درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟

0

درد سینه از جمله دردهاییست که خانم‌ها در شرایط و دوره‌های مختلف ممکن است آن را تجربه کنند. این درد اغلب به دلیل تغییرات هورمونی در بافت سینه‌ها رخ می‌دهد که به تغییراتی که در بدن فرد رخ می‌دهد مرتبط می‌شود. دوران قاعدگی از جمله معمول‌ترین مواقعی است که ممکن است فرد در سینه‌های خود دردی احساس کند. بنابراین درد سینه می‌تواند در بین خانم‌ها بسیار معمول باشد. اما در این مطلب سعی داریم تا دلایل مختلفی که منجر به ایجاد درد سینه در خانم‌ها می‌شود را بررسی کنیم و به شما بگوییم چه زمانی ممکن است نیاز باشد به خاطر این درد به پزشک مراجعه کنید.

درد سینه را در دو دسته دوره‌ای و غیر دوره‌ای تقسیم می‌کنند. دردهایی که به سیکل قاعدگی مرتبط می‌شود را درد دوره‌ای می‌خوانند. این درد معمولا قبل یا بعد از دوره قاعدگی در سینه فرد احساس می‌شود. درد غیر دوره‌ای نیز ممکن است علل متعددی داشته باشد و نشانه یک آسیب باشد. گاهی ممکن است درد غیر دوره‌ای به ماهیچه‌ها یا بافت اطراف سینه مرتبط باشد اما در سینه‌ها احساس شود. این نوع درد سینه نسبت به درد دوره‌ای غیرمعمول‌تر است و تشخیص علت آن نیز می‌تواند سخت‌تر باشد.

علل درد سینه چیست؟

همانطور که به آن اشاره شد، درد سینه با دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد. دو علت معمول آن نوسانات هورمونی و وجود فیبروکیست در سینه است.

درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
اغلب مواقع درد سینه به دلیل نوسانات هورمونی در دوران قاعدگی رخ می‌دهد.

درد سینه به علت نوسانات هورمونی

دوره قاعدگی موجب ایجاد نوسان در هورمون‌های استروژن و پروژسترون در خانم‌ها می‌شود. این دو هورمون می‌توانند موجب ایجاد ورم در سینه‌ها و احساس درد در آن‌ها شوند. اغلب خانم‌ها با بالاتر رفتن سنشان ممکن است این درد را بیشتر احساس کنند چرا که معمولا سن یکی از فاکتورهای حساسیت بیشتر به این هورمون‌ها است. اگر درد سینه به علت نوسانات هورمونی باشد معمولا باید آن را دو یه سه روز مانده به دوران قاعدگی احساس کنید. هرچند این درد در افراد مختلف متفاوت است، برخی ممکن است درد سینه را در طول دوران قاعدگی نیز داشته باشند اما معمولا دو یا سه روز پیش از آن بیشترین دوره درد خواهد بود.

علاوه بر قاعدگی، دوران بلوغ و بارداری نیز از جمله دلایل دیگر درد سینه در اثر تغییرات هورمونی خواهند بود چرا که در هر دو این نوسانات بوجود می‌آید.

بیشتر بدانید قارچ گانودرما؛ از نحوه مصرف تا خواص و عوارض احتمالی

وجود کیست در سینه

به مرور زمان تغییراتی در بافت سینه‌های خانم‌ها رخ می‌دهد که موجب جایگزین شدن چربی به جای بافت سینه می‌شود. یکی از عوارض این مساله بوجود آمدن کیست و بافت‌های فیبری است که به آن تغییرات فیبروکیستی یا بافت فیبروکیستیک سینه گفته می‌شود. فیبروکیست‌ها همیشه ایجاد درد نمی‌کنند اما می‌توانند یکی از علل درد سینه باشند. وجود فیبروکیست در سینه موجب بالارفتن حساسیت سینه‌ها و ایجاد ورم یا بافت‌های ناهماهنگ می‌شوند که معمولا با دست زدن احساس می‌شوند. فیبروکیست‌ها در نواحی بالایی و بیرونی سینه خودشان را نشان می‌دهند.

درد سینه در دوران شیردهی

تغذیه کودک با شیرمادر فواید بسیاری دارد اما بدون درد و سختی نیست. درد سینه در دوران شیردهی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد:

  • ماستیت (Mastitis)

ماستیت یا ورم پستان به دلیل عفونت در مجاری شیردهی رخ می‌دهد که می‌تواند با خارش، احساس سوزش یا ورم نیز همراه باشد. از علائم دیگر آن می‌توان به تب و لرز یا تغییر رنگ در سینه اشاره کرد. با مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک‌های مناسب این مشکل برطرف خواهد شد.

  • Engorgement

این مشکل زمانی بوجود می‌آید که سینه‌های مادر بیش از حد شیر داشته باشد. در این صورت سینه بزرگ‌تر از اندازه معمول خود شده و احساس درد و حتی کشیده شدن پوست بوجود می‌آید. در این صورت بهتر است شیر را تخلیه کنید تا درد و این احساس تورم برطرف شود.

  • شیرخوردن نامناسب کودک

گاهی ممکن است کودک نتواند به درستی سینه مادر را گرفته و شیر بنوشد در این صورت ممکن است درد سینه را احساس کنید. می‌تواند با یک مشاور پزشکی در این زمینه صحبت کنید ا راهکار مناسب شیردادن به کودک را به شما آموزش بدهد تا چنین دردی را احساس نکنید.

رژیم غذایی

شاید جالب باشد بدانید غذاهایی که غذاها نیز ممکن است موجب درد سینه شوند. خانم‌هایی که رژیم غذایی ناسالم دارند، مثلا مواد غذایی پرچربی یا کربوهیدرات‌های تصفیه شده می‌خورند بیشتر در معرض درد سینه قرار دارند.

درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
رژیم غذایی ناسالم مشکلات بسیاری در بدن ایجاد می‌کند و می‌تواند به درد سینه نیز منتهی شود.

سایر اعضای بدن

گاهی درد سینه هیچ ربطی به سینه‌ها ندارند و می‌توانند به دلیل وجود ناراحتی یا سوزی در قفسه سینه، بازوها یا ماهیچه‌های پشت رخ دهند. این نوع درد معمولا پس از فعالیت‌هایی نظیر قایقرانی، اسکی روی آب و یا پارو کردن برف و فعالیت‌های پرتحرک اینچنینی رخ می‌دهد.

سایز سینه

خانم‌هایی که سینه‌های بزرگتری نسبت به جثه و اندامشان دارند به مرور زمان احساس ناراحتی در گردن و شانه‌ها و درد سینه خواهند داشت.

عمل جراحی سینه

پس از جراحی سینه نیز به دلیل وجود زخم در بافت سینه‌ها، درد سینه را احساس خواهید کرد. این درد به مرور زمان با ترمیم بافت‌ها نیز کاهش خواهد یافت.

مصرف دارو

برخی داروها ممکن است موجب درد سینه شوند. داروهای ضد افسردگی، هورمونی، آنتی بیوتیک‌ها و داروهایی که برای بیماری‌های قلبی مصرف می‌شوند از جمله معمول‌ترین داروها هستند که چنین دردی را ایجاد می‌کنند. اگر حین مصرف این داروها در سینه خود درد احساس کردید، مصرف دارو را به یکباره متوقف نکنید بلکه با پزشک خود درباره درد صحبت کنید تا به شما بگوید نیاز است داروی مصرفی را کم کرده یا تغییر دهید.

درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
برخی داروها ممکن است منجر به احساس درد در سینه شود. پیش از اینکه سرخود مصرف دارو را متوقف کنید با پزشک خود مشکل را در میان بگذارید.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن سطح اپینفرین بافت سینه را بالا می‌برد که این مساله می‌تواند موجب  درد سینه و یا حتی آسیب رسیدن به آن شود.

درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
سیگار کشیدن مضرات بسیاری دارد، از آسیب رسیدن به بافت سینه‌ها گرفته تا زیبایی پوست و سلامت دهان. اگر عادت به سیگار کشیدن دارید بهتر است سعی کنید هر چه سریع‌تر نسبت به ترک سیگار اقدام کنید.

آیا درد سینه به سرطان سینه مرتبط است؟

معمولا درد سینه ربطی به سرطان سینه (سرطان پستان) ندارد. داشتن درد یا فیبروکیست در سینه به این معنا نیست که احتمال داشتن سرطان پستان در شما بالا می‌رود. هرچند وجود بافت‌های ناهماهنگ ممکن است تشخیص تومور را بهنگام ماموگرافی دشوار کند. اگر احساس کردید درد سینه در یک نقطه متمرکز است و هیچ نوسانی در میزان درد وجود ندارد به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص دقیق‌تر علت درد سینه روش‌های مختلفی وجود دارد:

  • ماموگرافی. پزشک از تست عکسبرداری برای تشخیص غیرعادی بودن بافت سینه استفاده می‌کند.
  • التراساوند. اسکن التراساوند می‌تواند با وضوح بهتری بافت سینه را نشان دهد. پزشکان از این روش برای تشخیص ناهماهنگی‌ها و بافت‌های فیبروکیستیک در سینه فرد استفاده می‌کنند.
  • ام آر آی. MRI می‌تواند جزییات بیشترری از بافت سینه به نمایش بگذارد که معمولا در مواقعی که ممکن است احتمال وجود ضایعات سرطانی در سینه وجود داشته باشد پیشنهاد می‌شود.
  • بایوپسی. در این روش قسمتی از بافت سینه را برداشته و مور آزمایش قرار می‌دهند تا در صورت وجود سلول سرطانی آن را تشخیص داده و برطرف کنند.
درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
حتما نیازی نیست دچار سینه درد باشید که بخواهید به پزشک زنان مراجعه کنید. این کار را حتما در چک آپ‌های سالیانه خود قرار دهید تا در صورت وجود کوچک‌ترین علائم سرطان سینه بتوانید خیلی سریع‌تر نسبت به پیشگیری یا درمان آن اقدام کنید.

انجام هر یک از این آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان پستان الزامی است اما نشانه وجود سرطان پستان نیست و اگر پزشکی برایتان چنین آزمایش‌هایی تجویز کرد نیازی نیست از همان ابتدا نگران وجود سرطان باشید بلکه بهتر است بگذارید این آزمایشات انجام شود تا نتیجه آن مشخص کند که مشکل از چیست.

برای کاهش درد سینه چه کارهایی باید انجام داد؟

معمولا برای کاهش یا درمان درد سینه بخصوص در زمانی که درد سینه دوره‌ای است می‌توانید یکی از روش‌های زیر را استفاده کنید. هرچند پیش از آن شاید بهتر باشد با پزشک خود مشورت کنید تا با دانستن سن و سال شما، سابقه پزشکی و علت درد سینه به شما روش درمانی صحیحی را پیشنهاد کند. برای درد سینه غیردوره‌ای نیز باید با توجه به علت درد نسبت به کاهش و درمان آن اقدام کرد.

اما این روش‌ها نیز ممکن است کارساز باشند:

  • سوتین خیلی تنگ نپوشید و اگر درد دوره‌ای شدت گرفت به مدت ۲۴ ساعت سوتین ساپورتی به تن کنید.
  • مصرف سودیم را کاهش دهید.
  • کلسیم مصرف کنید.
  • داروهایی برای تنظیم هورمون‌ها مصرف کنید (تجویز پزشک)
  • مسکن نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده کنید. اما بهتر است مصرف این نوع داروهای کاهش درد را نیز تحت کنترل داشته باشید چرا که ممکن است یکی از دلایل انواع سردرد باشند.
  • ویتامین E نیز می‌تواند به کاهش درد سینه کمک کند. اغلب پزشکان این ویتامین را با دوز خاصی به بیمار تجویز می‌کنند. حتما با پزشک خود درباره میزان مصرف داروها مشورت کنید تا کمتر یا بیش از حد مجاز دارویی را مصرف نکنید.

بیشتر بدانید خروپف شبانه؛ از علل تا درمان خروپف

چه زمانی برای درد سینه به پزشک مراجعه کنیم؟

  • اگر درد سینه ناگهانی بود و با درد ققسه سینه، احساس خواب رفتگی در هر یک از اندام‌ها یا مورمور شدن همراه بود سریعا به پزشک مراجعه کنید. این‌ها علائم حمله قلبی هستند و باید حتما تحت مراقبت پزشک قرار بگیرید.
  • اگر درد به قدری زیاد بود که شما را از فعالیت روزانه باز می‌دارد.
  • درد بیش از دو هفته طول کشیده باشد.
  • درد سینه همراه با احساس تورم یا وجود بافت ناهمگون در سینه همراه باشد. بخصوص بافتی که به مرور زمان احساس می‌کنید در حال رشد است.
  • درد در یک ناحیه خاص متمرکز است و به مرور زمان شدت درد بیشتر می‌شود.
درد سینه در خانم­‌ها نشانه چیست؟
مراجعه به پزشک به این معنا نیست که شما حتما یک بیماری خطرناک دارید. مشورت با پزشک متخصص بی‌خطرترین روشی است که می‌توانید برای تشخیص درد یا مشکلات جسمی خود به کار بگیرید.

هنگام مراجعه به پزشک ممکن است از شما سئوالاتی پرسیده شود که شاید لازم باشد پیش از مراجعه بدانید و به آن‌ها دقت کنید تا بتوانید به پزشک در تشخیص علت درد سینه کمک کنید.

  • درد سینه چه زمانی آغاز شده است؟
  • چه چیزی این درد را افزایش داده و چه چیزی موجب تسکین آن شده است؟
  • آیا درد در طول دوره قاعدگی بیشتر می‌شود؟
  • نوع دردی که احساس می‌کنید چگونه است؟ (همراه با سوزش یا درد موضعی و موارد اینچنینی)
  • میزان درد چگونه است؟ (شاید لازم باشد درد را از یک تا ۱۰ امتیازدهی کنید.)

با پاسخ‌ها و معاینه اولیه، پزشک تشخیص می‌دهد درد سینه ممکن است به چه علت رخ داده باشد. برای اطمینان نیز آزمایشاتی از جمله ماموگرافی پیشنهاد می‌شود تا بافت سینه مورد بررسی قرار بگیرد.

سخن پایانی

درد سینه نیازی نیست نگران کننده باشد اما نباید به آن بی توجهی شود. با توجه به نکاتی که گفته شد می‌توانید بهتر تشخیص دهید درد سینه شما به دلیل نوسانات هورمونی است یا ممکن است دلیل جدی‌تری داشته باشد. از مراجعه به پزشک هراسی نداشته باشید چرا که درد سینه قرار نیست همیشه منجر به سرطان پستان شود بنابراین بدون نگرانی به پزشک مراجعه کنید و آزمایشات داده شده را انجام دهید تا مشکل شما به درستی تشخیص داده شده و برطرف شود.

منبع: healthline

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.