خواب رفتن دست و پا ؛ از علل ایجاد تا زنگ خطر ۱۳ بیماری
بیشتر وقتها احساس بیحسی و سوزن شدن در دست و پا دارید و بارها خواب رفتن دست و پایتان را تجربه کردهاید؟ بهتر است هر چه زودتر با بیماریها و آسیبهایی که میتوانند دلیل خواب رفتن دست و پا باشند، آشنا شوید و مشکلات احتمالی را برطرف کنید. در این پست استادکار ۱۳ دلیل خوابیدن و کرختی دست و پا را معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
کدام بیماریها باعث خواب رفتن دست و پا میشوند؟
بدن انسان را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
- سیستم عصبی مرکزی که شامل مغز و نخاع است.
- سیستم عصبی محیطی که مغز و نخاع و سایر بخشها را به یکدیگر متصل میکند و شامل قسمتهایی از بدن مانند اندامها، پوست و عضلات است.
دردها و آسیبهای نوروپاتی محیطی نوعی آسیب عصبی هستند که به سیستم محیطی بدن صدمه میزنند. بیحسی و یا خواب رفتن دست و پا هم یکی از همین آسیبها است. ۶۰% افراد دیابتی دچار بیحسی و خواب رفتن دست و پا میشوند. همچنین مصرف الکل در سنین جوانی هم میتواند یکی از دلایل آسیبهای عصبی باشد. با این وجود گاهی کرختی و بیحسی دست و پا هیچ علت خاصی ندارد. در ادامه ۱۳ عاملی که موجب خواب رفتن دست و پا و کرختی آن میشوند را معرفی میکنیم:
۱- کمبود ویتامینها و مواد معدنی
همانطور که کمبود پتاسیم و منیزیم باعث بیخوابی می شود، اعصاب بدن شما برای سلامت خود به ویتامین B12 نیاز دارند و کمبود این ویتامین میتواند دلیلی برای خواب رفتن دست و پا ، بیحسی و سوزن سوزن شدن دست و پا باشد. سایر علائم مربوط به کمبود ویتامین B12 عبارت است از:
- ضعف و خستگی
- زرد شدن رنگ پوست
- مشکل در حفظ تعادل حین راه رفتن
- توهمات
- دشواری در تمرکز و فکر کردن
۲- عوارض دارویی
برخی از داروها باعث ایجاد بیحسی و خواب رفتن دست و پا میشوند مانند:
- آنتی بیوتیکها شامل مترونیدازول (Flagyl)، نیتروفورانتوئین (Macrobid) و فلوروکینولونها (Cipro)
- داروهای ضد سرطان شامل سیس پلاتین و وین کریستین
- داروهای ضد انعقاد یک مثال فنوتیئین (دیلانتین)
- داروهای قلبی یا فشار خون شامل آمیودارون (نکسسترون) و هیدرازین (Apresoline)
۳- دیسکها و ضایعات نخاعی
دیسکها مثل کوسنهای نرمی هستند که مهرههای ستون فقرات را از هم جدا میکنند. هر گونه شکاف یا آسیب در دیسک مثل فتق یا جابهجایی دیسک، فشار بیشتری روی اعصاب و ستون فقرات شما وارد میکند که خودش را به صورت خواب رفتن دست و پا ، بیحسی یا ضعف و درد در دست و پا نشان میدهد.
۴- سندروم رینود
سندروم رینود باعث میشود که رگهای خونی شما تنگ شده و خون کافی به بعضی از قسمتهای بدن مثل دست و پا نرسد. افراد مبتلا به این بیماری اغلب زمانی که تحت استرس هستند در دست و پا، بینی و.. احساس سرمای شدید میکنند.
۵- تونل کارپ
تونل کارپ یک گذرگاه در مچ دست است که اعصاب سه انگشت دست شما (اشاره، انگشت میانی و شصت) را درگیر میکند. اگر به صورت یکنواخت و طولانی مدت کارهایی مثل تایپ کردن و یا کار در خط تولید (مونتاژ) را انجام دهید ممکن است باعث خواب رفتگی و بیحسی و حتی درد در دست یا انگشتان شود.
۶- اسپوندیلوز گردن
اسپوندیلوز سرویکس نوعی از آرتریت است که روی دیسکهای گردن اثر میگذارد. در اثر فرسایش طولانی مدت استخوان، مهرههای آسیب دیده روی اعصاب نواحی دیگر فشار آورده و باعث بیحسی و خواب رفتن دست و پا، بازو و انگشتان میشوند. اکثر افراد مبتلا به اسپوندیلوز سرویکس علائم خاصی ندارند ولی برخی ممکن است احساس درد و سفتی در گردن را تجربه کنند. این وضعیت همچنین ممکن است باعث مشکلات دیگری شود. نظیر:
- ضعف در بازوها، دستها و پاها
- سردرد
- سر و صدای گردن (وقتی گردن خود را حرکت میدهید)
- از دست دادن تعادل
- اسپاسم عضلانی در گردن یا شانه
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه
۷- کیست گانگلیون
کیست گانگلیون در مچ دست، تاندونها یا مفاصل دست تشکیل شده و میتواند تا یک اینچ یا بیشتر رشد کند. اگر این کیستها به عصب مجاور فشار بیاورند میتوانند باعث ایجاد بیحسی، درد یا ضعف در دست شما شود.
۸- دیابت
دیابت یا همان داشتن قند خون بالا در طولانی مدت میتواند باعث آسیبهای عصبی نوروپاتی شود که خود را به صورت بیحسی و خواب رفتن دست و پا نشان میدهد.
۹- اختلالات تیروئید
غده تیروئید در بخش داخلی گردن قرار دارد و هورمونهایی را تولید میکند که به سوخت و ساز بدن کمک میکنند. هر گونه افزایش یا کاهش در تولید این هورمونها خود را به صورت کم کاری یا پرکاری تیروئید نشان میدهد. کم کاری تیروئید در صورتی که درمان نشود میتواند موجب بیحسی، سوزن سوزن شدن و خواب رفتگی دست و پا شود.
۱۰- آمیلوئیدوز
آمیلوئیدوز یک بیماری نادر است که با شروع آن پروتئینی غیرطبیعی به نام آمیلوئید در بدن ساخته میشود. وابسته به اندامهای درگیر در این بیماری علائم مختلفی بروز میکنند. هنگامی که این بیماری بر سیستم عصبی اثر میگذارد باعث ایجاد بیحسی و خواب رفتن دست و پا میشود. از دیگر علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد و تورم شکم
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- اسهال
- یبوست
- تورم زبان
- تورم غده تیروئید در گردن
- خستگی
- کاهش وزن بدون دلیل
۱۱- سندروم خروجی توراکس
شرایطی است که فشار زیادی روی عروق خونی یا اعصاب گردن و قسمت بالای سینه ایجاد میشود. یک جراحت یا حرکات تکراری میتواند این فشار عصبی را ایجاد کند. فشار روی اعصاب در این ناحیه منجر به بیحسی و سوزش شدن انگشتان و درد در شانهها و گردن شود. از سایر علائم آن میتوان به تورم یا گرفتگی دست و رنگ آبی و پریده دست و انگشتان همچنین سردی بیش از حد دست و انگشتها اشاره کرد.
۱۲- واسکولیت
واسکولیت یک بیماری نادر است که باعث ایجاد تورم در عروق خونی میشود. این التهاب جریان خون به اندامها و بافتهای بدن را متوقف میکند و میتواند به مشکلات عصبی مانند بیحسی و ضعف منجر شود.
۱۳- سندروم گیلن باره
گیلن باره یک بیماری نادر در ایمنی بدن است که به اعصاب آسیب میزند. اغلب پس از بیماری ویروسی یا باکتریایی آغاز میشود. آسیب عصبی باعث ایجاد بیحسی، ضعف و سوزش در پاها میشود که میتواند در دست و صورت نیز گسترش یابد. از علایم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل در صحبت کردن، جویدن یا بلعیدن
- مشکل در کنترل مثانه یا روده
- دشواری در تنفس
- ضربان قلب تند
- حرکت و راه رفتن به صورت لرزان
چه زمانی برای خواب رفتگی دست و پا به پزشک مراجعه کنیم؟
خواب رفتن دست و پا یک نشانه اورژانسی نیست که نیاز به مراجعه سریع به بیمارستان داشته باشد. با این وجود اگر با علائمی مثل ضعف یا بیحسی ناگهانی در دست و پا به ویژه در یک سمت بدن، مشکلات صحبت کردن و درک مفهوم صحبت دیگران، گیجی، رنگ پریدگی چهره، تاری در دو چشم، سردرد ناگهانی شدید و از دست دادن تعادل همراه است سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نظرات و پیشنهادات
افرادی که دچار خواب رفتگی دست و پا میشوند در صورتی که دچار زخم در دست و پا شوند، بدنشان دردی احساس نمیکند که زمینه برای مشکلات بعدی نظیر عفونتهای پیشرفته فراهم میشود. همچنین خواب رفتن و کرختی در پا باعث از دست دادن تعادل میشود. اگر دچار بیماری تیروئید یا دیابت نوع دو هستید مشکل خواب رفتن دست و پا را با پزشک خود در میان بگذارید در غیر این صورت در اسرع وقت یک چک آپ کامل بدهید.
آیا تا کنون خواب رفتگی دست و پا را تجربه کردهاید؟ در صورتی که علت آن شناسایی شده نام بیماری را با ما در میان بگذارید و سهمی در آگاهی بیشتر افراد داشته باشید.
منابع: Stjhs | Healthline | Everydayhealth