آموزش گام به گام اسید شویی و رسوب زدایی چیلر تراکمی
در این بخش نحوه سرویس چیلر تراکمی و اسید شویی چیلر تراکمی را خواهیم گفت . چیلرهای تراکمی دستگاهی با کاربرد عموما صنعتی است که آب را به دمای پایین رسانده و با استفاده از آن محوطه یا ماشین آلات صنعتی و یا حتی ساختمانهای مسکونی را برودت میبخشد. چیلرهای تراکی از کمپرسور، اپراتور، کندانسور و شیر انبساط به عنوان ساختار اصلی خود، برخوردار هستند. با توجه به گردش آب در این دستگاه سرمایش، ایجاد رسوبات اجتناب ناپذیر بوده و احتمالا به صورت سالیانه نیز به استفاده موثر از روش اسید شویی چیلر تراکمی پیدا خواهد شد.
برای شناخت این روش و آگاهی نسبت به فرآیند انجام آن، در ادامه با استادکار همراه باشید.
دانلود اپلیکیشن استادکار
- ✔نسخه IOS استادکار
- ✔نسخه اندروید استادکار
- ✔دریافت از اپ استور و سیب اپ
- ✔دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
روش اسید شویی چیلر تراکمی
دقت داشته باشید که با توجه به وضعیت آب و شرایط آب و هوایی منطقهای که چیلر تراکمی در آن نصب شده و مورد استفاده قرار میگیرد، تشکیل رسوبات قطعی بوده و نمیتوانیم از آن جلوگیری به عمل آوریم. تنها کاری که میتوان برای کاهش میزان رسوبات و پیشگیری از قطور شدن آنها انجام داد، شستشوی زودتر و انجام عمل اسیدشویی، پیش از زمان معمول آن خواهد بود.
در صورتی که رسوبات به مقدار زیاد شکل گرفته و قطر آنها افزایش پیدا کند، توان انتقال حرارت در کندانسور چیلر تراکمی، به شکل قابل توجهی کاهش خواهد یافت. از این روی لازم است که با در نظر گرفتن وضعیت آب و رسوب زایی آن، در خصوص زمانهای اسید شویی چیلر تراکمی، برنامه ریزی درستی داشته باشید. ممکن است در یک منطقه آب و هوایی و با درجه سختی آب A، نیاز به اسیدشویی سالیانه باشد، اما در یک منطقه آب و هوایی دیگر و با درجه سختی آب B، اسیدشویی هر فصل یا حداقل ۶ ماه یک بار مناسب باشد.
به علاوه توجه داشته باشید که به جز رسوبات، ممکن است برگ درختان، قطعات اضافی پلاستیکی، برادههای فلزات و … را نیز داخل چیلرها و مسیرهای لولهها مشاهده کنیم. معمولا توصیه میشود که قبل از هر کاری نسبت به خارج کردن این قطعات اضافی، اقدام شود.
در ادامه به روش اسید شویی چیلر تراکمی میپردازیم.
برای اسیدشویی چیلر تراکمی، باید این چیلرها را در دو مدل با ظرفیت کم یا ظرفیت بالا در نظر بگیریم. زیرا شکل اسیدشویی برای هر یک از این دو مدل، متفاوت خواهد بود.
تعمیر چیلر و هواساز
- ✔نصب و راه اندازی سیستم های تهویه مطبوع، چیلر و هواساز
- ✔تعمیر هواساز خانگی و آپارتمانی
- ✔نصب چیلر و هواساز خانگی، آپارتمانی، ساختمانی و ...
- ✔نصب و تعمیر چیلر تراکمی، جذبی و مینی چیلر
روش اسید شویی چیلر تراکمی با ظرفیت پایین
در این فرم مراحل زیر را دنبال نمایید:
- ابتدا فن را خاموش کرده و مدار آب را غیرفعال سازید.
- سپس از ماده رسوب زای مخصوص که باید اسید بدون خاصیت خورندگی باشد، را در مخزن چیلر بریزید.
- اکنون پمپ را مجددا روشن نمایید. (با روشن کردن پمپ، اسید به گردش درآمد و در مسیر کندانسور و لولهها پیش میرود و تمام رسوبات را با خود میشوید.)
- پس از این که اسید یا مایع رسوب زدا به خوبی مسیر را تمیز نمود، نوبت شستشو با آب یا به اصطلاح خودمانی آب کشی میرسد. در این مرحله باید مخزن را از آب تمیز پر کرده و با روشن کردن فن، زمان بدهید تا به خوبی آب به جریان درآمده و تمام بقایای اسید را از داخل کندانسور و لولهها بشوید.
روش اسید شویی چیلر تراکمی با ظرفیت بالا
اسیدشویی در چیلرهای تراکمی با ظرفیت بالاتر که احتمالا میزان رسوبات بیشتری نیز دارند، متفاوت و کمی پیچیدهتر است. برای این منظور فرآیند زیر را دنبال نمایید:
- ابتدا مدار آب برج خنک کننده را غیرفعال سازید و به کمک یک وسیله باریک و بلند، داخل کندانسور را بررسی کنید که اگر رسوبات بزرگ و قابل بیرون آوردن، وجود داشته باشند، آنها را به این روش خارج سازید.
سپس به صورت کامل و قطعی نقاط ابتدایی و انتهایی چیلر را مسدود کرده و امکان ورود و خروج آب را منتفی سازید. همین طور هیچ یک از شیرهای آن، نباید کمترین نشتی داشته باشند.
- اکنون به کمک یک الکتروپمپ آب گرم یا ترجیحا داغ را به داخل کندانسور و لولهها فرستاده و اجازه دهید کامل به گردش دربیاید. (برای به گردش درآمدن این آب، باید به کمک پمپ آب را از مخزن بیرون کشیده و سپس به بخش انتهایی کندانسور برده و از آن جا به بالاترین بخش کندانسور میرسد و سپس به مخزن وارد میگردد. این چرخه را تکرار کنید تا زمانی که حرکت آن روان شده و از خروج قطعات رها شده رسوبات در مسیر، اطمینان حاصل شود.)
- در این مرحله نوبت به وارد کردن اسید میرسد. (بهتر است که این اسید را با آب ولرم، مقداری رقیق سازید.)
- محلول آب و اسید را به وسیله پمپ به داخل کندانسور و لولهها فرستاده و از آن جا به مخزن آمده و دوباره به چرخه وارد میشوند.
- پس از چند بار گردش محلول اسید و آب، شستشوی مجدد با آب تمیز به همین روش را خواهیم داشت.
نکته ۱: برای اطمینان از پاک شدن کامل رسوبات و اسید، میتوانید پس از خارج کردن آب تمیز در دور شستشوی بالا، یک بار دیگر یا حتی بیشتر، آب کاملا تمیز را وارد کندانسور کرده و چرخه را تکرار نمایید.
نکته ۲: توجه داشته باشید که بهتر است با نمونه برداری از جنس رسوبات، میتوانید نوع رسوب زدای بهتری را برای تمیزکاری کامل، انتخاب کرده و روش اسید شویی چیلر تراکمی را با موفقیت بالاتری به انجام برسانید. به طور معمول برای اسیدشویی چیلرهای تراکمی از اسید سولفامیک یا اسید هیدروکلریک استفاده میشود. اما برای این که اسیدهای مزبور به خورده شدن لولههای مسی منجر نشوند، حتما باید به همراه آنها از ماده ضدخورنده استفاده شود.
نکته ۳: به طور معمول رسوبات موجود در چیلرها به دلیل سختی آب و از جنس کلسیم یا منیزیم هستند. این رسوبات به راحتی توسط اسیدهای کلریک و سولفامیک حل شده و پاکسازی میگردند. اما در صورتی که با رسوبات دیگری چون رسوبات حاوی سیلیس روبرو باشید، نوع دیگری از اسید شوینده، چون اسید هیدروفلوریک، کارساز خواهد بود.
سخن پایانی
توصیه اکید میکنیم که برای جلوگیری از تشکیل رسوبات ضخیم و کهنه که با سختی بیشتری زدوده خواهند شد، زمان اسیدشویی چیلر تراکمی را با فاصلههای نزدیکتر و کمتر تعیین کرده و این کار را به درازا نکشانید. بدیهی است که هر چه فاصله زمانی بین اسید شوییها بیشتر باشد، فرآیند سختتری در انتظار شما خواهد بود. به علاوه برای به کار بردن بهترین روش اسید شویی چیلر تراکمی لازم است که تشخیص خوبی در خصوص جنس رسوبات داشته باشید.
منبع:behfix ، damatajhiz
تعمیر چیلر و هواساز
- ✔نصب و راه اندازی سیستم های تهویه مطبوع، چیلر و هواساز
- ✔تعمیر هواساز خانگی و آپارتمانی
- ✔نصب چیلر و هواساز خانگی، آپارتمانی، ساختمانی و ...
- ✔نصب و تعمیر چیلر تراکمی، جذبی و مینی چیلر