرما استفاده میکردند. این سیستم گرمایشی مدرن، امروزه در اروپا و امریکا به فراوانی استفاده میشود و به عنوان یک روش موثر در کاهش مصرف سوخت مطرح شدهاست. روش اجرایی این شیوه در سه مدل مختلف بوده که در ادامه بدان میپردازیم
- گرمایش با هوای گرم
- گرمایش با جریان الکتریسیته
- گرمایش با آب گرم
هوا قدرت نگهداری گرمای زیاد را ندارد. بنابراین استفاده از این شیوه در خانههای مسکونی چندان به صرفه نیست، روش الکتریکی نیز با توجه به قیمت این انرژی، مقرون به صرفه نخواهد بود. با توجه به مقایسه این دو شیوه، استفاده از آب گرم (هیدرولیک) یک روش مقرون به صرفه و مناسب است.
در سیستم گرمایش از کف هیدرولیک، ابتدا قسمت پائین اتاق گرم شده و سپس هوا با دمای کمتر به سقف میرسد، این شیوه، بهترین روش گرم کردن یک آپارتمان و یا یک منطقه صنعتی است. چون همه اعضای بدن شما بخصوص پا که بیشترین فاصله را با قلب دارد همیشه گرم خواهد ماند.
مزایای این سیستم گرمایشی بسیار زیاد و متنوع است که در مقالهی “گرمایش از کف یا رادیاتور: کدام بهتر است؟“به آن به صورت کامل اشاره شدهاست. اما گاهی در این سیستم گرمایشی ایمن هم مشکلی رخ داده و قادر به تأمین این گرمای مطلوب نیست. ما در ادامه به بررسی عوامل گوناگون آن میپردازیم.
بررسی عوامل موثر بر گرم نشدن گرمایش از کف
دلایل متعددی باعث این اتفاق خواهد شد که ما آنها را به دو دسته عوامل بیرونی که مربوط به مصالح و ساخت و ساز ساختمان هستند و عوامل درونی که مربوط به سیستم و طراحی گرمایش از کف میشوند، تقسیم میکنیم.
-
دلایل بیرونی
- مصالح استفاده شده در کف ساختمان هدایت کننده خوبی برای حرارت نیستند
- میزان رطوبت خاک و مصالح مهم است. خاکهایی با رطوبت بیشتر هدایت گرما را بهتر انجام میدهند. بهطور مثال خاکهایی با بیشتر از ۲۰ درصد رطوبت قادرند حرارت را ۱۵ برابر بیشتر از خاکهای کمتر از ۴ درصد رطوبت هدایت کنند.
- کف ساختمان به صورت درست و اصولی تراز نشدهاست. برای یک لولهکشی صحیح، تراز بودن کف ساختمان بسیار ضروری است، اگر کف ساختمان تراز نباشد آب در لولهها به صورت ناهمسان توزیع شده و در نتیجه گرما به صورت مطبوع و یکسان پخش نخواهد شد.
-
دلایل داخلی
- لولههای مناسب استفاده نشدهاست. در گذشته از لولههای مسی در این سیستم گرمایشی استفاده میشد که نتیجهی خوبی نداشت، لذا لولههایی از جنس پلی بوتیلن (Polybutylene) جایگزین لولههای مسی شد. اما لولههای پلی بوتین هم مشکلاتی همچون مقاومت کم و نشتی آب داشتند. امروزه از لولههایی از جنس پلیاتیلن استفاده میشود که برای سیستمهای گرمایشی از کف بهترین هستند.
- ترموستات در مکان درست نصب نشده است. در سیستم گرمایش از کف دو روش برای کنترل دما وجود دارد. روش اول به صورت دستی و روش دوم به صورت خودکار است. در شیوه دستی، امکان کنترل دما با شیرآلات قطع و وصل سیستم گرمایشی از کف فراهم میشوند. اما در کنترل دما به صورت خودکار، دما با حسگرهای موجود در ترموستات کنترل میگردد. این حسگرها قابلیتهای متنوعی دارند، به طور مثال برخی از آن ها قادرند برای تمامی روزهای هفته برنامهریزی شوند و زمان روشن شدن و خاموش شدنها را کنترل کنند. حتی قادرند مدت زمان مورد نیاز برای گرمایش را در خانه محاسبه کنند، اگر بخواهیم به صورت کلی در مورد وظیفهی آنها صحبت کنیم، باید بگوییم که قابلیت خاموش یا روشن کردن سیستم گرمایشی به عهدهی آنهاست. حال اگر ترموستات در جای نامناسبی قرار گرفته باشد، این حسگرها نمیتوانند کارشان را درست انجام دهند و در نتیجه دمای اتاق به حالت مطبوع نخواهد رسید.
- سیستم گرمایش از کف به صورت درست و اصولی طراحی نشدهاست. قبل از هرچیز باید بدانید که چهار نقشهی مختلف برای طراحی سیستم گرمایش از کف وجود دارد که عبارتند از شیوهی مارپیچ، دوطرفه یا ال، سه طرفه یا یو و چهارطرفه. برای انتخاب نقشهی مناسب باید ویژگیهای ساختمان و اتاق را در نظر بگیرید. علاوه براین باید به مرز سرما، درزهای انبساطی، متراژ حداقل و حداکثر فضا توجه کرد. اما قبل از طراحی درست، اولین کار بررسی کف ساختمان است تا شیبی نداشته باشد. پس از آماده سازی کف ساختمان، از فوم های پنج میلیمتر تا حداکثر دو سانتیمتر استفاده کرده و آن ها را بر کف ساختمان به صورت کامل قرار میدهید. این فومها عایق حرارتی هستند و جلوی انتقال گرما در جهت عکس (به سمت پایین) را میگیرند. پس از انتخاب نقشهی مناسب لولههای گرمایشی از جنس ۵ لایه را به صورت منظم و طراحی شده مطابق نقشه اجرا میکنید. بهتر است طول اجرای هر مدار لوله بیش از ۹۰ متر نباشد و فواصل لوله ها نیز باید بین ۱۰ الی ۲۵ سانتی متر باشند.

- محل موتور خانه کجاست؟ آیا عایق بندی درستی دارد؟ سیستمهای گرمایش از کف هم مانند رادیاتورها باید به یک منبع گرما اتصال داشتهباشند. موتورخانه و یا پکیج به عنوان قلب تپنده در این سیستم گرمایشی رفتار میکند. منابع گرما در این شیوه میتواند انواع پکیج ، موتورخانه با دو دیگ کوچک، موتورخانه با یک دیگ و مبدل حرارتی، موتورخانه با یک دیگ و یا الکترو والو با مدار بای پاس باشند. نکتهای که باید به آن توجه داشت محل این منابع گرما و عایق بندی آنهاست. فاصلهی منابع گرمایی تا سیستم گرمایش از کف چقدر است؟ نکتهی بعدی عایقبندی این منابع است، زیرا در صورت نداشتن عایقبندی درست زمان زیادی را برای گرم شدنشان نیاز دارند.
- انتخاب عایق نامناسب برای کف. عایقبندی درست و اصولی کف ساختمان، مانع هدر رفت انرژی میشود. برای عایقسازی کف ساختمان باید پس از اجرای بتن کف، یک لایه فوم ۲۰ میل را بر روی آن قرار داد به گونهای که تمام کف را بپوشاند. پس از قرار دادن عایق برروی آن، لولههای سیستم را نصب کنید. بهترین نوع عایق کف پلی استایرن است.

سخن آخر
هر سیستم گرمایشی امکان دارد دچار اختلال و یا مشکل شود. سیستم گرمایشی از کف هم با اینکه یک شیوهی مطمئن و کارآمد بوده و کارشناسان عمری تقریباً ۳۰ ساله برای آن در نظر گرفتهاند، هم از این قاعده مستثنی نیست و امکان دارد دچار مشکلات مختلف شود. ما در این مقاله سعی کردیم تا علت گرم نشدن سیستم گرمایش از کف را بررسی کنیم. شرایطی همچون نوع لولههای استفاده شده، مکان نامناسب ترموستات، انتخاب عایق نامناسب و … که در چنین شرایطی باید با افراد متخصص در ارتباط باشید و بعد از عیبیابی نسبت به رفع آن اقدام کنید.
منابع: تأسیسات ۲۴ ساعته | آدرس | DEVI

دانلود اپلیکیشن استادکار
- ✔نسخه IOS استادکار
- ✔نسخه اندروید استادکار
- ✔دریافت از اپ استور و سیب اپ
- ✔دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
ارسال پاسخ