از سیر تا پیاز سیستم گرمایش از کف + مزایا و معایب این سیستم
کم کم وقت آن رسیده به فکر سیستم های جدیدتر گرمایشی منزل باشیم. بخاری ها و شوفاژها را فراموش کنید، دنیای امروز دنیای گرمایش از کف است. یکی از شاخصه های اصلی یک منزل مدرن، سیستم های گرمایشی و سرمایشی آن است. یک خانه هرچقدر هم شیک و با متریال مناسب ساخته شده باشد اگر سیستم گرمایش و سرمایش قدیمی داشته باشد، نمی تواند یک منزل مدرن ارزیابی شود. به همین دلیل است که فعالین صنعت ساختمان سازی، همواره دنبال سیستم های جدید گرمایش و سرمایش هستند. در این گفتار ما به فواید سیستم گرمایش از کف و همچنین مضرات سیستم گرمایش از کف اشاره خواهیم کرد تا راحت تر در مورد نصب این قضیه تصمیم گیری کنید.
معرفی سیستم گرمایش از کف
مدرنترین و یکی از بهترین سیستم های گرمایش منزل، سیستم گرمایش از کف است. این سیستم که رفته رفته جای خود را بین سیستم های دیگر گرمایشی منازل و حتی ادارات و مکان های تجاری باز کرده، راندمان مناسبی دارد و انتظار می رود در آینده نزدیک به صورت کامل جای سیستم های امروزی را بگیرد. اگر شما هم منزلی دارید که از سیستم های گرمایشی قدیمی تر بهره برده و تصمیم دارید این سیستم را تغییر دهید، سیستم گرمایش از کف برای شما طراحی شده است.
البته که این سیستم مانند تمام سیستم های گرمایشی / سرمایشی معایب و مشکلاتی هم دارد. به همین دلیل در این مطلب بررسی دقیقی خواهیم داشت روی گرمایش از کف مزایا و معایب آن. این بررسی به شما کمک خواهد کرد تصمیم منطقی و مقرون به صرفه تری درباره سیستم گرمایشی منزل یا حتی محل کار و کسب خود بگیرید. شاید تا به حال نام سیستم گرمایش از کف به گوش تان نخورده باشد؛ اما اگر در فکر ساخت خانه ای جدید و یا بازسازی اساسی منزلتان هستید، به شما پیشنهاد می کنیم تا قبل از هر اقدامی، این مقاله را مطالعه کنید. عبور لوله های گرم آب از کف خانه، گزینه ایده آلی برای خیلی هاست.
مزایای این روش گرمایشی به طور خلاصه واضح و روشن است:
- ایجاد گرمای یکنواخت، کاهش مصرف انرژی و طبیعتا حذف رادیاتورها از منزل که نتیجتا باعث حذف گرده و دوده از منزل می شود.
- سیستم گرمایش از کف (Underfloor heating ) که به اختصار UFH نامیده می شود، سیستمی مقرون به صرفه برای هر منزلی است.
- به لطف خلاقیت مهندسان، این سیستم جدید و مدرن به دنیا عرصه شده که فواید فراوانی هم دارد.
- با بهره گیری از سیستم گرمایش از کف، در هزینه ها صرفه جویی فراوانی می شود.
انواع مختلف سیستم گرمایش از کف:
-
سیستمهای رطوبتی:
به کارگیری لوله های استاندارد یا کوچک مملو از آب که توسط پمپ گرمایشی تامین می شود. این گرما از طریق این لوله ها منتقل شده و کف زمین در نقش یک رادیاتور بزرگ عمل می کند.در این سیستم، آب توسط منابع گرمایشی خانه شما (آبگرم کن و یا پمپ گرماساز) تامین می شود و به لوله هایی که در کف خانه قرار گرفته اند منتقل می شود. سیستم رطوبتی معمولا با آب ۵۰ درجه تامین شده توسط آبگرم کن و یا حتی آب ۳۵ درجه سانتی گراد کار می کنند. اما سیستم رادیاتوری معمولا با دمای ۷۰ تا ۹۰ درجه سانتی گراد کار می کنند که دراینجا می توان میزان صرفه جویی درمصرف سوخت را به وضوح دریافت.
بیشتر بدانید بازسازی خانه قدیمی بدون تخریب
ایزوگام، قیرگونی و عایقکاری
- ✔نصب و عایقبندی انواع ایزوگام
- ✔نصب ایزوگام پشت بام
- ✔نصب ایزوگام دیوارها و کف
- ✔قیرگونی و عایقکاری
-
سیستمهای الکتریکی:
سیستمی که در آن گرمایش از کف در یک اتاق یا چند اتاق اعمال می شود. با توجه به هزینه بالای سیستم الکتریکی، این روش در پروژه های بزرگ به کار نمی رود. در این سیستم، سیم های الکتریکی این گرما را تامین می کنند. قیمت و مدت زمان پیاده سازی این سیستم ارزان تر از سیستم رطوبتی است ولی هزینه گرمایش الکتریکی گران تر از هزینه گرمایش با سیستم رطوبتی خواهد بود.
یعنی اگرچه هزینه پیاده سازی سیستم رطوبتی گرانتر از سیستم الکتریکی است ولی گرمایش با سیستم رطوبتی تقریبا نصف سیستم الکتریکی هزینه دربر خواهد داشت.سیستم گرمایش از کف الکتریکی تنها سطح زمین را گرم می کند و به همین خاطر برای فضاهای کوچک مثل حمام که پنجره های زیادی هم ندارد، ایده آل است. سیستم الکتریکی معمولا ۲۰۰ وات برای هرمتر معکب استفاده می کند. یعنی برای یک اتاق با ۲۰ متر مربع، میزان استفاده الکتریسیته ۴کیلووات درساعت است.
سیستم گرمایش از کف در خانه های درحال استفاده:
مشکل پیاده سازی سیستم گرمایش از کف در خانه این است که این سیستم فضای زیادی می خواهد. در گذشته، ۲۰ میلی متر عایق بندی، زیر سیستم گرمایش از کف، کافی بود اما دردهه ۱۹۹۰، این عدد به ۵۰ میلی متر رسید و درحال حاضر به ۱۰۰ میلی متر عایق بندی در کف منازل برای استفاده از این سیستم نیاز است. پس از عایق بندی، حدودا ۷۵ میلی متر ارتفاع کفپوش است و بدین ترتیب ارتفاع کف منزل ۲۰۰ میلی متر بالاتر می آید که در بسیاری از منازل که سقف کوتاهی دارد، گزینه خوبی نیست. به علاوه با ۲۰ سانتی متر بالا آمدن کف منزل، ممکن است لازم باشد تا درها و چهارچوب درها را نیز عوض کرد.
سیستم گرمایش از کف درخانه های درحال ساخت:
در بسیاری از خانه های درحال ساخت، این سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. عایق بندی کف، نکته ای حیاتی است و ارتفاعی حدودا ۱۰۰ میلی متری را به خود اختصاص می دهد. در طبقات بالاتر، عایق بندی ۵۰ میلی متری هم کافی خواهد بود. سیستم گرمایش از کف، در حقیقت یک سیستم منطقه ای است که هر اتاق لوله کشی مجزایی دارد. در نتیجه می توان دمای هر اتاق را به صورت مستقل تنظیم کرد
سیستم گرمایش از کف کم ارتفاع:
اخیرا برخی سیستمهای گرمایش از کف با ارتفاع کم به بازار آمده اند که ارتفاع تقریبی این سیستم بین ۱۵ تا ۴۰ میلی متر، شامل عایق بندی و کفپوش است. این سیستمها اگرچه خوب کار می کنند ولی سیستمهایی که عایق بندی بیشتری دارند، قطعا عملکرد بهتری خواهند داشت. در سیستمهای گرمایش از کف با ارتفاع کم، از لوله های باریکتری استفاده می شود و در نتیجه حرارت بیشتری تولید می شود. نتیجه این می شود که کف زمین سریع تر از سیستمهای عادی گرمایش از کف، گرم و خنک می شود.
ساختار کلی سیستم گرمایش از کف:
اگر بخواهیم ساختار اجزای مورداستفاده در سیستم گرمایش از کف را به ترتیب نام ببریم، این اجزا عبارتند از:
۱-عایق بندی
۲- ریل قرار گرفتن لوله ها
۳-لوله ها
۴- مواد تقویتی (که در بسیاری از موارد مورد نیاز نیست)
۵-کفپوش (معمولا با ارتفاع ۷۰ میلی متر)
هزینه تقریبی سیستم گرمایش از کف:
نمی توان قیمت دقیقی برای راه اندازی این سیستم در خانه ارائه کرد. عموما هرچه مساحت خانه بزرگترباشد، هزینه کمتر می شود. اما به صورت تقریبی، هزینه راه اندازی سیستم گرمایش از کف در یک خانه ۸۰ متر مربعی، حدود ۱۱ پوند انگلیس برای هرمتر مربع است ولی برای راه اندازی سیستم گرمایش از کف در یک اتاق ۱۰ متر مربعی، درازای هر مترمربع باید ۴۰ پوند پرداخت کنید.
تعمیر و سرویس پکیج
- ✔تعمیر پکیج دیواری و زمینی
- ✔نصب و راه اندازی پکیج
- ✔سرویس کامل پکیج
- ✔لوله کشی و تعویض قطعات پکیج
نکاتی که باید مدنظر قرارداد:
۱-سیستم گرمایش الکتریکی می خواهید یا رطوبتی؟:
نصب و پیاده سازی سیستمهای الکتریکی ارزان تر هستند و سیستمهای رطوبتی در طول مدت به صرفه تر خواهند بود. اگر برای یک اتاق یا فضای کوچک به دنبال پیاده سازی این سیستم هستید، به سراغ سیستم الکتریکی بروید ولی برای فضاهای بزرگ، از سیستم رطوبتی استفاده کنید.
۲-با کمک یک کارشناس بهترین لوله ها را انتخاب کنید
با بهره گیری از اطلاعات یک کارشناس، دقیقا محاسبه کنید که به چه میزان گرما در منزل نیاز دارید، استفاده از کدام سیستم گرمایش از کف برای شما مناسب تر است و با بهره گیری از دانش او، لوله های مناسبی را انتخاب کنید؛ شاید لازم باشد که ترکیبی از لوله های پلاستیکی و آلومینیومی برای این کار برگزینید. تنوع زیادی وجود دارد و استفاده از لوله های ترکیبی به مراتب گران تر است. اما دوام این لوله ها بیشتر و راندمانشان بالاتر است.
۳- انتخاب دقیق سیستم عایق بندی:
درحالت عادی سیستم عایق بندی کف خانه ها بین ۶۰ تا ۷۵میلی متر ضحامت دارد و متشکل از شن و ماسه و سیمان است و گاهی از مواد تقویتی فیبروشیشه هم استفاده می شود. ارتفاع لایه عایق موردنیاز در کف منزل و جنس آن را با کارشناس پیاده سازی سیستم گرمایش از کف منزلتان دقیقا چک کنید. برای این کار باید کفپوشی از شن وماسه و سیمان به قطر۶۰ تا۷۵میلی متر مورد استفاده قرار گیرد و گاهی از تقویت فیبر-شیشه ای نیز استفاده می شود.
این کفپوش در حکم یک رادیاتور عمل می کند و بهره گیری از این ضخامت باعث می شود که دوتا سه ساعته اتاق گرم یا سرد شود. گزینه دیگر کفپوش flow است که ارتفاع ۴۰ میلیمتری از این کفپوش کافی خواهد بود و فضای اتاق با بهره گیری از این کفپوش درکمتر از یک ساعت گرم می شود. این کفپوش رسانایی گرمای بالاتری نسبت به ماسه و سیمان دارد و باریکتر و سبکتر است.
۴-انتخاب کفپوش مناسب:
کاشی، سنگ وچوب انواع کفپوشهایی هستند که می توانید برای منزلتان انتخاب کنید. چوب به دلیل عایق بودن، راندمان گرمایشی را کاهش می دهد ولی پروفیلهای باریک چوب می توانند گزینه مناسبی برایتان باشند.
۵- تعیین بهترین منبع تامین گرما:
بهترین منبع تامین گرما، بستگی به جنس کفپوشی دارد که استفاده می کنید. به عنوان مثال وقتی کفپوش باریکی را مورد استفاده قرار می دهید، دیگ بخار یا پمپ گرمایشی گزینه های ایده آلی برای تامین گرمایش منزل شما هستند. اما اگر از کفپوش ضخیم ماسه و سیمان استفاده می کنید، پمپ گرمایشی گزینه بهتری است.
بازسازی خانه و ساختمان
- ✔بازسازی و تعمیرات ساختمان
- ✔مرمت بنا و تمام خدمات بنایی ساختمان
- ✔تخریب و بازسازی انواع دیوار و کف
- ✔خدمات بازسازی خانه، آپارتمان و واحدهای تجاری
مزایای استفاده از سیستم گرمایش از کف:
همانطور که در ابتدا گفتیم این سیستم فواید زیادی دارد و همین مسئله باعث محبوبیت آن روز به روز افزایش پیدا کند. مهمترین فواید سیستم گرمایش از کف را می توان موارد زیر برشمرد:
- جذب گرما از کف پا بهترین راه برای گرم کردن اصولی و مطلوب بدن انسان است. به همین دلیل در گذشته توصیه می شد در منزل جوراب بپوشیم. این سیستم با گرم کردن کف منزل به افزایش این گرمایش کمک زیادی می کند.
- سیستم گرمایش از کف هیچ فضایی در منزل شما اشغال نمی کند. اگر شما هم در یک آپارتمان نقلی زندگی می کنید حتما ترجیح می دهید که از هر متر مربع آن استفاده بهینه کنید. حذف بخاری یا رادیاتور، فضای بیشتری در اختیار شما قرار می دهد. از آنجا که این سیستم کاملا درکف خانه جای می گیرد، درنتیجه فضای دیوارها خالی می شود و می نوانید با خیالی راحت طرح های مدنظرتان را درخانه پیاده سازی کنید. و با دستی باز از نظرات یک طراح داخلی مناسب برای منزلتان بهره ببرید.
- مصرف انرژی در سیستم گرمایش از کف بسیار بهینه است. این سیستم در صورتی که به خوبی اجرا و به صورت دوره ای سرویس شود، صرفه جویی چشمگیری در مصرف سوخت خواهد داشت. گرمای تولید شده توسط این سیستم هم ماندگاری بسیار بالایی دارد.
- با وجود سیستم گرمایش از کف، گرمای تولید شده به صورت یکنواخت در سطح منزل توزیع می شود. برخلاف وسایلی مثل بخاری و شوفاژ هروقت از بیرون وارد منزل شوید، لازم نیست خودتان را به وسیله گرمایشی منزل نزدیک کنید تا گرم شوید. بزرگترین مزیت استفاده از سیستم گرمایش از کف این است که گرما از پائین به بالا منتقل می شود و این برعکس سیستم گرمایش رادیاتورهاست. این بدان معناست که با بهره گیری از سیستم گرمایش از کف، اتاق سریعتر گرم می شود. به علاوه این باعث می شود تا حرارت در بخشهای نزدیک به سقف هدر نشود و از آنجا که کل کف خانه گرم می شود، دمای ایده آل برای ساکنین اتاق فراهم می شود.
- سیستم گرمایش از کف نسبت به سایر سیستم های گرمایشی به خصوص بخاری های گازسوز به مراتب ایمن تر است. خطراتی مثل گاز گرفتی، نشتی گاز، آتش سوزی و سوختگی بر اثر برخورد با وسیله گرمایشی در سیستم گرمایش از کف عملا حذف شده اند و این یکی از مهمترین فواید سیستم گرمایش از کف است.
- منازلی که از سیستم گرمایش از کف استفاده می کنند، همواره تمیزتر از منازلی هستند که از سیستم هایی مثل بخاری گازی و رادیاتور استفاده می کنند.
- اگر یک سیستم گرمایش از کف به صورت اصولی نصب و راه اندازی شود و به خوبی سرویس دوره ای شود، عمر به مراتب طولانی تر از سایر سیستم ها خواهد داشت.می توان دمای ترموستات اتاق را یک یا دو درجه سانتی گراد کمتر از دمای سیستم رادیاتوری تنظیم کرد و باز هم اتاق دمای دلنشینی خواهد داشت
- بخاری های گازی و حتی رادیاتورها، هوای داخل منزل را سنگین می کنند. سیستم گرمایش از کف این مشکل را برای شما ایجاد نخواهد کرد.
- استفاده از سیستم گرمایش از کف به علاوه باعث صرفه جویی فراوانی در مصرف انرژی و در نتیجه کمتر شدن رقم قبوض پرداختی منزل می شود.با هدر نرفتن گرما، در حقیقت در مصرف سوخت نیز صرفه جویی می شود. محاسبه دقیق تفاوت هزینه ها کار سختی است ولی به طور میانگین، هزینه سوخت موردنیاز برای سیستم گرمایش از کف به مراتب کمتر از سیستم رادیاتور وشوفاژ است.
- درهنگام بازسازی منازل، می توانید از سیستم گرمایش از کف بهره ببرید واین کار خیلی سختی نخواهد بود. سیستم گرمایش از کف، این امکان را برای شما فراهم می کند تا بتوانید از کفپوشهای مختلفی برای منزل بهره بگیرید. البته توصیه می شود که قبل از نصب کفپوشهای نهایی، سیستم گرمایش از کف را دست کم برای دوهفته استفاده کنید (بعد از زمان خشک شدن کفپوش سیمانی) و بعد اجازه بدهید تا سیستم سرد شود. کفپوشهایی از جنس سرامیک، سنگ ویا سنگ مرمر ایده آل ترین نوع کفپوشها هستند.
- اگر درفصول سرد از سیستم گرمایش ازکف، برای گرم کردن منازل استفاده می شود، در فصول گرم تابستان هم می توانید با متصل کردن کولر آبی به این سیستم، فضای خانه را خنک کنید.
معایب سیستم گرمایش از کف
در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم که این سیستم مانند تمام سیستم های گرمایشی / سرمایشی دارای ایراداتی هم هست. اما گرمایش از کف چه معایبی دارد؟ مهمترین معایب گرمایش از کف را می توان موارد زیر دانست:
- با استفاده از سیستم گرمایش از کف نمی تواند به سرعت منزل خود را گرم کنید. این سیستم برای رسیدن به حداکثر توان خود نزدیک به دو روز زمان نیاز دارد.
- ممکن است برخی افراد نسبت به گرم شدن کف پایشان حساس باشند. گرم شدن کف منزل ممکن است برای خانواده هایی که نوزاد یا کودک خردسال دارند هم خوشایند نباشد و مشکلاتی ایجاد کند.
- گفتیم که این سیستم طول عمر زیادی دارد اما در عین حال باید این نکته را مدنظر داشته باشید که سرویس و تعمیر بخشی از سیستم گرمایش از کف مستلزم هزینه، وقت و دردسر زیاد خواهد بود.
- از دیگر مضرات سیستم گرمایش از کف اینکه اگر پوشش کف منزل شما فرش باشد، ممکن است گرمای دائمی به فرش شما آسیب برساند. همچنین گرد و غبار روی فرش در اثر گرمای مداوم به سمت بالا حرکت خواهد کرد.
نتیجهگیری
بسیار بعید است که بتوانیم به راحتی تعیین کنیم که سیستم گرمایش از کف مطلوب است یا نه. همانطور که احتمالا با مطالعه این مطلب نتیجه کرده اید، مقرون به صرفه و مناسب بودن استفاده از این سیستم کاملا به شرایط خانه شما بستگی دارد. مهندسین ساختمان و همچنین کارشناسان بخش انرژی توصیه می کنند از این سیستم استفاده کنید اما شکی نیست که برای استفاده از آن باید شرایطی که گفته شد فراهم باشد.
البته لازم به ذکر است که برخی معایبی که برای سیستم گرمایش از کف بیان شد، با استفاده از وسایل با کیفیت و همچنین کمک گرفتن از متخصص مجرب، کاملا قابل رفع شدن هستند. همچنین ممکن است برخی افراد خانواده شما با گرم شدن کف منزل عادت نداشته باشند و بعد از مدتی استفاده از این سیستم، به راحتی با آن کنار بیایند و مشکلی با گرم شدن کف پای خود نداشته باشند.