چکاپ کامل بدن شامل چه آزمایش‌ هایی است و چرا انجام آن لازم است؟

0

در این مقاله به چکاپ کامل بدن می پردازیم و می خواهیم بدانیم آزمایش چکاپ کامل شامل چیست؟ یا بهتر بگویم چکاپ کامل بدن شامل چیست و چه چیزهایی را نشان میدهد. بسیاری از بیماری‌ها اگر در همان مراحل اولیه تشخیص داده شوند، کار درمان‌شان بسیار ساده‌تر از زمانی خواهد بود که پیشرفت می‌کنند و مساحت زیادی از اعضای بدن را درگیر می‌سازند. اما نکته این‌جاست که برخی بیماری‌ها در مراحل اولیه علامتی از خود نشان نمی‌دهند، بنابراین بهترین راه این است که هر چند وقت یک بار با انجام چکاپ کامل بدن بتوانیم از سلامت‌مان اطمینان حاصل کنیم. البته این تنها دلیل انجام چکاپ کامل بدن نیست. در ادامه به سایر دلایلی که چکاپ کامل بدن را ضروری می‌سازند خواهیم پرداخت و سپس خواهیم گفت که این چکاپ چه آزمایش‌هایی را برای تشخیص چه بیماری‌هایی شامل می‌شود؟ با استادکار اپلیکیشن درخواست خدمات همراه باشید .

چکاپ کامل بدن، چکاپ کامل بدن شامل چیست
انجام آزمایش‌های چکاپ بدن برای زنان و مردان ضروری است و البته هر یک از این دو جنس برخی آزمایش‌های مخصوص به خود را نیز دارند. اما در این بین، می‌توان گفت که آزمایش‌های مربوط به بررسی وضعیت سلامت قلب مهم‌ترین آزمایش‌ها هستند.

چرا انجام چکاپ کامل بدن ضروری است؟

غیر از آن که انجام چکاپ کامل بدن موجب تشخیص زودهنگام بیماری‌ها می‌شود، به سبب دلایل زیر نیز باید این چکاپ را هر چند وقت یک بار انجام داد:

۱- کاهش هزینه‌ها

تشخیص زودهنگام بیماری‌ها موجب می‌شود که از بسیاری از هزینه‌هایی که برای درمان بیماری‌ها در مراحل پیشرفته صرف می‌شوند پیشگیری شود. برخی بیماری‌ها در مراحل اولیه صرفاً با یک سری مراقبت خانگی درمان می‌شوند که هزینه‌ی این مراقبت‌های خانگی نسبت به هزینه‌ی درمان همان بیماری‌ها در مراحل پیشرفته بسی ناچیز است. پیشنهاد می کنیم نشانه های کمبود امگا ۳ را مطالعه کنید .

۲- رفع استرس بیماری

در صورتی که پس از انجام چکاپ دریابید که به بیماری خاصی مبتلا نیستید می‌توانید با خیالی آسوده‌تر به زندگی ادامه دهید. نتیجه‌ی منفی آزمایش‌های مختلف این اطمینان را به شما می‌دهد که به بیماری خاصی مبتلا نیستید و لذا نباید هیچ استرس و نگرانی‌ای از باب ابتلا به این بیماری‌ها داشته باشید و بلکه تنها کاری که باید انجام دهید این است که همچنان به انجام روش‌های پیشگیری ادامه دهید.

۳- تشخیص وضعیت‌های خطرناک

گاه برخی وضعیت‌ها در بدن وجود دارند که بیماری نیستند اما خیلی به بیماری نزدیک اند و اگر مراقبت‌ها و پیشگیری‌های لازم صورت نگیرند، احتمال آن که این وضعیت‌ها به بیماری تبدیل شوند بسیار خواهد بود. با انجام آزمایش، این وضعیت‌ها قابل تشخیص اند و می‌توان برای جلوگیری از تبدیل آن‌ها به بیماری اقدامات لازم را انجام داد.

آزمایش‌های لازم برای چکاپ کامل بدن

در صورتی که قصد انجام چکاپ کامل بدن را داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش‌های لازم را برای این کار تجویز کند. برای مردان، زنان و سالمندان ممکن است این آزمایش‌ها متفاوت باشند. ابتدا به آزمایش‌های عمومی می‌پردازیم و سپس به آزمایش‌های اختصاصی برای مردان و زنان و سالمندان خواهیم پرداخت.

چکاپ کامل بدن برای بزرگسالان

چکاپ کامل برای بزرگسالان – چه زنان و چه مردان – می‌تواند شامل آزمایش‌های زیر شود:

۱- آزمایش‌ها و بررسی‌های مربوط به سلامت قلب

چکاپ کامل بدن
سلامت قلب از مهم‌ترین مواردی است که به هنگام چکاپ کامل مورد بررسی قرار می‌گیرند.

پزشک شما ممکن است برای بررسی سلامت قلب‌تان از یک یا چند مورد از آزمایش‌های زیر استفاده کند:

  • بررسی فشار خون: فشار خون موردی است که باید هر چند وقت یک بار بررسی شود. اگر بالای ۴۰ سال هستید یا اگر سابقه خانوادگی فشار خون دارید بهتر است هر ۱۲ ماه یا هر ۶ ماه یک بار فشار خون‌تان بررسی شود.
  • آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی میزان کلسترول و تری‌گلیسیرید ضروری مفید است. در صورت بالا بودن میزان هر یک از این دو، یعنی کلسترول و تری‌گلیسیرید، باید قلب نیز با اقداماتی جدی‌تر محافظت شود چرا که بالا بودن کلسترول و چربی خون راه را برای بروز بیماری‌های قلبی باز می‌کنند و حتی گاهی خود نشانه‌هایی از بیماری‌های قلبی هستند. افراد بالای ۴۰ سال، باید هر سال این آزمایش خون را انجام دهند.
  • الکتروکاردیوگرام (ECG): الکتروکاردیوگرام یا به عبارت بهتر الکتروکاردیوگرافی آزمایشی غیرتهاجمی و البته مفید برای بررسی سلامت قلب است. درباره ی راهکار های خانگی درمان بی خوابی چه می دانید .
چکاپ کامل بدن
نتیجه‌ی الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب
  • تست شاخص توده بدنی (BMI): داشتن اضافه‌وزن در بروز بیماری‌‌‌های قلبی نقش دارد. از این رو تشخیص اضافه‌وزن نیز یکی از راه‌های بررسی سلامت قلب است.
  • تست ورزش

۲- آزمایش‌های مربوط به وضعیت دیابت

عمده‌ترین آزمایش مربوط به تست دیابت، آزمایش خون ناشتا است. البته گاه پزشک با استفاده از دستگاه نیز به تشخیص دیابت می‌پردازد.

۳- آزمایش‌های مربوط به عملکرد تیروئید

برای تشخیص بیماری‌های تیروئید معمولاً از آزمایش خون برای بررسی وضعیت هورمون‌های T3، T4 و TSH استفاده می‌شود.

۴- آزمایش‌های مربوط به بررسی وضعیت کبد

کبد نیز به عنوان یکی از حیاتی‌ترین اعضای بدن به هنگام چکاپ کامل بدن مورد بررسی قرار می‌گیرد. استفاده از آزمایش آنزیم‌های کبدی و سونوگرافی رایج‌ترین روش‌ها برای بررسی عملکرد کبد هستند.

۵- آزمایش‌های مربوط به بررسی وضعیت کلیه‌ها

برای بررسی وضعیت کلیه‌ها از آزمایش ادرار، آزمایش خون و سونوگرافی استفاده می‌شود. اندازه‌گیری سطح اوره و کراتینین از جمله موارد مهمی هستند که در بررسی وضعیت کلیه‌ها به آن‌ها توجه می‌شود.

آزمایش‌های اختصاصی مردان

چکاپ کامل بدن
مهم‌ترین آزمایش مردان برای انجام چکاپ کامل بدن آزمایش بررسی وضعیت پروستات است.

افزون بر آزمایش‌های عمومی فوق، گاهی پزشک برای بررسی وضعیت پروستات مردان نیز آزمایش‌هایی را انجام می‌دهد. گفتنی است که تست وضعیت پروستات برای همه‌ی مردان انجام نمی‌شود. آزمایش PSA و تصویربرداری‌های پزشکی از جمله آزمایش‌های لازم برای بررسی وضعیت پروستات هستند.

آزمایش‌های اختصاصی زنان

چکاپ کامل بدن
وضعیت خاص بدن زنان موجب می‌شود که آن‌ها برای چکاپ کامل بدن به آزمایش‌هایی بیش‌تر نسبت به مردان نیاز داشته باشند.

۱- آزمایش سرطان سینه

خطر ابتلا به سرطان سینه برای زنان کم نیست، بنابراین بهتر است هر چند وقت یک بار زنان آزمایش‌های لازم برای تشخیص سرطان سینه را انجام دهند. بسته به تشخیص پزشک، ممکن است از ام.آر.آی و یا ماموگرافی استفاده شود. گاه حتی بیوپسی یا بافت‌برداری از پستان نیز لازم است.

۲- تست غربالگری دهانه رحم

آزمایش پاپ اسمیر یا غربالگری دهانه رحم عمدتاً برای تشخیص موارد مربوط به سرطان دهانه رحم انجام می‌شود. این آزمایش امن و دقیق بوده و توصیه بر این است که زنان هر یک سال یک بار آن را انجام دهند.

۳- غربالگری STI

این تست برای زنانی است که رابطه‌ی جنسی را تجربه کرده‌اند و یا می‌کنند. با انجام این تست می‌توان به تشخیص بیماری‌های آمیزشی و خصوصاً کلامیدیا (نوعی باکتری) پرداخت.

آزمایش‌های اختصاصی افراد میانسال و مسن

چکاپ کامل بدن
شرایط بدنی افراد مسن یک سری آزمایش‌های خاص را می‌طلبد.

افراد میانسال و مسن نیز به سبب شرایط سنی خود نسبت به افراد جوان‌تر یک سری آزمایش‌های اختصاصی برای چکاپ کامل بدن دارند از جمله:

  • سونوگرافی آنوریسم آئورت شکمی (خصوصاً برای کسانی که تجربه استعمال سیگار دارند)
  • آزمایش‌های مربوط به سرطان روده (کونولوسکوپی و آزمایش خون مخفی مدفوع)
  • آزمایش‌های مربوط به بررسی پوکی استخوان

سخن آخر

بهتر است برای اطمینان از سلامت بدن در هر سنی و با هر جنسیتی هر چند وقت یک بار نسبت به انجام چکاپ کامل بدن اقدام کنید. برای این کار به پزشک مراجعه کنید تا پزشک پس از بررسی وضعیت فیزیکی و تاریخچه‌ی پزشکی‌تان آزمایش‌های لازم را برای‌تان تجویز کند.

منابع: apollohospitals | regencymedicalcentre | betterhealth

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.