عمده تفاوت چیلر و مینی چیلر در چیست؟
در مقایسه چیلر و مینی چیلر، این دو دستگاه از خیلی از جنبهها بسیار مشابه هم هستند و هر دو با خنک کردن آب یا هوا موجب ایجاد هوای سرد میگردند؛ اما همانطور که از نام آنها پیداست، یکی از عمدهترین تفاوت چیلر و مینی چیلر مقدار اندازه و سایز آنهاست. طراحی ساخت مینی چیلرها برای ظرفیتهای کمتر است و بیشتر در محیطهای کوچکتر خانگی و اداری مورد استفاده قرار میگیرد، حال آنکه چیلرها ظرفیت بسیار بالایی دارند و از آنها برای خنک کردم ساختمانهای بزرگ و موارد صنعتی استفاده میشود. در ادامه این مقاله با استادکار همراه باشید تا با هم با تفاوت چیلر و مینی چیلر بیشتر آشنا شویم و مروری بر مقایسه این دو دستگاه خنککننده داشته باشیم.
درباره چیلر چه میدانید
چیلر دستگاهی است که با جذب گرمای آب و تولید آب سرد، در جهت هواسازی و خنک کردن محیط مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد آن بیشتر در حوزههای تهویه هوای مطبوع و صنعتی است. در تولید هوای مطبوع، از چیلر در جهت خنک کردن و افزایش رطوبت هوا در ادارات و مکانهای بزرگ صنعتی و تجاری استفاده میشود. در واقع یکی از مهمترین تجهیزات هر ساختمانی تأمین سیستم تهویه مطبوع آن است که این کار از طریق نصب چیلرها صورت میگیرد. امروزه اکثر مراکز خرید و ادارات و مکانهای عمومی سربسته برای تهویه هوا از این سیستم استفاده میکنند.
کاربرد صنعتی این دستگاه نیز برای خنک کردن محصولات و تجهیزات کارخانهای است که در صنایعی همچون قالبسازی، صنایع شیمیایی، داروسازی و مواد غذایی بیشترین کاربرد را دارد.
با مینی چیلر بیشتر آشنا شوید
مینی چیلر یا دستگاه خنک کننده خانگی، وسیلهای است که در اندازه و ظرفیتی کمتر نسبت به چیلرها در جهت خنک کردن هوای ساختمانهای کوچکتر و منازل مورد استفاده قرار میگیرد. در ساخت برخی از انواع مینی چیلرها از لولههای مسی فیندار استفاده میشود که برای کار دیگر نیازی به آب ندارند و فرآیند خنک کردن دستگاه به وسیله همین لولهها انجام میشود.
از این مینی چیلرها هم در جهت ایجاد هوای سرد و هم هوای گرم استفاده میشود. برای تولید هوای گرم باید آن را به یک پکیج یا سیستم موتورخانه متصل نمود و در جهت گرمایش محیط از آن استفاده کرد. در برخی از محیطها حتی در صورت نیاز از چند مینی چیلر استفاده میشود و با این روش از مینی چیلر در مجموعهها ورزشی یا تجاری و صنعتی نیز میتوان استفاده نمود.
بیشتر بدانید چیلر تراکمی چیست و چه تفاوتی بین چیلرهای جذبی و تراکمی است؟
چند تفاوت چیلر و مینی چیلر
در مقایسه چیلر و مینی چیلر قبل از هر چیزی باید بدانید که این دو دستگاه با عملکردی تقریباً یکسان موجب خنک کردن محیط میگردند اما در ادامه این مقاله میتوانید با ۵ تفاوت چیلر و مینی چیلر به خوبی آشنا شوید.
تفاوت در میزان ظرفیت
اولین و شاید مهمترین تفاوت چیلر و مینی چیلر در مورد میزان ظرفیت آنهاست. مقدار ظرفیت و توان چیلرها در مقایسه با مینی چیلرها بسیار بیشتر است. توان تبرید مینی چیلرها معمولاً تا ۱۰ تن است اما چیلرها برای ظرفیتهای بالای ۱۰ تن مورد استفاده قرار میگیرند و ظرفیت خنک کنندگی فوقالعاده بیشتری دارند. از چیلرها بیشتر در مکانهایی با متراژ بالا استفاده میشود، حال آنکه مینی چیلرها بیشتر مصرف خانگی و اداری دارند و در صورت استفاده در مکانهای بزرگ باید از چند مینی چیلر استفاده نمود تا تأمین کننده میزان سرمایش محیط باشد.
متفاوت بودن نوع کمپرسور
در مینی چیلرها به دلیل اینکه تناژ کمتری دارند از کمپرسورهای نوع اسکرال استفاده میشود که بازده بالا و طول عمر زیادی نیز داند؛ اما در چیلرها از کمپرسور پیستونی، اسکرال، اسکرو و سانتریفیوژ استفاده میشود که باید هر کدام از آنها با توجه به محیط و نوع کاربردی که برای چیلر تعیین شده است، انتخاب شوند.
بیشتر بدانید چیلر تراکمی آب خنک چیست؟
فضای مورد نیاز برای جاسازی قطعات
تفاوت چیلر و مینی چیلر در نوع قطعات چندان محسوس نیست، اما باید بدانید که در چیلرها پمپ آب سرد و منبع انبساط باید به طور جدا در خارج آن نصب شوند و مسلماً باید علاوه بر اینکه فضای بزرگی را به خود چیلر اختصاص میدهید، برای پمپ آب و منبع انبساط نیز جایی را در نظر بگیرید؛ اما در مینی چیلرها این دو در داخل خود دستگاه جاسازی شدهاند و نیازی به این نیست که فضای جداگانهای را نیز به قرار دادن قطعات آن اختصاص دهید.
متفاوت بودن کندانسور
کندانسور به مدل حرارتی گفته میشود. در اکثر مینی چیلرها از کندانسور هوا خنک استفاده شده است که به وسیله هوای دمیده شده از فن خنک میگردد. در کندانسورهای مدل آب خنک نیاز به تجهیزاتی به نام برج خنک کننده است که در چیلرها هم از کندانسور هوا خنک و هم آب خنک استفاده میشود.
نوع اتصال به یونیتهای ساختمان
مورد بعدی که باید در تفاوت چیلر و مینی چیلر بدانیم این است که نوع اتصال آنها در ساختمان متفاوت است. به طورکلی برای توزیع هوای سرد و گرم در داخل ساختمان دو روش وجود دارد. در یک روش دستگاه هواساز مرکزی نصب میشود و به همه اتاقها و سالنهای یک ساختمان متصل میگردد.
روش بعدی نیز به این صورت است که در هر قسمت از یک ساختمان یک فن کویل جداگانه نصب میشود که هر کدام از این روشها باید با توجه به نوع ساختمان و نیازهایی که دارد انتخاب شود. برای اتصال برخی از چیلرها از روش اتصال پمپ به یونیت استفاده میشد و در برخی دیگر نیز از روشی به نام پکیج یونیت استفاده میشود که در آن آب در مدارها جریان ندارد و لولهکشی به هواساز و فن کویل وصل میگردد.
رطوبت زنی
دیگر تفاوت چیلر و مینی چیلر در میزان رطوبت زنی دستگاه است. جالب است که بدانید در مناطق خشک که دستگاه خنک کننده بهتر است با افزودن رطوبت به هوا آن را مطبوعتر سازد، مینی چیلرها معمولاً گزینه مناسبی نیستند. در چیلرهای بزرگ آب خنک، آب سرد وارد دستگاه هواساز میشود و هوای خنک همراه با مقداری رطوبت مطبوع ایجاد میکند و یه همین دلیل در مناطق خشک بهتر است از چیلرها به جای مینی چیلرها استفاده شود.
جمع بندی
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، چیلرها و مینی چیلرها تفاوتهای کاربردی زیادی با هم دارند. چیلرها به دلیل ظرفیت بالاتر برای مکانها بزرگ و مصارف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند و از مینی چیلرها در ساختمانهای کوچکتر و خانگی استفاده میشود.
رطوبت دهی چیلرها موجب شده تا برای مناطق خشک مناسبتر باشند و از طرفی اشغال فضایی کمتر در کنار عدم نیاز به موتورخانه و لوازم و تجهیزات اضافی در مینی چیلرها، آنها را به وسیله سرمایشی مناسبتری برای اماکن کوچکتر تبدیل نموده است. چنانچه نیاز دارید تا برای مکان اداری و یا منازل خودتان از چیلر یا مینی چیلر استفاده کنید یا چیلر خود را تعمیر کنید، میتوانید از همکاران ما در استادکار کمک بگیرید.
تعمیر چیلر و هواساز
- ✔نصب و راه اندازی سیستم های تهویه مطبوع، چیلر و هواساز
- ✔تعمیر هواساز خانگی و آپارتمانی
- ✔نصب چیلر و هواساز خانگی، آپارتمانی، ساختمانی و ...
- ✔نصب و تعمیر چیلر تراکمی، جذبی و مینی چیلر