معرفی انواع فتوسل آسانسور
آسانسور یا بالابر وظیفه حملونقل مسافر یا کالا را بین طبقات یک ساختمان به عهده دارد. استفاده از این وسیله در ساختمانهای امروزی مخصوصاً در شهرهای بزرگ که هر روز بر تعداد آپارتمانها افزوده میشود بیشتر و بیشتر شده و به دنبال آن کاربران بیشتری از این وسیله استفاده میکنند. یکی از ویژگیهای امنیتی هر آسانسور لزوم استفاده از نوعی سنسور در درب آن بهمنظور محافظت از مسافرین به هنگام باز و بسته شدن درب آسانسور است. در این مطلب به بررسی انواع فتوسل آسانسور که نقش محافظت از مسافران به هنگام بسته شدن درب آسانسور را دارند، خواهیم پرداخت.
فتوسل آسانسور چیست؟
هنگامیکه از ایمنی آسانسور صحبت میشود یکی از بخشهای مهم آن وجود سنسورهای مختلف جهت مشخص کردن وضعیت کابین آسانسور است. میتوان گفت مهمترین سنسور ورود و خروج که تقریباً در هر آسانسوری تعبیه میشود فتوسل یا چشم الکترونیکی است. فتوسل وظیفه ساده اما مهمی را بر عهده دارد، این قطعه ایمنی در آسانسور وظیفه تشخیص هر نوع مانع اعم از انسان و اشیای متحرک در انواع آسانسورهای بزرگتر مثل موتورسیکلت و خودرو را بر عهده دارد و در صورت وجود مانع در مقابل آن فرمان بسته شدن در آسانسور ارسال نمیشود و به این صورت میتواند به حفظ ایمنی مسافران هنگام بسته شدن خودکار درب آسانسور تا زمان استقرار آنها کمک کند.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای کامل نظافت آسانسور در محیط کار و آپارتمانهای بزرگ
فتوسل ها عملکرد سادهای دارند، بهطور معمول یک فرستنده در یکطرف درب آسانسور قرار دارد و سیگنال خود را که اغلب نوری است به سمت گیرنده ارسال میکند، حال اگر شیئی مانع رسیدن این سیگنال به گیرنده شود. فرمان بسته شدن درب آسانسور به مدار اصلی صادر نمیشود و آسانسور حرکت نخواهد کرد.
انواع فتوسل آسانسور
فتوسل بهکاررفته در آسانسورها عموماً بر دو نوع نقطهای یا چشمی و پردهای است.
فتوسل نقطهای یا چشمی
این نوع فتوسل ها مانند آنچه ذکر شد در قسمتهای کناری درب آسانسور نصب میشوند و از این جهت نقطهای خوانده میشوند که سیگنال نوری را بهصورت یک نقطه به سمت گیرنده میفرستد. معمولاً این نوع فتوسل ها در ارتفاع میانی درب آسانسور بین ۵۰ تا ۷۰ سانتیمتر از زمین قرار میگیرند و بهواسطه اینکه فقط یک نقطه خاص را تحت پوشش قرار میدهند (تقریباً از وسط درب آسانسور به پایین) قیمت پایینی دارند.
اجزای بهکاررفته در این نوع فتوسل شامل: منبع تغذیه، دو سیم منتهی به لیزر برای ارسال سیگنال از طرف فرستنده یکطرف درب آسانسور به سمت دیگر آسانسور که گیرنده قرار دارد.
فتوسل پردهای
بهطورکلی فتوسل پردهای نیز روش کاری مشابه با فتوسل نقطهای دارد با این تفاوت که نقاط تحت پوشش آن بسیار بیشتر بوده و تقریباً بهصورت تمام قد تمام سطح ورودی درب آسانسور را پوشش میدهد، ازاینرو به آن پرده نوری آسانسور گویند. این سیستم در صورت وجود هر نوعی شیئی اجازه بسته شدن درب آسانسور را نمیدهد و این به معنی بالا بردن دقت و امنیت مسافران است. این نوع فتوسل هم قابلیت نصب روی دیوار و هم درب آسانسور را دارد. با توجه به کار رفتن تعداد بیشتر فرستنده و گیرنده نسبت به فتوسل نقطهای، فتوسل پردهای قیمت بالاتری دارد.
اجزای بهکاررفته در این نوع فتوسل شامل: منبع تغذیه، دو میله آهنی به ارتفاع معمول دو متری یک درب آسانسور که فتوسل پردهای در آن تعبیه شده و فرستندهها در یک سمت و گیرندهها در میله دیگر قرارگرفتهاند.
تفاوت فتوسل نقطهای و پردهای آسانسور
همانطور که ذکر شد تفاوت اصلی فتوسل نقطهای و پردهای در تعداد نقاط تحت پوشش است. با فتوسل پردهای امنیت مسافران با قرارگیری سنسورهای بیشتر و تحت پوشش قرار دادن کل درب آسانسور بیشتر خواهد و به طبع آن هزینه بالاتری نیز میبایست پرداخت کنید ولی فتوسل پردهای فقط یک نقطه که عموماً از وسط به پایین درب آسانسور است را شامل میشود. نصب و راهاندازی آن سادهتر بوده و قیمت پایینتری نیز دارد.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی انواع فتوسل آسانسور پرداختیم. توجه کنید بهطورکلی فرآیند نصب هر دو نوع فتوسل ذکرشده چندان پیچیده نبوده ولی به لحاظ کارکرد همراه با امنیت تفاوت دارند. بهتر است در ساختمانهای پر رفتوآمد از نوع فتوسل پردهای برای آسانسورها استفاده شود که دقت بالاتری دارند.
منبع: elevation
آسانسور ما يك ساختمان ٦ طبقه ٦ واحدي و تنها ٢ سال است تحت بهره برداري قرار دارد ولي بطور ناگهاني فتوسل پردهاي ازكار افتاده آيا علت خاصي دارد يا كلا فتوسل زود خراب ميشود ضمنا فتوسل آن ترك ميباشد