تست پاپ اسمیر چیست و چه زمانی باید انجام شود؟

0

تست پاپ اسمیر روشی است برای تشخیص سرطان دهانه‌ رحم در زنان. تست پاپ اسمیر این امکان را فراهم می‌سازد که سرطان دهانه‌ی رحم در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود و به همین دلیل راه را برای درمان آن بسیار بازتر می‌کند. در این نوشتار، تمام و کمال بر روی تست پاپ اسمیر متمرکز خواهیم بود. سعی‌مان بر آن خواهد بود که برای شما به عنوان یک فرد کنجکاو در ارتباط با آزمایش پاپ اسمیر هر آن نکته‌ای که لازم دارید را ذکر کنیم و پرسش‌های‌تان را پاسخ دهیم. بنابراین با ما در مجله استادکار همراه باشید.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر یا تست پاپ یک روش بدون درد و سریع برای بررسی دهانه‌ی رحم جهت تشخیص سرطان دهانه‌ی رحم است (برای مطالعه‌ی مفصل در مورد سرطان دهانه‌ی رحم روی لینک کلیک کنید). در این روش سلول‌هایی از دهانه‌ی رحم گرفته می‌شوند و به‌واسطه‌ی میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرند. در واقع اگر بخواهیم دقیق‌تر سخن گوییم، این تست سرطان را تشخیص نمی‌دهد بلکه دیسپلازی دهانه‌ی رحم را تشخیص می‌دهد. منظور سلول‌های پیش‌سرطانی یا حتی سلول‌های سرطانی است و به این ترتیب راه برای تشخیص سرطان دهانه‌ی رحم باز می‌شود.

در واقع اگر این تست غیرطبیعی باشد پزشک از سایر آزمایش‌ها مانند کولپوسکوپی و بیوپسی جهت تشخیص سرطان گردن رحم استفاده می‌کند. گفتنی است که پس از آن که این تست توسط جرج پاپانیکولائو در دهه‌ی ۴۰ قرن بیستم اختراع شد به آن پاپ اسمیر گفتند.

چه کسانی به تست پاپ اسمیر نیاز دارند؟

عمدتاً نظر متخصصین بر این است که زنان بالای ۲۱ سال آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. البته بسیاری نیز برآن اند که پاپ اسمیر باید صرفاً توسط زنان بالای ۲۱ سالی که رابطه‌ی جنسی داشته‌اند انجام شود و نه کسانی رابطه‌ی جنسی نداشته‌اند. این امر به سبب آن است که در اغلب موارد سرطان گردن رحم به سبب ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بوده و این ویروس نیز از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل می‌شود. البته بیش از ۱۰۰ نوع ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد و تنها چند نوع از آن‌ها موجب سرطان دهانه رحم می‌شوند. ۷۰ درصد سرطان‌های دهانه رحم به سبب ویروس پاپیلومای انسانی ۱۶ و ۱۸ هستند و ۲۰ درصد نیز به سبب HPV 31, 33, 34, 45, 52, 58 هستند.

چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر انجام شود؟

تست پاپ اسمیر
پزشکان توصیه می‌کنند که زنان ۲۱ تا ۲۹ سال هر ۳ سال یک بار برای انجام تست پاپ اسمیر اقدام کنند. زنان بالای ۳۰ سال می‌توانند این آزمایش را هر ۵ سال یک بار انجام دهند و آن را با تست ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV Test ترکیب کنند.

اما یک سری فاکتور خاص موجب می‌شوند که نیاز به تست پاپ اسمیر بیش‌تری باشد از جمله:

  • تشخیص سلول‌های پیش‌سرطانی حین آزمایش پاپ اسمیر
  • عفونت HIV
  • سیستم ایمنی ضعیف به سبب شیمی‌درمانی، پیوند عضو و یا مصرف طولانی‌مدت کورتیکواستروئیدها
  • سابقه سیگار کشیدن

خطرات تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر روشی امن برای تشخیص سرطان دهانه رحم است اما با این حال این روش کاملاً مصون از خطا و نکته‌ی منفی نیست. منظور این است که این تست گاه ممکن است نتایج منفی کاذب نشان دهد، یعنی مثلاً فرد به سلول‌های غیرطبیعی دچار باشد ولی این تست نشان دهد که هیچ مورد غیرطبیعی‌ای وجود ندارد. البته این نتیجه‌ی منفی کاذب به معنای آن نیست که اشتباهی رخ داده است. در کل عواملی که می‌توانند موجب نشان‌دادن نتیجه‌ی منفی کاذب شوند عبارت اند از:

  • جمع‌آوری غیر کافی از سلول‌ها
  • کم‌بودن سلول‌های غیرطبیعی
  • غیرقابل‌تشخیص‌شدن سلول‌های غیرطبیعی توسط سلول‌های خونی و التهابی

البته با وجودی که ممکن است – در درصدهای بسیار پایین- سلول‌های غیرطبیعی توسط پاپ اسمیر تشخیص داده نشوند، اما زمان برای تشخیص این سلول‌ها وجود دارد. اگر این آزمایش نتواند تشخیص دهد این سلول‌ها را، آزمایش بعدی تشخیص خواهد داد.

انجام آزمایش پاپ اسمیر

۱- پیش از آزمایش

آزمایش پاپ اسمیر خیلی سریع انجام می‌شود و نباید ترس و یا نگرانی‌ای از بابت آن داشته باشید. اما پیش از آزمایش باید یک سری بایدها و نبایدها را رعایت کنید از جمله:

  • تا ۴۸ ساعت قبل از تست، رابطه‌ی جنسی نداشته باشید.
  • از دو روز قبل از تست، دوش نگیرید.
  • از دو روز قبل از تست، داروهای واژینال- از فوم‌های اسپرم‌کش تا ژل‌های لوبریکانت یا روان‌کننده- استفاده نکنید، چرا که این مواد می‌توانند بر روی نتیجه تأثیر داشته باشند.
  • پاپ اسمیر نباید در حین دوران قاعدگی انجام شود. بنابراین اگر پریود هستید حتماً به پزشک اطلاع دهید تا زمان تست را تغییر دهد.

۲- حین آزمایش

پاپ اسمیر در مطب پزشک قابل انجام است و اتفاقاً خیلی هم سریع انجام می‌شود. ممکن است پزشک بخواهد کاملاً لخت شوید و یا آن که فقط از کمر به پایین لخت شوید. سپس باید روی تخت  بخوابید و پاها را باز کنید و پاشنه‌های‌تان را در محل مخصوص قرار دهید.

سپس پزشک به آرامی یک وسیله به نام اسپکولوم را وارد واژن می‌کند. این وسیله دیواره‌های واژن را باز کرده و پزشک بهتر می‌تواند دهانه رحم را مشاهده کند. در این حین پزشک به وسیله‌ی یک ابزار بدون درد مانند یک برس یا کاردک مقداری از سلول‌های دهانه‌ی رحم را برمی‌دارد و آن را به آزمایشگاه تحویل می‌دهد.

پس از آزمایش می‌توانید بدون هیچ مشکلی به فعالیت‌های روزمره‌تان برسید.

تست پاپ اسمیر
اسپکولوم واژینال

نتیجه تست پاپ اسمیر

نتیجه تست پاپ اسمیر به دو گونه است: اگر سلول‌های غیرطبیعی یافت نشوند که گفته می‌شود نتیجه منفی است و مشکلی وجود ندارد و باید سه یا پنج سال بعد باری دیگر برای انجام آزمایش اقدام شود. اما اگر سلول‌های غیرطبیعی یافت شوند، گفته می‌شود نتیجه مثبت است. البته هر نتیجه‌ی مثبتی نشان از آن ندارد که فرد به سرطان دهانه رحم مبتلا است، بلکه فقط به معنای آن است که سلول‌های غیرطبیعی وجود دارند و باید آزمایش‌های دیگری برای تشخیص قطعی انجام شوند. در این زمان عمدتاً پزشک از کولپوسکوپی و یا بیوپسی یا همان بافت‌برداری استفاده می‌کند.

سخن آخر

تست پاپ اسمیر تستی لازم برای زنان بالای ۲۱ سال است. درد خاصی ندارد و خیلی سریع انجام می‌شود. نیازی به مراجعه‌ی هر ساله هم نیست، زنان زیر ۳۰ سال هر ۳ سال یک بار و زنان بالای ۳۰ سال هر ۵ سال یک بار آن را انجام می‌دهند.

منابع: verywellhealth | healthline | mayoclinic

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.