10 راهکار افزایش ایمنی در آشپزخانه برای حفظ سلامت بیشتر

0

آشپزخانه برای بسیاری از افراد، قلب خانه به شمار می‌رود. به همین علت، بالا بردن سطح ایمنی در آشپزخانه حیاتی است. چراکه عوامل ریسکی در این فضا زیاد هستند و می‌توانند برای ساکنین خانه، خطرآفرین باشند. بسیاری از لوازم پرخطر هم در همین قسمت از خانه قرار دارد، در نتیجه رعایت نکردن نکات ایمنی در این بخش از خانه می‌تواند آن را به یک محیط ناامن تبدیل کند. رعایت ایمنی و اصول بهداشت حرفه‌ای در آشپزخانه، برای آشپزخانه‌های صنعتی هم بسیار مهم است. اما تمرکز این مقاله، رعایت ایمنی در آشپزخانه خانگی خواهد بود.

رعایت ایمنی در آشپزخانه برای جلوگیری از صدمات احتمالی به شما و خانواده‌تان مفید است. برخی از نکات ایمنی بدیهی هستند و همه ما به‌طور غریزی آن‌ها را رعایت می‌کنیم. اما نکات ریز دیگری هم وجود دارند که رعایت کردنشان، محیط آشپزخانه را برای شما و فرزندانتان ایمن‌تر می‌کند. همچنین از بروز حوادث ناخوشایند و ایجاد مخاطرات بهداشتی آشپزخانه جلوگیری می‌نمایند. پس برای دانستن و آموختن مهم‌ترین نکات ایمنی در آشپزخانه، با این مقاله همراه باشید.

  1. کودکان و حیوانات خانگی را از آشپزخانه دور نگه دارید

برخی از کودکان از کمک به والدین در آشپزخانه لذت می‌برند. اما باید به آن‌ها بیاموزید در مواقع لزوم، به آشپزخانه وارد نشوند و از وسایل داغی که هنوز خنک نشده‌اند، فاصله بگیرند. علاوه بر این، وجود حیوانات خانگی در آشپزخانه، بسیار مخاطره‌آمیز است. بنابراین باید مطمئن شوید آن‌ها نیز در زمان آشپزی، در آشپزخانه نمی‌پلکند.

خواندن این مطلب هم مفید است: چگونه از ایمنی شومینه برای کودک مطمئن شویم؟

کودکی در حال دست زدن به دسته تابه روی اجاق گاز آشپزخانه
دور کردن کودکان از عوامل خطرزای آشپزخانه، بسیار مهم است. چون آگاهی آن‌ها از خطرات کافی نیست و ممکن است نادانسته به کارهای خطرناکی دست بزنند.
  1. هرگز در آشپزخانه، عجله نکنید

انجام با عجله کارها در آشپزخانه باعث بروز حوادث زیادی می‌گردد. یک نکته مهم ایمنی در آشپزخانه، این است که هنگام برش مواد غذایی و جابجایی قابلمه‌ها و تابه‌ها مراقب باشید و عجله نکنید. احتیاط لازم را به خرج دهید تا همیشه سلامتی شما و اطرافیان حفظ شود.

  1. موارد ریخته شده را فوراً پاک کنید

وقتی در حال انجام چند کار مختلف در یک زمان هستید، ممکن است چیزهایی از دستتان بریزد. برای بهبود ایمنی در آشپزخانه، لازم است بلافاصله آب، چربی یا روغن ریخته شده روی زمین را تمیز کنید. چون در غیر این‌ صورت، ممکن است مخاطرات بهداشتی آشپزخانه زیاد شود و  لغزندگی کف به خود شما یا دیگران آسیب برساند. به‌علاوه، غذاهایی که در فر ریخته و تمیز نشده‌اند، بوی ناخوشایندی پراکنده می‌کنند که غیربهداشتی است. در ضمن این بو می‌تواند باعث بروز بیماری شود.

خوب است بدانید: راهنمای کامل انتخاب کفپوش کاشی آشپزخانه

فردی در حال پاک کردن آب ریخته شده روی کف برای افزایش ایمنی در آشپزخانه
یکی از مخاطرات بهداشتی آشپزخانه، زمین کثیف در این محیط است. ربختن روغن، آب یا سایر مواد کاهنده اصطکاک روی زمین، باعث لغزنده شدن سطح و در نهایت ایجاد حادثه برای افراد می‌گردد.
  1. فر خود را تمیز نگه دارید

تمیز نگه داشتن اجاق گاز هم یکی از نکات مهم ایمنی در آشپزخانه است. زیرا اگر غذا داخل فر بریزد و تمیز نشود، ممکن است در دفعات بعدی بسوزد و آتش بگیرد. علاوه بر این، اگر فر شما کثیف است، اغلب دود سیاهی تولید می‌کند. تنفس این دود، می‌تواند برای شما و خانواده‌تان بسیار خطرناک باشد.

  1. نحوه استفاده از چاقوها را یاد بگیرید

چاقوها از عوامل خطرزای آشپزخانه هستند. حتما شما هم بارها دست یا انگشتان خود را با چاقو بریده‌اید. پس روش درست استفاده از چاقو را برای برش دادن و خرد کردن مواد غذایی یاد بگیرید تا دیگر در هنگام کار با انواع چاقو، به خود آسیبی نرسانید. در ضمن چاقوها را در مکانی قرار دهید که دست کودکان به آن‌ها نرسد.

فردی در حال خرد کردن گوجه فرنگی با چاقو آشپزخانه روی تخته برش
یکی از عوامل تهدید کننده ایمنی در آشپزخانه، چاقوها و وسایل تیز هستند. هنگام کار با چاقو، حتما تمرکز کافی داشته باشید و از صحبت کردن با سایر افراد یا نگاه کردن به اطراف، بپرهیزید.
  1. مطمئن شوید که فر و سایر وسایل گرمازای آشپزخانه خاموش باشند

روشن گذاشتن اجاق گاز و سایر وسایل گرمازای آشپزخانه می‌تواند موجب خطر آتش‌سوزی شود. در صورت گرم ماندن این وسایل، ممکن است حیوانات خانگی و کودکان آسیب ببینند. بنابراین بررسی کنید که پس از اتمام آشپزی خاموش باشند تا ایمنی در آشپزخانه حفظ شود.

در این زمینه بیشتر بخوانید: این اشتباهات استفاده از اجاق گاز را تکرار نکنید

  1. در آشپزخانه، جعبه کمک‌های اولیه نگه دارید

وجود یک جعبه کمک‌های اولیه برای آشپزخانه لازم است. این جعبه باید شامل گاز پزشکی، پماد سوختگی، قیچی، شماره تلفن پزشکان و بیمارستان‌های اطراف باشد تا چنانچه حادثه‌ای رخ داد، امکان تماس با مراکز بهداشتی در اسرع وقت وجود داشته شود.

بیشتر بخوانید: جعبه کمک‌های اولیه خانگی شامل چه مواردی می‌شود؟

یک جعبه کمک‌های اولیه به همراه قیچی، چسب زخم، باند، گاز استریل و پنبه الکل
یکی از اصول بهداشت حرفه‌ای در آشپزخانه این است که هر سه ماه یک بار، محتویات جعبه کمک‌های اولیه را بررسی نمایید. چنانچه تاریخ انقضای پمادها یا گازها گذشته است، باید آن‌ها را دور ریخت و آن‌ها را جایگزین نمود.
  1. در حین کار در آشپزخانه، لباس و کفش ایمن بپوشید

برای حفظ ایمنی در آشپزخانه در هنگام آشپزی، باید مراقب لباسی که می‌پوشید، باشید. آستین‌های بلند، موها و روسری شما می‌توانند آتش بگیرند. همچنین ممکن است زیورآلاتتان به قابلمه‌ها و ماهی‌تابه‌ها گیر کنند، آن‌ها را بکشند و باعث افتادنشان از بالای اجاق شوند. لازم به ذکر است که اگر در آشپزخانه خانگی آشپزی می‌کنید، سعی کنید کفش یا دمپایی و صندل بپوشید تا سُر نخورد. اگر هم در آشپزخانه صنعتی فعالیت دارید، حتما باید از کفش ایمنی مخصوص آشپزخانه استفاده کنید. به یاد داشته باشید که با کاهش مخاطرات ایمنی در یک آشپزخانه، سطح ایمنی آن بالا می‌رود.

  1. آشپزخانه خود را ضدعفونی کنید

یک نکته مهم ایمنی در آشپزخانه این است که آشپزخانه خود را تا حد امکان با مواد ضدعفونی‌کننده تمیز کنید. به این ترتیب از گسترش باکتری‌ها و میکروب‌ها جلوگیری خواهد شد، چون این موارد هم از عوامل خطرزای آشپزخانه هستند. طبق اصول بهداشت حرفه‌ای در آشپزخانه، لازم است این مکان حداقل یک‌بار در هفته و به‌طور کامل ضدعفونی شود.

دانستن این مطلب هم بسیار مفید است: راهنمای کامل ضدعفونی حمام و سرویس بهداشتی

فردی در حال ضدعفونی کابینت با دستمال و اسپری برای افزایش ایمنی در آشپزخانه
یکی از مخاطرات بهداشتی آشپزخانه، میکروب‌های ناشی از کثیفی‌ها هستند. پس پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از نشر میکروب‌ها، از مواد ضدعفونی کننده قوی بهره بگیرید.
  1. مطمئن شوید که سیستم اعلام حریق به درستی کار می‌کند

طبق گزارشات سازمان آتش‌نشانی، اگر در آشپزخانه سیستم اعلام حریق نداشته باشید، بیشتر در معرض خطر آتش‌سوزی مرگ‌بار قرار دارید. اکثر آتش‌سوزی‌ها در ساختمان‌ها، از آشپزخانه شروع می‌شوند. بنابراین فراموش نکنید که سیستم اعلام حریق و هشدار دود خود را به‌طور مرتب چک کنید. در ضمن لازم است هر 10 سال یک‌بار، زنگ سیستم اعلام حریق تعویض شود تا دچار اشکال نگردد.

این مقاله را هم بخوانید: نحوه سیم کشی اعلام حریق چگونه انجام می شود؟

سخن پایانی

وجود آتش، وسایل اشتعال‌زا و انواع وسایل تیز مانند چاقو، می‌تواند آشپزخانه را به مکانی پرخطر تبدیل کند. بنابراین لازم است نکات ایمنی در آشپزخانه جدی گرفته شوند. شما علاوه بر خود، باید مراقب فرزندان و حیوانات خانگی‌تان هم باشید تا حادثه غیر قابل جبرانی در آشپزخانه‌تان پیش نیاید. امیدواریم نکات ایمنی آشپزخانه ذکر شده، به شما کمک کند تا هوشیارتر باشید. چون فقط در این صورت است که ایمنی شما و عزیزانتان حفظ خواهد شد.

منبع: Ovenclean

دانلود اپلیکیشن استادکار

  • نسخه IOS استادکار
  • نسخه اندروید استادکار
  • دریافت از اپ استور و سیب اپ
  • دریافت از گوگل پلی، کافه بازار و مایکت
دریافت این خدمت از استادکار

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.