مقایسه دستگاه تصفیه آب خانگی و فیلتر آب یخچال
تا به حال برایتان پیش آمده است که با عطشی شدید به سمت شیر آب بروید و پس از پر شدن لیوان با آکواریومی از ناخالصی و املاح رو به رو شوید؟ یا از لیوان آبی که از یخچالتان پر کردهاید، بو و مزه بسیار نامطبوعی حس کنید؟ اگر دچار چنین مشکلاتی هستید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را حتما مطالعه کنید.
در این مطلب به شرح دو روش رایج فیلتراسیون و تصفیه آب یعنی استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی و فیلتر آب یخچال و مقایسه دستگاه تصفیه آب خانگی و فیلتر آب یخچال پرداختهایم. با استادکار همراه باشید.
اهمیت تصفیه آب
یکی از داغترین بحثهای سالهای اخیر، موضوع نیاز آب شهری به تصفیه بوده است. بسیاری از شهروندان معتقدند که باید از یک روش فیلتراسیون برای آب آشامیدنی منزلشان استفاده کنند و برخی دیگر مطمئن نیستند که آیا آب لوله کشی شهری پس از تمیز شدن در تصفیه خانهها، باز هم نیاز به تصفیه بیشتر دارد یا خیر.
نکتهای که باید بدانید این است که آب در تصفیه خانهها از اضافاتی مثل شاخ و برگ درختان، ذرات معلق ریز مثل خاک، گل، شن و ماسه، ذرات معلق فوق ریز و در نهایت میکروارگانیزمهایی مثل انگل، باکتری و ویروسها کاملا تصفیه و پاکسازی میشود و آب نهایی کاملا پاکیزه و بهداشتی است. تنها چیزی که در این آب میماند، ناخالصیهای محلول در آب مثل سختی آب، ناخالصیهای حل شده در آب و … است. از آنجاییکه بخش زیادی از آب شهری، برای مصارفی غیر از آشامیدن مثل شست و شو، آبیاری و استحمام استفاده میشود، صرف هزینههای هنگفت برای تصفیه این ناخالصیهای باقیمانده، معمولا تصمیمی عاقلانه برای مسئولین شهرها نخواهد بود.
بنابراین با وجود اینکه تصفیه بیشتر آب در بیشتر اوقات ضروری نیست، در صورتی که امکان تهیه و استفاده از یک روش فیلتراسیون آب برای آب آشامیدنی منازل وجود داشته باشد، این کار قطعا کیفیت آب آشامیدنی را بالاتر خواهد برد و توصیه میشود. به خصوص برای افرادی که دچار برخی مشکلات سلامتی خاص مانند سنگ کلیه هستند این کار ضروری است.
دو روش رایج تصفیه آب، استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی و فیلتر آب یخچال هستند که در ادامه به معرفی هرکدام و مقایسه آنها خواهیم پرداخت.
دستگاه تصفیه آب خانگی
دستگاه تصفیه آب خانگی، دستگاهی است که از چند فیلتر مختلف برای جدا کردن و حذف ناخالصیها و آلایندههای آب استفاده میکند. این فیلترها میتوانند موانع فیزیکی و یا فرایندهای شیمیایی باشند.
فیلترهای مختلف تصفیه آب
برخی از فیلترهای رایج استفاده شده در دستگاههای تصفیه آب خانگی به شرح زیر هستند:
فیلتر پلی پروپیلن: این فیلتر از الیاف مصنوعی و فشرده پلی پروپیلن ساخته شده که املاح درشت آب آشامیدنی (مثل گل، شن و ماسه) را با به دام انداختن ذرات در منافذ ریزش، تصفیه میکند. این منافذ معمولا قطری حدود ۵ میکرون دارند.
فیلتر کربن اکتیو: این فیلتر از پوسته نارگیل یا زئولیت و یا کربن فعال خالص ساخته شده و کلر، گازهای شیمیایی، مواد آلی و بوی بد آب را از طریق خاصیت جذب سطحی تصفیه میکند .
فیلتر کربن بلاک: این فیلتر از کربن اکتیو معمولی فشردهتر بوده و کار آن را تکمیل میکند.
فیلتر ممبران: این فیلتر تمام املاح مفید و مضر موجود در آب آشامیدنی را تصفیه میکند.
فیلتر پست کربن: این فیلتر آب آشامیدنی را شیرین میکند.
فیلتر مینرال: این فیلتر املاح مفید مانند کلسیم، منیزیم و سدیم را که در مراحل قبلی از بین رفتهاند به آب آشامیدنی بر میگرداند .
فیلتر قلیایی کننده آب آشامیدنی: این فیلتر آب را یونیزه و قلیایی کرده و سطح PH آب را افزایش میدهد .
فیلتر اسمز معکوس: این فیلتر معمولا اصلیترین مرحله تصفیه آب خانگی بوده و از چندین لایه غشاء نیمه تراوا (یعنی پوستهای که تنها به برخی از مولوکولها و یونهای خاص اجازه عبور میدهد) که به دور یک لوله مرکزی پیچیده شدهاند، تشکیل شده است.
از آن جایی که ناخالصیهای آب، نمیتوانند از این غشا عبور کنند، در یک طرف غشا مانده و به سمت مجرای آب فاضلاب هدایت میشوند. آب خالص نیز از طرف دیگر غشا توسط لوله کشی به سمت ورودی آب میرود. فیلتر اسمز معکوس میتواند تا ۹۸% مواد معدنی حل شده و مواد آلی و کلوئیدی آب را حذف کند.
فیلتر لامپ یو وی: این فیلتر برای ضدعفونی کردن آب استفاده میشود.
دستگاههای تصفیه آب مختلفی در بازار موجود هستند که معمولا ترکیبی از فیلترهای بالا را در خود دارند. از آنجاییکه هر کدام از این فیلترها بخشی از عمل تصفیه را انجام میدهد، معمولا در دستگاه تصفیه آب خانگی از چند فیلتر مختلف استفاده میکنند و تنها به یک فیلتر بسنده نمیکنند. فیلترهای تصفیه آب هر کدام طول عمری متفاوت دارند که بسته به میزان استفاده و مقدار فیلتر استفاده شده نیز ممکن است کم یا زیاد شود.
فیلتر آب یخچال
بسیاری از یخچالهای دارای آب سرد کن، از ابتدا دارای یک فیلتر آب داخلی برای تصفیه آب ورودی به مخزن آب سرد هستند و آب لوله کشی را قبل از استفاده تصفیه میکنند. نوع این فیلتر بسته به برند و شرکت سازنده یخچال میتواند متفاوت باشد، اما بیشتر یخچالها از فیلتر آب کربن اکتیو استفاده میکنند. فیلتر کربن اکتیو هنگام عبور آب، ناخالصیها و آلایندههای آن مثل فلزات سنگین را در خلل و فرج خود جذب میکند و به این ترتیب بخشی از کثیفی آن را تصفیه میکند. فیلتر کربن اکتیو همچنین میتواند آثار کلر و در نتیجه طعم و بوی نامطبوع آن را از بین ببرد.
در صورتیکه یخچال دارای فیلتر داخلی نباشد، امکان نصب یک فیلتر آب بیرونی در پشت یخچال و یا ورودی آب نیز وجود دارد. فیلتر پشت یخچال در انواع مختلف در بازار موجود است.
عمر مفید فیلتر آب یخچال
عمر فیلترهای تصفیه آب یخچال، معمولا توسط یک نمایشگر مخصوص روی پنل یخچال یا با قرمز شدن چراغ فیلتر یخچال نشان داده میشود و توجه به آن و تعویض به موقع فیلتر اهمیت بسیاری دارد. بیشتر فیلترهای آب یخچال پس از گذشت ۶ ماه تا ۱ سال به تعویض نیاز دارند و پس از اشباع شدن فیلتر، بهتر است که تا قبل از نصب فیلتر جدید به هیچ عنوان از آب سرد و یخهای یخچال استفاده نشود.
مقایسه فیلتر آب یخچال و دستگاه تصفیه آب خانگی
با توجه به این که فیلترهای آب یخچال، معمولا تنها تعداد کمی از روشهای تصفیه را به کار میگیرند، بخش زیادی از ناخالصیها را تصفیه نمیکنند. بنابراین پیشنهاد ما استفاده از یک دستگاه تصفیه آب خانگی است. دستگاههای تصفیه آب خانگی معمولا ۳ تا ۶ روش فیلتراسیون را به کار میگیرند تا مطمئن شوند بیشتر ناخالصیهای آب آشامیدنی حذف و تصفیه شده است. همچنین در صورت استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی، شما میتوانید با یک شلنگ مخصوص، یک انشعاب از دستگاه به ورودی آب یخچال خود ایجاد کنید و آب سرد یخچال را نیز توسط همان دستگاه کاملا تصفیه کنید. در این صورت دیگر نیازی به تعویض فیلتر آب یخچال نیز نخواهد بود، زیرا آب در اصل به صورت تصفیه شده وارد مخزن آب سرد یخچال میشود.
البته باید در نظر داشته باشید که هزینه تعویض فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی و نگهداری و سرویس آن طبیعتا بالاتر خواهد بود. اما از آنجاییکه این هزینه صرف بهبود کیفیت آب آشامیدنی خانواده میشود، در بلند مدت اثرات بسیار مثبت و مفیدی بر سلامتی اعضای خانواده خواهد داشت.
جمعبندی
در این مقاله، ضمن معرفی دو روش دستگاه تصفیه آب خانگی و فیلتر یخچال، آنها را با یکدیگر مقایسه کردیم و در آخر به این نتیجه رسیدیم که تهیه یک دستگاه تصفیه آب خانگی مطمئنتر و در بلند مدت به صرفهتر خواهد بود. اگر شما نیز در زمینه استفاده از هرکدام این دو روش تجربهای دارید، حتما آن را با ما در میان بگذارید.