کندانسور یخچال چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟
کندانسور یخچال چیست؟ این پرسش موضوع اصلی این نوشتار است. در ادامه در مورد چیستی کندانسور و کاربردهای آن با شما صحبت خواهیم کرد. سعیمان بر آن است که تا حد امکان ساده و مختصر به توضیح این موارد بپردازیم و ابهامات و پرسشهای شما در راستای کندانسور یخچال را از بین ببریم. بنابراین اگر خواهان آن هستید که در مورد کندانسور یخچال بیشتر بدانید، تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.
تعمیر یخچال فریزر
- ✔تعمیر یخچال فریزر
- ✔تعمیر یخچال سایدبایساید
- ✔تعمیر یخچال فروشگاهی
- ✔تعمیر یخچال صندوقی
کندانسور یخچال چیست؟
کندانسور یخچال یکی از اجزای اصلی یخچال است که وظیفهی خنک کردن گاز مبرد یا همان گاز یخچال را بر عهده دارد. گاز مبرد، گازی است که سرمایش یخچال با استفاده از آن صورت میپذیرد. این گاز در یخچالهای قدیمیتر گاز فرئون بوده اما به سبب سمی بودن این گاز و همچنین تأثیر مخرب آن بر لایهی اوزون در یخچالهای جدیدتر از گازهای دیگری مانند ایزوبوتان به عنوان گاز مبرد استفاده میشود. همانطور که گفتیم سرد شدن فضای داخلی یخچال بستگی به سرد شدن گاز مبرد دارد و سرد شدن گاز مبرد نیز خود وابسته به کارکرد صحیح کندانسور است. اما پیش از آشنایی بیشتر با کاربردهای کندانسور بهتر است اشارهای مختصر به نحوهی کار یخچال داشته باشیم.
طرز کار یخچال و نقش کندانسور یخچال در آن
فرایند سرد شدن قسمت داخلی یخچال تماماً بستگی به سرد شدن مناسب گاز مبرد آن دارد. اما سوال این اینجاست که این گاز چگونه سرد میشود؟ گاز مبرد در حالتی وارد قطعهای به نام کندانسور میشود که با جذب گرمای قسمت داخلی یخچال، دچار افزایش دما شده است. به گاز مبرد در این حالت گاز داغ گفته میشود. پس از ورود گاز داغ به کندانسور، این قطعه از یخچال سبب کاهش دمای آن تا اندازهای خواهد شد که گاز به حالت مایع درآید و به اصطلاح کندانس شود. گاز مبرد که اکنون به شکل مایع است از یک لولهی مویی، که میتوان گفت کارکرد آن مشابه نوعی فیلتر است، عبور میکند و پس از آن وارد لولههای مارپیچی با قطر نسبتاً زیاد میگردد. به احتمال زیاد پیشتر این لولههای مارپیچ را پشت یخچالهای قدیمی مشاهده کردهاید.
این مایع که دمای آن اکنون بسیار پایین است، حین عبور از لولههای مارپیچی با جذب گرمای قسمت داخلی یخچال منبسط شده و مجدداً به حالت گاز داغ درمیآید. گاز داغ توسط قطعهای به نام کمپرسور، که معمولاً آن را به نام موتور یخچال میشناسند، از داخل لولههای مارپیچی به سمت کندانسور یخچال هدایت میشود تا بار دیگر در کندانسور خنک شده، به صورت مایع درآید و این فرایند به همین ترتیب ادامه پیدا کند.
آنچه گفته شد عملکرد کلی یخچال، برای خنک کردن قسمت داخلی یخچال را شرح میدهد. همانطور که ملاحظه میکنید در این فرایند کندانسور یخچال یکی از مهمترین کارها برای خنک کردن قسمت داخلی یخچال و موادغذایی موجود در آن، یعنی خنک کردن گاز مبرد، را انجام میدهد و به همین سبب در صورتیکه به هر دلیلی خراب شده یا به درستی کار نکند، عملکرد صحیح یخچال نیز به کلی دچار اختلال خواهد شد.
انواع کندانسور یخچال
پس از آشنایی با طرز کار کندانسور یخچال در این قسمت به معرفی انواع کندانسور خواهیم پرداخت:
۱- کندانسور هوایی
این نوع کندانسور به دو صورت ایستاده و فندار طراحی شده است.
کندانسورهای فندار که به آنها کندانسورهای خوابیده نیز گفته میشود، برای خنک کردن گاز داغ نیاز به یک فن خنککننده دارند. از این نوع کندانسور در آبسردکنها، یخچالهای ویترینی و موارد مشابه استفاده میشود.
۲- کندانسور آبی
این نوع کندانسور یخچال که خود در سه نوع پوسته لولهای، پوسته کویلی و دولوله ساخته میشود، با استفاده از آب گاز داغ را خنک کرده و آن را به شکل مایع درمیآورد.
۳- کندانسور تبخیری
کندانسور تبخیری با استفاده از ترکیبی از جریان آب و هوا گاز داغ را خنک میکند.
- برای آشنایی با ترموفیوز یخچال کلیک کنید.
نکاتی برای نگهداری از کندانسور یخچال
گاز داغ هنگام وارد شدن به کندانسور دمایی بالاتر از دمای محیط دارد و باید هم چنین باشد. بالاتر بودن دمای گاز داغ نسبت به دمای محیط باعث میشود تا طبق قانون انتقال دما، که بر اساس آن گرما از فضایی با دمای بالاتر به فضایی با دمای پایینتر منتقل میشود، حرارت گاز داغ موجود وارد شده به کندانسور یخچال به محیط اطراف آن منتقل شود. به همین سبب است که همواره توصیه میشود تا یخچال را در مکانی قرار داد که دارای دمای زیادی نباشد. علاوه بر قرار دادن یخچال در فضایی دور از منابع تولید گرما باید توجه داشت که فاصلهی یخچال تا دیوار به اندازهای باشد که فرایند انتقال دما به خوبی صورت پذیرد. حداقل فاصلهی یخچال تا دیوار بایستی ۳۰ سانتیمتر باشد.
چنانچه به علت کار کردن یخچال در دراز مدت، روی سطح خارجی کندانسور با جرم، گرد و غبار و … پوشیده شود، فرایند انتقال دما و خنک شدن گاز مبرد دچار اختلال خواهد شد. به همین سبب لازم است تا هر چند وقت یک بار نسبت به تمیز کردن کندانسور یخچال اقدام شود. یکی از بهترین روشها برای تمیز کردن کندانسور استفاده از جاروبرقی برای مکش موادی است که روی آن را پوشاندهاند.