رنگکاری چوب : آموزش، نکتهها و ترفندها
اثاثیه چوبی زیبایی هر خانهای را دوچندان مینمایند. چوبی که بهطور مناسب رنگکاری شده باشد بهآسانی با فضای خانه و دکوراسیون آن ترکیب میشود. اگر پیشازاین هرگز رنگکاری چوب را تجربه نکردهاید یا روش انجام آن را از یاد بردهاید، این مقاله شما را با ترفندهای رنگکاری چوب آشنا میکند. خبر خوب این است که رنگ کردن اثاثیه چوبی کار سختی نیست و در پایان اجرای این آموزش یک وسیله چوبی با رنگآمیزی زیبا خواهید داشت.
انواع روشهای رنگکاری چوب
عمدتاً دو نوع رنگ برای رنگکاری چوب استفاده میشود:
-
رنگ معمولی
رنگ معمولی غلیظ است و سطح چوب را کاملاً میپوشاند بهطوریکه طرح چوب از زیر آن دیده نمیشود. لازم است رنگ معمولی روی یک سطح بتونهکاری شده اعمال شود.
-
رنگ استِین
رنگ استین رقیقتر از رنگ معمولی است و لازم نیست روی سطح بتونهکاری شده اعمال شود. این نوع رنگ جذب بافت چوب میشود و به علت نیمه شفاف بودن، طرح و نقوش چوب پس از رنگآمیزی با رنگ استین بهخوبی دیده میشود.
وسایل موردنیاز برای رنگکاری چوب با رنگ معمولی
- یک قطعه وسیله چوبی
- کاغذ سنباده
- بتونه
- رنگ
- قلممو
- رول رنگآمیزی
- روزنامه یا نایلون برای پوشاندن محل رنگآمیزی
مرحله اول
اگر در داخل خانه رنگکاری چوب را انجام میدهید لازم است سطح زمین و محیط اطراف را با روزنامه یا نایلون بپوشانید تا وسایل شما آغشته به رنگ نشوند. وسیله چوبی که قصد رنگآمیزی آن را دارید بهخوبی تمیز نمایید.
مرحله دوم
با کاغذ سنباده بهآرامی روی سطح وسیله چوبی بکشید تا سطح آن کاملاً صاف شود. سپس گردوغبار ایجادشده بر روی آن را با یک پارچه نمدار تمیز پاککنید.
مرحله سوم
برای پر کردن خلل و فرجهای سطح چوبی یک لایه بتونه روی آن بمالید. بتونه باعث صاف و یکدست شدن سطح وسیله چوبی میشود و کمک میکند رنگ بهتر روی چوب بنشیند. اجازه دهید وسیله چوبی آغشته به بتونه برای یک ساعت در هوای آزاد بماند تا خشک شود.
مرحله چهارم
از رول برای رنگآمیزی وجوه بزرگتر وسیله چوبی و قلممو برای وجوه کوچکتر آن استفاده نمایید. اجازه دهید لایه اول رنگ خشک شود سپس با یک قلمموی تمیز لایه دوم رنگآمیزی را شروع کنید. برای داشتن یک رنگکاری چوب زیبا و یکدست اعمال حداقل دو لایه رنگ ضروری است.
وسایل موردنیاز برای رنگکاری چوب با استین
- یک قطعه وسیله چوبی رنگ نشده
- مایع آستری
- رنگ دلخواه مخصوص چوب نیمه شفاف (Stain)
- لایه محافظ پلی اورتان
- قلممو
- دستمال سفید تمیز
نکته مهم: توجه داشته باشید که رنگ و جنس آستر و رنگ چوبی با هم سازگار باشند.
مرحله اول
پیش از شروع کار اطمینان حاصل کنید وسیله چوبی شما خشک و تمیز است. با کمک سمباده سطح چوب را تا جای ممکن صاف نمایید سپس با آغشته کردن وسیله چوبی به مایع آستر چوب کار رنگآمیزی را آغاز کنید.
مقدار کمی از مایع آستر را با یک قلمموی تمیز به قسمت کوچکی از قطعه چوبی بزنید. اگر آستر بهخوبی جذب چوب شد، باقی وسیله چوبی را نیز به آن آغشته کنید. بسیاری از افراد مرحله آستری زدن را حذف میکنند. اما این مرحله اهمیت زیادی دارد زیرا باعث یکدست شدن سطح چوب و پر شدن خلل و فرجهای آن میشود. درنتیجه میزان رنگ نهایی استفادهشده کاهش مییابد و رنگ یکدستتر و زیباتر روی چوب مینشیند.
۵ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا آستری جذب چوب شود. سپس یکپارچه سفید و تمیز را روی سطح چوب بکشید تا اضافه مایع آستری پاک شود.
مرحله دوم
برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن لازم است ظرف دو ساعت پس از آغشته کردن قطعه چوبی به آستری، آن را رنگآمیزی کنید. فراموش نکنید که اگر آستری از جنس روغن است، رنگ چوب نیز باید روغنی باشد.
رنگ چوب را با یک قلمموی بزرگ آزادانه و در یک جهت ثابت روی سطح چوب بکشید. مطمئن شوید که قطرات رنگ را از روی سطح چوب با قلممو میگیرید زیرا وجود این قطرهها باعث ایجاد ناهماهنگی در سطح رنگشده میشود. هر بار یک وجه وسیله چوبی را رنگآمیزی کنید.
رنگآمیزی و حرکت قلممو را با حوصله انجام دهید تا رنگکاری چوب زیباتری داشته باشید.
مرحله سوم
بین ۵ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا رنگ جذب چوب شود. هرچقدر رنگ بیشتری به چوب جذب شود کار نهایی عمیقتر و تیرهتر میشود. با کمک یک پارچه سفید و تمیز رنگ اضافی را از روی سطح چوب پاک کنید.
اجازه ندهید هیچ رنگ اضافی روی سطح چوب باقی بماند زیرا پس از خشک شدن سطح آن را ناهموار خواهد کرد. این فرایند را برای تمام وجههای وسیله چوبی تکرار کنید.
قطعه چوبی را برای حداقل ۸ ساعت در معرض هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. اگر مایلید وسیله چوبی شما کمی تیرهتر به نظر برسد، این مراحل را از ابتدا تکرار کنید.
مرحله چهارم
پس از خشک شدن کامل وسیله چوبی وقت آن میرسد که یک لایه محافظ روی آن بکشید. به یاد داشته باشید که جنس لایه محافظ باید با جنس آستری و رنگ چوب هماهنگ باشد.
اگر مایع آستری و رنگ بر پایه آب است، لایه محافظ نیز باید بر پایه آب باشد. در این مثال از پلی اورتان استفادهشده است.
مایع پلی اورتان را با تکهای چوب هم بزنید تا بهخوبی یکدست شود. از یک تکه فوم برای آغشته کردن سطح چوب به پلی اورتان استفاده نمایید. تلاش کنید که یک لایه محافظ یکپارچه روی چوب ایجاد کنید. سپس اجازه دهید تا پلی اورتان برای ۳ تا ۴ ساعت خشک شود.
پسازآن با کاغذ سنباده خیلی نرم روی سطح چوب بکشید و یک دور دیگر پلی اورتان را به آن آغشته کنید. سپس اجازه دهید لایه محافظ برای ۴۸ ساعت در هوای آزاد بماند تا کاملاً خشک شود.
سخن پایانی
از رنگ معمولی و رنگ استین میتوانید برای رنگآمیزی مبلمان و وسایل چوبی خود استفاده نمایید فقط کافی است وسایل لازم برای رنگکاری چوب را تهیهکرده و باحوصله مراحل گفتهشده در این مقاله را اجرا نمایید.
اگر در زمینه رنگکاری چوب صاحبتجربه هستید نظرات و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
نجاری و تعمیرات چوب
- ✔تمامی خدمات نجاری و ساخت سازه های چوبی
- ✔طراحی ساخت و نصب سرویس های چوبی
- ✔طراحی و ساخت کمد دیواری، سرویس خواب، بوفه، دراور، ویترین، میز، صندلی
- ✔تعمیر و نصب انواع مصنوعات چوبی